FRF a ascuns opinia FIFA în cazul Ştiinţei

0
515

Forul condus de Mircea Sandu a ciuntit comunicatul trimis de FIFA, omiţând pe site-ul oficial paragraful care face referire directă la Universitatea Craiova.

Mircea Sandu

În cursul zilei de joi, şeful FRF, Mircea Sandu, anunţa Apocalipsa fotbalului românesc din cauza proceselor pierdute cu Universitatea Craiova şi prezenta pe site-ul oficial dovada „ameninţărilor” venite din partea FIFA. Numai că ieri, în urma unei sesizări venite din partea conducătorilor Ştiinţei, prin care FRF a omis pasajele prin care forul internaţional de pronunţă în cazul echipei din Bănie vs FRF, oamenii lui Mircea Sandu au afişat pe site întregul conţinut al corespondenţei cu FIFA, din care nu mai rezultă că litigiul cu Universitatea Craiova ar conduce la excluderea echipei naţionale şi a echipelor de club din competiţiile internaţionale.

Pe www.frf.ro a fost adăugat vineri textul integral dat de FIFA şi din care reiese că Universitatea Craiova are câştig de cauză în litigiul cu FRF, fără ca asta să implice vreo sancţiune pentru fotbalul românesc. Administratorii site-ului frf.ro nu au schimbat şi data articolului, care apare ca fiind publicat în continuare pe 12.07.2012, ora 16:41. În schimb, joi apărea varianta „FRF a publicat pe site-ul oficial un extras”, în timp ce a doua zi a fost utilizată versiunea „Prezentăm mai jos integral corespondenţa adresată FRF de către Secretarul General Adjunct al FIFA”. Iată traducerea parţială a corespondenţei FRF-FIFA, inclusiv pasajul legat de Universitatea Craiova: „Apelarea la instanţele de drept comun este interzisă, în afară de cazul în care acest lucru este prevăzut în mod specific în regulamentul FIFA (cf. art. 64 alin. 2 din Statutul FIFA). În acest sens, art. 64 alin. 3 din Statutul FIFA prevede că fiecare asociaţie membră trebuie să introducă în statutul sau regulamentul său o clauză care să stipuleze că este interzisă înaintarea către instanţele de drept comun a litigiilor din cadrul asociaţiei sau a litigiilor implicând ligile, membrii ligilor, cluburile, membrii cluburilor, jucătorii, oficialii şi oficialii altor asociaţii. În locul apelării la instanţele de drept comun, se va prevedea posibilitatea arbitrajului, litigiile de acest gen trebuind să fie înaintate unui tribunal de arbitraj independent, legal constituit, recunoscut prin regulamentul asociaţiei sau confederaţiei membre respective sau Tribunalului Arbitral al Sportului. (…) De asemenea, în ceea ce priveşte litigiul dintre Federaţia Română de Fotbal (denumită în prezentul FRF) şi SC Fotbal Club U Craiova SA, dorim să reluăm cele de mai sus şi să subliniem faptul că problema dacă litigiul în cauză poate face exclusiv obiectul arbitrajului depinde nu numai de obligaţiile prevăzute în Statutul FIFA, ci şi de prevederile legislaţiei naţionale din România. În cazul în care legislaţia din România interzice în mod obligatoriu arbitrajul pentru anumite litigii, FRF nu poate impune membrilor săi recurgerea la o procedură de arbitraj. Cu toate acestea, în măsura în care legislaţia română nu pune la îndoială jurisdicţia unui tribunal arbitral la nivel naţional, respectiv jurisdicţia Tribunalului Arbitral al Sportului, FRF are dreptul şi obligaţia – conform celor menţionate mai sus, de a impune jurisdicţia unui tribunal arbitral naţional sau a Tribunalului Arbitral al Sportului, ca ultimă instanţă şi de a interzice recurgerea la instanţele de drept comun. În cazul în care FRF nu îşi respectă obligaţiile ce îi revin ca membru FIFA, se poate considera că FRF încalcă Statutul FIFA”.