Dodo Niţă, „părintele” benzii desenate din România – la ceas aniversar

0
1362

Astăzi, îl aniversăm aşa cum se cuvine, pe unul dintre cei mai merituoşi craioveni, Dodo Niţă, care nu de puţine ori ne-a făcut mândri că suntem români, atât în ţară, dar mai ales peste hotare. Născut la Bucureşti pe 14 iunie 1964, Dodo Niţă este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice din Craiova în 1987. Din 1988 până astăzi a publicat peste o mie de articole, în principal despre benzi desenate şi literatură SF, în paginile a numeroase reviste şi ziare din România precum şi din Franţa, Belgia, Italia, Portugalia, Cehia, Ungaria, Danemarca, Suedia şi Finlanda.

Vineri, pe 8 iunie, a avut loc la Biblioteca Judeţeană „Alexandru și Aristia Aman” lansarea volumului „Povestiri din Clocociov”, autor Dodo Niță. Un volum incitant, care în mod cert trezeşte în cititor dragostea de istorie, informaţia de bună calitate livrată cu naturaleţe fiind cheia volumului semnat de cel care astăzi, mai pune un an în cununa vieţii. ,,Văd, în proza lui Dodo Niţă, o suită impresionantă de informaţii istorice livrate cu naturalețe, fără emfaza celui care știe și fără paseismul celor care cred că trecutul ar fi fost mai bun decât prezentul”, ne explică ambasadorul României la UNESCO, Adrian Cioroianu, unul dintre cei mai îndrăgiţi istorici români.

Cărţi, prefaţe şi traduceri

Dodo Niţă a semnat, singur sau în colaborare, o serie de cărţi consacrate celei de-a noua arte : 2017 – Nicu Russu, un artist desăvărşit, cu suflet magic, împreună cu Mihaela Bercovici, editura Paideia, Bucureşti 2015 – Paradigmele paraliteraturii, prefaţă Angelo Mitchievici, editura Scrisul Românesc, Craiova 2012 – Sandu Florea, o monografie, editura Crepuscul, Ploieşti 2011 – Burschi, o monografie, editura Studis, Iaşi 2010 – Istoria Benzii Desenate Româneşti, prefaţă Adrian Cioroianu, editura Vellant, Bucureşti 2010 – Puiu Manu, o monografie, editura MJM; Craiova 2009 – Livia Rusz, o monografie, împreună cu Kiss Ferenc, prefaţă Mircea Opriţă, editura Studis, Iaşi 2007 – Tintin en Roumanie, (în limba franceză), editura MJM, Craiova 2005 – Dicţionarul Benzii Desenate din România, împreună cu Virgil Tomuleţ.  O serie de traduceri în limbile poloneză, franceză, engleză şi suedeză

Alte cărţi publicate: 2018 – Povestiri din Clocociov, prefaţă de Adrian Cioroianu, editura Cetatea de Scaun, Târgovişte 2017 – Gabriel Bratu, o monografie, editura Aius, Craiova – San-Antonio en Roumanie (în limba franceză), editura Revers, Craiova 2015 – Dealu Turcesii, prefaţă de Constantin M. Popa, editura Aius, Craiova 2002- « Extravagantul » Vlad Muşatescu , editura MJM, Craiova. 

A semnat prefaţa la romanul Obsedatul de San-Antonio (editura Forum, 1999) postfaţa la romanul Fundaţia de Isaac Asimov (editura Nemira, 1993) şi capitolul despre benzi desenate din Dicţionarul SF coordonat de Dan Pavelescu (editura Nemira, 1999).

 Directorul Salonului Internaţional al Benzii Desenate din România

 A fost fondatorul şi directorul Salonului Internaţional al Benzii Desenate din România, între 1991-2015. Din 2016 este fondatorul şi directorul Colocviului Internaţional « România Francofonă », organizat anual de Alianţa Franceză din Craiova. A fost invitat de onoare (singur sau împreună cu autori BD români) la Saloane de Benzi Desenate din Franţa, Belgia, Luxemburg, Portugalia, Italia, Ungaria, Polonia, Cehia şi Serbia, precum şi la Saloanele Internaţionale ale Cărţii de la Paris şi Bruxelles. Pentru contribuţia sa la promovarea limbii şi culturii franceze în România, Dodo Niţă a primit în anul 2000 titlul de Cavaler al Ordinului « Les Palmes Academiques » (Franţa) iar în 2006 pe cel de Cavaler al Ordinului « Leopold al II-lea » (Belgia).