Klaus Iohannis: Colectarea veniturilor, cu aproape 6 miliarde lei sub nivelul programat

0
442

presedintePreşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis vineri, 14 iulie a.c., un mesaj cu prilejul lansării versiunii în limba română a „Cartei Albe a IMM-urilor din România”, ediţia a XV-a, eveniment organizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Mesajul a fost prezentat de către domnul Cosmin Marinescu, Consilier Prezidenţial, Departamentul Politici Economice şi Sociale.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

„Domnule Preşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România,
Domnilor miniştri,
Stimaţi întreprinzători,
Doamnelor şi domnilor,

Îmi face plăcere să transmit felicitări reprezentanţilor întreprinderilor mici şi mijlocii, în acest context special al aniversării unui sfert de secol de activitate a Consiliului IMM-urilor din România. În toată această perioadă, economia noastră a progresat împreună cu şi prin intermediul întreprinderilor mici şi mijlocii. Vă felicit pentru modul în care aţi promovat rolul esenţial pe care antreprenoriatul şi libera iniţiativă îl au în economia de piaţă.

Vă felicit, de asemenea, pentru modul în care «Carta Albă a IMM-urilor din România» a reuşit, de-a lungul anilor, să reflecte cele mai evidente tendinţe şi preocupări ale oamenilor de afaceri, şi să propună strategii de susţinere şi dezvoltare pentru mediul de afaceri românesc.

Aşa cum probabil cunoaşteţi, la iniţiativa Administraţiei Prezidenţiale şi ca etapă de consultare în cadrul Proiectului de ţară, am avut recent o largă dezbatere cu reprezentanţii mediului de afaceri din România, oameni de afaceri români şi investitori străini, companii mari şi întreprinderi mici şi mijlocii. În acest cadru, toţi reprezentanţii mediului de afaceri au arătat că stabilitatea şi predictibilitatea sunt cele mai importante exigenţe ale mediului economic, în special în contextul evoluţiilor politice recente.

În acest sens, indiferent cât de ambiţios ar fi, niciun program de guvernare nu are dreptul să contravină cerinţelor esenţiale de stabilitate şi predictibilitate de care economia are nevoie.

De exemplu, în ciuda creşterii economice record de 5,7% pe primul trimestru şi a expansiunii considerabile a consumului, execuţia bugetară de pe primul semestru al anului 2017 consemnează serioase rămâneri în urmă în privinţa colectării veniturilor – care sunt cu aproape 6 miliarde lei sub nivelul programat, fapt ce a atras creşterea deficitului bugetar cu cca. 4,4 miliarde lei doar în luna iunie.

Consider că este pe deplin justificată îngrijorarea oamenilor de afaceri în privinţa implicaţiilor pe care unele măsuri recent anunţate le pot avea asupra economiei. Aşa cum am spus şi la momentul învestirii Guvernului, schimbarea programului de guvernare, mai ales în aspectele esenţiale ale acestuia – atât fiscale cât şi sociale, nu oferă deloc semnalul de încredere şi linişte pe care românii şi mediul investiţional îl aşteaptă.

Acest tip de a face politică economică seamănă incertitudine şi îngrijorare, iar semnalele primite în această perioadă din partea mediului de afaceri mă determină să atrag atenţia Guvernului şi coaliţiei politice că o asemenea relaţie dintre stat şi mediul de afaceri poate pune în pericol locuri de muncă şi investiţii importante, de care România are mare nevoie.

Consider că este esenţial ca noul Guvern să se aşeze la masa dialogului cu mediul de afaceri, pentru că orice schimbări fiscale sau măsuri sociale, indiferent de amploarea şi importanţa lor, nu pot căpăta sens decât prin consultări şi dezbateri, prin evaluări riguroase în privinţa impactului economic, care să ofere garanţia că economia nu va avea de suferit.

Doamnelor şi domnilor,

Aşa cum am spus şi în alte rânduri, sectorul IMM-urilor este coloana vertebrală a unei economii dinamice şi prospere. În România, IMM-urile au progresat semnificativ în ultima perioadă. Cu toate acestea, densitatea antreprenorială a economiei noastre ne plasează în continuare pe ultimele locuri din Uniunea Europeană, cu 2,2 IMM-uri la 100 de locuitori, în timp ce media europeană este dublă, de 4,5 IMM-uri la 100 de locuitori.

Deşi intenţiile antreprenoriale sunt pozitive în România, fiind situate la un nivel superior comparativ cu Uniunea Europeană, trebuie să găsim soluţii prin care intenţiile să nu rămână doar la stadiul de planuri, iar ritmul înfiinţării de noi firme să crească sănătos.

Totodată, este timpul ca IMM-urile să facă din accesarea fondurilor europene o prioritate. Este însă îngrijorător faptul că circa 80% dintre IMM-uri nici nu intenţionează să acceseze fondurile structurale, aşa cum arată şi evaluările dvs. Tocmai de aceea avem nevoie de reglementări stabile, acces facil şi transparent, precum şi de susţinere din partea organismelor care gestionează fonduri europene, în raport cu sugestiile şi preocupările mediului de afaceri.

O altă direcţie în care merită să facem eforturi, pentru recuperarea decalajelor faţă de ţările Uniunii Europene, este creşterea gradului în care IMM-urile dezvoltă şi utilizează inovaţii. În economia viitorului, creativitatea este cel mai valoros activ în dobândirea progresului economic. Am speranţa că inovaţia va deveni şi cea mai importantă provocare a IMM-urilor româneşti. Inovaţia va susţine creşterea companiilor şi internaţionalizarea antreprenoriatului românesc, mai ales că România dispune de un potenţial imens de inovaţie şi creativitate.

În încheiere, doresc să menţionez consultările pe care le-am avut cu mediul de afaceri în cadrul Proiectului de ţară, care mi-au întărit convingerea că trebuie reclădit parteneriatul dintre stat şi mediul de afaceri. Oamenii de afaceri şi mediul economic, în general, trebuie să devină un partener de dialog real în dezbaterea politicilor publice.

În acest sens, vă încurajez să rămâneţi în continuare în slujba antreprenoriatului românesc şi vă asigur de întreaga mea susţinere, pentru ca antreprenoriatul românesc să se întărească prin competitivitate şi inovaţie. Vă doresc mult succes în toate proiectele dumneavoastră!

Vă mulţumesc!”