Salubritatea este punctul forte al Craiovei

0
373

Într-un top al serviciilor publice, întocmit de Institutul de Politici Publice (IPP), Craiova este cotată ca un oraș „de două stele” în ceea ce privește calitatea serviciilor publice oferite populației. Cel mai bun punctaj îl constituie modul cum este salubrizat orașul, pentru acest seviciu Bănia primind trei stele.

Topul orașelor se realizează în fiecare an de către Institutul de Politici Publice care se ghidează, de fiecare dată, în funcție de cinci categorii de servicii publice oferite cetățenilor: alimentare cu apă și canalizare, salubrizare, termoficare, iluminat public și transport. La realizarea clasamentului contribuie, potrivit IPP, și răspunsul cetățenilor care au fost și ei interogați ce părere au despre calitatea serviciilor care le sunt oferite. În top conduce municipiile Cluj și Timișoara, care au primit patru stele. Clujenii sunt apreciați pentru serviciile de apă și canalizare, transport și iluminat, în timp ce timișorenii au ca principal atu iluminatul public.

O curățenie de trei stele

Craiova a primit două stele penrtu toate serviciile publice, excepție făcând salubrizarea orașului care a fost notată cu trei stele. SC Salubritate SRL Craiova a primit o notă bună pentru cantitatea mare de deșeuri colectate – este vorba de 79.214 de tone, dar și pentru prețul rezonabil pe care trebuie să-l suporte populația – de 7,01 lei pe lună pentru fiecare persoană. Totuși, Craiova mai trebuie să facă pași în ceea ce privește colectrarea selectivă a gunoaielor – procentul fiind acum de doar 0,48%. Municipiul nostru poate recupera totuși puncte deoarece vine din urmă Masterplanul de deșeuri care are o componentă specială în acest sens.

Parcul auto al RAT Craiova, mult mai bine modernizat

Transportul în comun pare să fie un serviciu bun în Craiova. Deși a acumulat doar două stele, față de alte municipii care au trei stele, cum sunt cele pe care le-am amintit, RAT Craiova are totuși un grad de modernizare a parcului auto de 5%, unul bun, care o clasează pe locul trei la această subcategorie. Ce trage în jos transportul în comun este faptul că nu este folosit la scară mare, așa cum se întâmplă în alte mari municipii. Potrivit analizei IPP, ponderea mijloacelor de transport accesibilizate este de 36%, față de 69% cât este în Timișoara, spre exemplu. Concluzia este că, deși prețul biletului este peste tot la fel – 2 lei – în celelalte părți ale țării se circulă mai mult cu autobuzele locale.

Sesizări puține pentru iluminatul public

Iluminatul public este un alt serviciu care este apreciat de locuitorii Craiovei. Ponderea străzilor care sunt iluminate este de 100%, față de Timișoara care are o acoperite în ceea ce privește rețeaua publică de 85%. La municipiul de pe malurile Begăi nici rețeaua nu merge strună. Dacă în Timișoara numărul sesizărilor primite de la cetățeni, în decursul unui an, sunt de 1.400, la Craiova sesizările ajung doar la cifra de 160, municipiul situându-se pe locul 8 la această subcategorie. În ceea ce privește prețul pentru iluminatul public pe care îl plătește cetățeanul, Craiova are totuși un serviciu mai scump, tariful fiind de 4,38 de lei pe persoană pe an, față de 2,68 de lei cât plătește locuitorul municipiului Timișoara.

Printre cele mai ieftine gigacalorii din țară

Alimentarea cu apă, canalizarea și termoficarea sunt serviciile care trag orașul Craiova în jos. Clujul și Timișoara acumulează câte patru puncte deoarece sunt conectate sproape integral la apă și canalizare, la Craiova procentul pentru racordarea la alimentarea cu apă este de 40%, iar la canalizare de 25%. Totuși, Craiova stă un pic mai bine în ceea ce privește volumul pierderilor pe rețele. În ceea ce privește termoficarea, Craiova are o gigacalorie mai ieftină decât în alte municipii – de 220,5 lei pentru consumatorii casnici și 256,36 lei pentru agenți economici. Pierderile pe rețea sunt la Craiova de 23%, în timp ce Clujul are o pierdere de 30%.