În week-end „fierbem” la 39… 41 de grade!

0
109

Week-end de foc în Oltenia! Meteorologii au prelungit valabilitatea avertismentului Cod portocaliu de caniculă, cu menţiunea că de data aceasta mercurul din termometre va urca până la 41 de grade Celsius.

“Sâmbătă şi duminică vremea va deveni caniculară în sudul şi estul ţării, unde se vor atinge valori de 36….38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80. În cursul zilei de duminică în cea mai mare parte a Olteniei şi a Munteniei canicula se va intensifica, temperaturile maxime vor fi de până la 39…41 de grade, iar disconfortul termic deosebit de accentuat”, a anunţat, ieri, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Instabilitatea atmosferică se va accentua treptat, începând din partea a doua a zilei de duminică, în majoritatea zonelor, potrivit ANM. Conform datelor transmise de staţiile hidrometrice aflate pe teritoriul Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) “Jiu”, ieri, vremea a fost călduroasă, caniculară după-amiază. Pe arii extinse indicele de confort termic ITU a atins şi depăşit pragul critic de 80 de unităţi. Cerul a fost variabil, mai mult senin. Izolat s-au semnalat averse slabe de ploaie, însoţite de descărcări electrice. Vântul a suflat slab la moderat cu uşoare intensificări.

În privinţa debitelor şi nivelurilor la staţiile hidrometrice, pe râul Jiu au fost în general staţionare şi uşor variabile în întreg bazinul hidrografic. Pe afluenţi şi râurile interioare, nivelurile şi debitele au fost staţionare şi în scădere pe întreg teritoriul aflat în administrare.

Scad cotele Dunării

Conform prognozei elaborate de Compartimentul  Prognoze Bazinale al ABA “Jiu”, precum şi de INHGA–CNPH, în următorul interval, nivelurile şi debitele la staţiile hidrometrice vor fi în general staţionare şi uşor variabile. Sunt posibile creşteri de debite pe unele râuri mici din zonele de munte, datorită precipitaţiilor sub formă de aversă prognozate.

Debitul Dunării la intrarea în ţară, secţiunea Baziaş, a fost în scădere în ultimele 48 de ore, până la valoarea de 3.500 mc/s, conform diagnozei şi prognozei INHGA-CNPB, situându-se sub media multianuală a lunii iulie, care este de 5.350 mc/s. În următorul interval, debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în continuu în uşoară scădere, până la valoarea de 3.400 mc/s.

Pentru intervalul 15-19 iulie 2012, conform prognozei elaborate de INHGA – CNPB, debitul Dunării pe secţiunea Baziaş va fi staţionar la valoarea de 3.400 mc/s, pe întreg intervalul de prognoză, situându-se sub media multianuală a lunii iulie (5350 mc/s).