Investiţii de 200.000 de lei la spitalul din Dăbuleni

0
731

Consilierii judeţeni au votat, în plenul de joi, rectificarea bugetară solicitată de conducerea spitalului orăşenesc din Dăbuleni. Este vorba de un plus de 212.000 de lei, bani care au fost programaţi să fie investiţi în mai multe dotări, printre care şi amenajarea şi dotarea unei camere frigorifice pentru deşeurile medicale, ştiut fiind faptul că spitalul se descurcă mai greu cu neutralizarea acestora, fiind la o distanţă apreciabilă de Craiova, unde se află centrul de depozitare a acestora.

Pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a CJ Dolj, de joi, rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli a spitalului orăşenesc „Aşezămintele Brâncoveneşti” din Dăbuleni a fost chiar primul proiect de hotărâre care a fost luat în discuţie. Conform tipicului de desfăşurare al şedinţei, instituit deja, preşedintele Ion Prioteasa a dat citire proiectului şi a invitat apoi consilierii judeţeni să-şi expună părerile, în cazul în care există, vizavi de această propunere. Cum din sală nu a existat nici o solicitare în acest sens, s-a trecut la vot, nu înainte însă de a se verifica dacă există avize favorabile din partea comisiilor de specialitate, în special de la cea economică. S-a raportat că proiectul de hotărâre a îndeplinit toate condiţiile legale, având toate avizele necesare, iar votul care a urmat a fost în unanimitate pentru această propunere.

Fondurile sunt investite în dotări

Proiectul a avut la bază, de fapt, o solicitare care a venit, pe data de 3 iulie, din partea conducerii medicale a spitalului cu pricina. Concret, echipa de doctori care conduc unitatea de la Dăbuleni a cerut să i se aprobe o rectificare a bugetului cu suma de 212.000 de lei, bani pe care şi i-a programat să îi cheltuiască pentru dotări. O parte din aceşti bani – 84.000 de lei – este asigurată din economiile înregistrate în urma organizării licitaţiei de aparatură medicală şi echipamente finanţate din bugetul propriu judeţean, iar restul de bani – 128.000 de lei – din excedentul spitalului, rămas neutilizat la sfârşitul anului 2017. În raportul care însoţeşte proiectul de hotărâre se precizează că fondurile urmează să fie consumate pe cumpărarea unor echipamente medicale.

O cameră frigorifică pentru păstrarea deşeurilor medicale

Cu o parte din aceşti bani, conducerea spitalului şi-a propus să amenajeze şi să doteze corespunzător o cameră frigorifică pentru deşeuri medicale. Potrivit medicilor, legea impune ca, în cazul în care nu există un spaţiu frigorific cu o temperatură interioară de 4 grade Celsius, deşeurile medicale infecţioase nu pot fi ţinute în incinta spitalului mai mult de 48 de ore. În aceste condiţii, se găseşte şi spitalul din Dăbuleni care se vede nevoit să ridice aceste deşeuri de trei ori pe săptămână, pentru a le depozita la Craiova. ”Spitalul, fiind la 80 de kilometri de Craiova, este dificil de găsit prestatori economici care să se adapteze la cerinţele spitalului pentru a respecta normele sanitare impuse, fapt pentru care se solicită amenajarea acestui spaţiu, astfel ca deşeurile medicale să poată să fie ridicate la 7 zile”, se precizează în raportul hotărârii de consiliu. Pentru această investiţie, s-a proiectat suma de 20.000 de lei.

Aparatură performantă pentru cabinetul de analize

Pe lângă faptul că vrea să se pună la punct cu depozitarea în siguranţă a deşeurilor medicale, conducerea spitalului din Dăbuleni şi-a programat şi dotări cu echipamente noi, care sunt extrem de utile în cabinetele de consultaţii. Cea mai scumpă aparatură medicală ce urmează să fie procurată este un analizator automat de biochimie, care va fi instalat în laboratorul pentru analize medicale. Echipamentul costă 150.000 de lei şi este proiectat să asigure efectuarea a cel puţin 450 de teste pe oră. Spitalul dispune, în prezent, de un analizator, dar cu o capacitate de numai 250 de teste pe oră, iar medicii spun că este o capacitate destil de mică, avându-se în vedere faptul că asigură efectuarea analizelor medicale atât pentru pacienţii care sunt internaţi în spital, precum şi pentru cei din ambulatoriu.

Un monitor pentru funcţii vitale, la secţia de la Bechet

Pe lista de dotări se mai află şi un frigider/bancă de sânge şi plasmă, aparatură pe care medicii de acolo o consideră, de asemenea, extrem de necesară. În raport se precizează că unitatea de transfuzie sanguină din cadrul spitalului are o activitate mai redusă, motiv pentru care este „oportun să se achiziţioneze o bancă de sânge şi de plasmă. De asemenea, este prinsă, tot ca investiţie, şi cumpărarea unui monitor de funcţii vitale, care, se spune, va fi necesar pentru compartimentul de pneumologie nou înfiinţat la secţia exterioară de la Bechet, odată cu modificarea structurii organizatorice a acestei unităţi medicale. Costurile acestei aparaturi se ridică la suma de 8.000 de lei.