Pasionații de pictarea figurinelor cu subiect istoric se reunesc, din nou, la workshop-ul „Istoria în miniatură”

0
470

O nouă ediție, a III-a, a workshop-ului „Istoria în miniatură”, va avea loc, în perioada 23-26 august 2018, la Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu” din județul Vâlcea, cu participarea a 11 artiști din Craiova, București, Sibiu și Focșani, invitat special fiind Zeno Mladin, din Ontario (Canada). Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Vâlcea, Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu” şi GRISCU – Grupul de Istorie Culturală din cadrul Institutului de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopşor” al Academiei Române, din Craiova.

Cu câteva excepții, participanții la această ediție sunt printre „veteranii” care au luat parte, constant, și la precedentele. Este vorba despre Dan Andrița (Bucureşti), George Dobre (Bucureşti), Cristian Florescu (Bucureşti), Lucian Grădilă (Bucureşti), Valentin Maier (Bucureşti), Nicolae Mihai (Craiova), Bogdan Păpușe (Craiova), Valentin Purice (Focşani), Ana Maria Rădoi (Bucureşti) și Ileana Sădean (Sibiu). Cu toții se definesc prin interesul constant faţă de această artă în miniatură, ce depăşeşte, nu de puține ori, forma unui simplu hobby.

Invitat este Zeno Mladin, din Ontario, Canada. „Pictarea figurinelor cu subiect istoric este pentru mine un stil de viaţă. Aşa aş putea rezuma cel mai bine ceea ce simt faţă de acest subiect. Am prins microbul când am ajuns în Canada, a fost o ocazie să mă perfecţionez în timp, să-mi fac prieteni buni. Nu am preferinţe în privinţa epocii istorice, abilitatea de a crea o scenă şi a transmite o idee, o stare sufletească sau o tensiune dramatică califică, în opinia mea, tot ceea fac ca o formă de artă”, declară Zeno Mladin, care are 61 de ani și de profesie este inginer.

Un pasionat de istorie, în general, craioveanul Nicolae Mihai nu va lipsi nici de această dată de la workshop. «Miza proiectului nostru constă în reunirea unor artişti figurinişti din toată ţara şi realizarea unui atelier intensiv, având la bază o figurină comună pentru toți participanții, pe care sunt testate diferite tehnici, procedee de pictură, uzare, aranjare într-un cadru, care stau la baza realizării unei miniaturi istorice, figurine, bust, diorame istorice cu figurine la diferite scări (de la 28 mm la 200 mm). „Istoria în miniatură” oferă ocazia discutării proiectelor individuale sau colective, prezentate public și în cadrul unei mici expoziții, găzduite pe durata atelierului, de asemenea, testării diferitelor materiale (vopsele, pigmenți, soluții de întreținere, realizare a unor suprafețe speciale, cu apă, noroi, praf, vegetație, baze de lemn etc.), necesare în acest proces. Materialele sunt puse la dispoziție de sponsorii generoși, o parte din România, care au dorit să se implice în susținerea acestei ediții”, spune Nicolae Mihai.

„Istoria în miniatură” este primul proiect de acest gen din ţară, organizatorii sperând să se consolideze cu fiecare întâlnire anuală. În măsura posibilităţilor, pentru anii viitori, aceștia îşi doresc să extindă acest proiect pentru a avea invitaţi de la cluburi internaţionale de profil.