Craiova: IPJ Dolj anunță lansarea campaniei ATENȚIE LA BUZUNARE! „Protect Your Pocket!”

0
383

Ieri, 13 iunie a.c., s-a lansat campania europeană de prevenire a furturilor din buzunare „Protect Your Pocket!”, inițiativă a Rețelei Europene de Prevenire a Criminalității (EUCPN) din cadrul Comisiei Europene.

clipuri video:

 

 

 

Scopul proiectului este conștientizarea populației cu privire la măsurile de autoprotecție ce trebuie adoptate pentru a preveni furturile din buzunare.

De aceea, polişții din 25 de state europene, printre care și Poliția Română, partenere în cadrul EUCPN și EUROPOL, și-au unit forțele pentru lansarea acestei campanii de prevenire.

Fiecare film demonstrează, cu umor, cum un personaj animat nu acordă atenție obiectelor din buzunarele lui, în timp ce se află într-o mare mulțime.

De aceea, apreciem că o atenție sporită trebuie acordată bunurilor dumneavoastră mai ales atunci când vă aflați în aglomerație, la evenimente (concerte, spectacole, festivaluri, pe stadion, în mijloacele de transport în comun etc.), unde hoții de buzunare pot profita de orice moment pentru a acționa. Nu purtaţi bani sau valori în buzunarele laterale ale hainelor!

Pe această cale polițiștii vin în atenţia cetăţenilor cu sfaturi vizând prevenirea furturile din buzunare.

În mijloacele de transport:

 • Evitaţi să vă urcaţi în mijloacele de transport aglomerate.
 • Dacă totuşi este aglomeraţie şi vă simtiţi înconjuraţi de persoane dubioase, cautaţi să vă schimbaţi locul.
 • Nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi sa fiţi înghesuit, atrăgând atenţia cu voce tare.
 • Tineţi bagajele în braţe, în niciun caz spre culoar sau spre vecinul de scaun; O geantă purtată pe umăr rămâne la discreţia hoţilor.
 • Buzunarul de la spatele pantalonului este vulnerabil. Prin urmare, tineţi-vă portofelul şi actele într-un buzunar interior al vestimentaţiei.

 

La cumpărături:

 

 • Manifestaţi prudenţă în magazinele aglomerate, supravegheaţi-vă geanta şi nu o plasaţi în coşul de cumpărături de unde poate fi sustrasă cu uşurinţă.
 • Când sunteţi împins în aglomeraţie, verificaţi-vă imediat buzunarul cu bani sau geanta, pentru a fi siguri că nu sunteţi victima unei incercari de furt a unui hoţ.
 • Păstraţi banii în geantă, borsetă sau într-un buzunar inaccesibil şi nu în sacoşa de cumpărături sau în buzunarul de la spatele pantalonilor; Portofelul nu se aşează niciodată în genţi sau sacoşe deasupra cumpărăturilor.
 • Feriţi-vă de priviri indiscrete atunci când scoateţi şi numaraţi banii.
 • Nu luaţi asupra dumneavoastră sume mari de bani ci doar necesarul pentru cumpărăturile planificate în acea zi. Când este posibil, folosiţi cardul pentru cumpărături.
 • Nu vă lasaţi atraşi în locuri dosnice pentru a cumpăra ceva, oricât de avantajos vi s-ar părea.