Comisia Europeană (CE) a lansat, ieri, o ofensivă împotriva traficului cu obiecte de artă, demers care vizează tăierea uneia dintre sursele de finanţare ale grupurilor teroriste cum este Statul Islamic, informează AFP, citată de Agerpres. Scopul campaniei este de a împiedica importul şi depozitarea în Uniunea Europeană a obiectelor de artă mai vechi de 250 de ani, exportate ilegal.
Executivul european intenţionează în primul rând să înăsprească regulile privind declaraţiile vamale cerute importatorilor – muzee, galerii de artă, case de licitaţii, colecţionari privaţi. Cele 28 de state membre urmează să stabilească, fiecare pentru propriul teritoriu, sancţiuni adecvate în cazul importatorilor care nu se conformează acestor reguli. De asemenea, Comisia Europeană vrea să sporească trasabilitatea obiectelor de artă, dotându-le cu o “carte de identitate”.
În cazul bunurilor culturale cu risc crescut, cum sunt obiectele arheologice, cărţile şi manuscrisele vechi, executivul european propune crearea unui sistem de licenţe de import, obţinerea unei astfel de licenţe de pe lângă autorităţile europene competente urmând să fie necesară în vederea oricărui transfer în Uniunea Europeană.
Aceste propuneri ale CE, care trebuie aprobate de cele 28 de state membre şi de Parlamentul European, vin după mai multe apeluri privind combaterea traficului cu obiecte de artă, cel mai recent fiind lansat cu prilejul summit-ului G20 de la Hamburg de la finele săptămânii trecute.
ONU a avertizat că în ultimii ani Statul Islamic a pus în practică o “epurare culturală” căreia i-au căzut victimă o parte din vestigiile Mesopotamiei antice, care au fost revândute apoi pe piaţa neagră, aceasta fiind una din sursele de finanţare ale grupării radicale, alături de traficul de petrol şi luările de ostatici.
Un studiu citat de Comisia Europeană estimează că suma totală anuală provenită din acest trafic este între 3 şi 6 miliarde de dolari anual, încasări ce se apropie de cele obţinute din traficul de arme sau cel de narcotice.