Programul „Rabla pentru periuţa ta” continuă pentru al cincilea an la rând, printr-o experienţă interactivă, îndemnând părinţii şi copiii să scape de periuţele de dinţi uzate. Caravana va ajunge mâine la Craiova şi îşi propune să înlocuiască periuţe de dinţi vechi în schimbul altora noi, să ofere informaţii şi materiale educaţionale cu privire la igiena orală.
Începând cu ora 10.00, caravana „Monster Rabla – pentru periuţa de dinţi” îi aşteaptă pe craioveni, în Piaţa „Mihai Viteazul”, pentru schimbarea periuţelor de dinţi şi multe alte surprize. Sub umbrela celei de-a VI-a ediţii a campaniei „Zâmbeşte România”, GSK Consumer Healthcare organizează, pentru al cincilea an consecutiv, programul „Rabla pentru periuţa ta”, sub denumirea „Monster Rabla”, îndemnând părinţii şi copiii să aibă grijă de igiena orală şi să lupte împotriva problemelor dentare – personificate, spre atracţia copiilor, sub formă de monştri.
«O bună igienă orală presupune schimbarea periuţei de dinţi la trei luni, aşa cum recomandă medicii dentişti, însă în România media schimbării periuţei de dinţi este îngrijorătoare, respectiv o dată la 1,3 ani. Prin derularea acestui program ne dorim să transformăm, prin joacă, obiceiurile greşite în comportamente sănătoase. Astfel, am decis ca anul acesta să dăm programului „Rabla pentru periuţa de dinţi” un suflu nou, mai „cool”, împrumutat din universul vizual şi imaginar în care copiii se regăsesc, adăugând patru personaje noi în povestea „Zâmbeşte România” şi punând la dispoziţia copiilor un spaţiu interactiv în care să înveţe despre sănătatea orală», menţionează Sylwia Piankowska, general manager, GSK Consumer Healthcare România şi Balcani.
Periuţe de dinţi noi în schimbul celor vechi
Pe lângă periuţe de dinţi noi în schimbul celor vechi, participanţii la caravană vor primi cupoane de reducere pentru pastă de dinţi, dar şi informaţii utile şi materiale educaţionale privind sănătatea orală şi îngrijirea corectă a dinţilor.
Caravana vine în întâmpinarea consumatorilor cu activităţi interactive, materiale educaţionale, dar şi multe surprize. Mai mult, cei mici se vor putea antrena în lupta împotriva „monstruleţilor” participând la jocurile pregătite special pentru ei la faţa locului. Aceştia vor putea să „dărâme” monstruleţii într-un joc personalizat de popice, să se joace cu monstruleţii supradimensionaţi şi să se fotografieze punând cele patru personaje pe fugă.
Caravana „Monster Rabla” face parte din campania „Zâmbeşte România”, ajunsă la a VI-a ediţie. Pe parcursul anilor anteriori, campania a avut aproximativ 140.000 de beneficiari direcţi, 70.000 de copii au participat la ore de igienă orală, prin campania educaţională desfăşurată în şcoli şi grădiniţe, 40.000 de periuţe de dinţi uzate au fost schimbate cu altele noi prin programul „Rabla pentru periuţa de dinţi”, peste 40.000 de euro direcţionaţi către tratamente stomatologice pentru copii din comunităţile defavorizate Salvaţi Copiii. În plus, sute de români au mers la consultaţii gratuite în cabinetele stomatologice înscrise în campanie.
80 la sută din români se confruntă cu probleme dentare
Cele mai recente studii arată că, în prezent, peste 80 la sută din români se confruntă cu probleme dentare, cele mai frecvente dintre acestea fiind cariile. Majoritatea românilor nu se spală pe dinţi seara, aşa cum recomandă medicii dentişti, ci doar dimineaţa, pentru că identifică periajul dentar cu momentul de pregătire pentru interacţiune socială, văzându-l mai mult ca un act estetic. Astfel, peste 45% din respondenţi au declarat că îşi periază dinţii mai puţin de două ori pe zi, deşi un procent de 90% din eşantion este de acord cu importanţa rutinei minime de dimineaţă şi seară.
În acest context, medicii atrag atenţia asupra riscurilor pe care le are neglijarea igienei orale asupra stării de sănătate. Cariile netratate pot duce la afecţiuni dentare serioase, dureroase sau la pierderea dinţilor şi pot afecta buna funcţionare a întregului organism. Depunerile de tartru pot duce la sângerări gingivale şi gingivită, care, netratate, pot cauza parodontoză.
Periajul dentar este prima armă în lupta cu placa microbiană, însă pe termen lung este necesară intervenţia profesionistă. Medicul dentist o poate elimina prin detartraj, o operaţiune de curăţare a dintelui la bază, şi de aceea acest serviciu a fost inclus de unii medici dentişti în oferta lor gratuită.
Cea mai bună reţetă pentru dinţi sănătoşi este o dietă echilibrată şi sănătoasă. Este importantă o alimentaţie bogată în fructe şi legume, dar este de evitat expunerea îndelungată a dinţilor la substanţele acide pentru a preveni eroziunea acidă. Consumul de alcool şi fumatul pot cauza probleme grave de sănătate orală.