Expediţie internaţională pe Dunăre

0
124

Ieri, 18 experţi şi oameni de ştiinţă din Europa au pornit în cea mai mare expediţie din lume care se desfăşoară de-a lungul unui curs de apă. Călătoria pe Dunăre a început de la Regensburg, chiar de la izvoarele fluviului, şi se va încheia peste aproape două luni, pe 26 septembrie. 

Organizată o dată la şase ani, Expediţia comună de supraveghere a Dunării (Joint Danube Survey – JDS 3) reuneşte experţi şi oameni de ştiinţă din Austria, Slovacia, Ungaria, Serbia, Croaţia, Bulgaria şi România. Din echipa internaţională, fac parte şi trei români, experţi din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române” – Florentina Dumitrache (chimist din cadrul ANAR Bucureşti), Claudia Nagy (biolog din cadrul Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa) şi Mary Crăciun (chimist din cadrul Administraţia Bazinală de Apă Jiu – Sistemul de Gospodărire a Apelor Mehedinţi). Aceştia vor strânge noi informaţii cu privire la parametrii de calitate ai Dunării care nu sunt acoperiţi de monitorizarea desfăşurată permanent de către toate ţările riverane Dunării şi, în acelaşi timp, vor colecta date uşor comparabile pentru tot cursul de apă.

Echipa de experţi va trece prin zece ţări

Echipa internaţională va călători din Germania până în România, pe o distanţă de 2.357 de kilometri, şi va trece prin toate cele zece ţări pe care le străbate fluviul Dunărea: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina. În tot acest interval, experţii vor efectua monitoring investigativ şi activităţi de cercetare referitoare la starea ecologică şi chimică a apei, sedimentelor, suspensiilor şi biotei prin analiza indicatorilor biologici, fizico-chimici, hidromorfologici şi microbiologici. O parte din indicatori se vor analiza la bordul vaselor şi cea mai mare parte vor fi conservate, transportate şi analizate în laboratoare desemnate din întreaga Europă.

Navele expediţiei vor intra în România pe 8 septembrie

Din 8 septembrie, navele expediţiei vor intra în România, iar pe data de 26 septembrie vor ajunge la final, în Delta Dunării. În paralel cu activităţile echipei internaţionale, pe tronsonul românesc al Dunării, în aceeaşi perioadă, va participa o echipă de 20 experţi din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române” prin unităţile sale teritoriale (Administraţii Bazinale de Apă şi Sisteme de Gospodărire a Apelor). Echipa naţională va recolta probe de apă, de sedimente şi biologice, atât din fluviul Dunărea, cât şi din trei afluenţi principali ai acestuia, respectiv Argeş, Siret şi Prut, amonte de confluenţa cu Dunărea. Probele vor fi prelevate din secţiunile Baziaş, Koronin, Şimian, Gruia, Pristol, aval Olt, aval Zimnicea, aval Giurgiu, râul Argeş, aval Argeş, Chiciu, aval Brăila, râul Siret şi râul Prut, Isaccea, şi pe braţele Dunării – Chilia, Sulina şi Sf. Gheorghe. Ulterior, probele vor fi analizate în  Laboratoarele de calitatea apei de la: Turnu Severin, Craiova, Constanţa,Tulcea şi Laboratorul Naţional Bucureşti.

Datele colectate pe parcursul expediţiei vor constitui baza viitoare de analiză şi monitorizare a calităţii fluviului Dunărea pentru următorii şase ani pentru toate ţările riverane Dunării şi din bazinul Dunării. De asemenea, ele vor fi utile pentru luarea unor măsuri importante în implementarea Strategiei Dunării şi pot constitui un punct de plecare pentru proiecte viitoare.