Producţii la orz de peste 8.000 de kg/ha obţinute de Oltyre Segarcea

0
771

De ieri a început campania agricolă de recoltare a orzului. Vremea favorabilă, ploile din ultimele săptămâni, căldura recentă, toate acestea au concurat la obţinerea unor producţii spectaculoase la orz. În top se află Oltyre Segarcea, cu peste 8.000 de kg/ha. Aici, desigur, vorbim de calitatea materialului semincer, de înalta tehnologie folosită şi de expertiza specialiştilor care lucreaza la Oltyre. Să mai amintim că, din cele peste 20.000 de hectare cu orz ce vor fi recoltate în aceste zile, 5.000 de hectare aparţin societăţilor Cervina şi Oltyre. Alte 5.000 ha cultivate tot cu orz sunt împărţite la zeci de asociaţii agricolele de pe tot cuprinsul Doljului.

Campania de recoltare a orzului şi orzoaicei a început de ieri şi în Dolj. Chestionată marţi, 13.06.2017, în jurul orei 17.00, de însuşi ministrul Petre Daea, conducerea Direcţiei pentru Agricultură Dolj a raportat că, în sudul Doljului, în lanurile de orz au început să intre combinele.

Cele mai mari recolte vin de aici

orz 1Cum ne-a obişnuit de atâta vreme încoace, şi de această dată societăţile lui Mihai Anghel, cel mai mare exportator român din agrobusiness, au dat tonul. Dar, mai ales, au dat randamentele cele mai mari. Pe cele 300 de hectare deja recoltate, Oltyre a obţinut o producţie medie la hectar de 8.000 de kg. Agrozind Băileşti a treierat până ieri seară 100 de ha şi a obţinut o producţie medie de 7.000 kg/ha. La polul opus se află suprafeţele cultivate cu orz pe terenuri nisipoase, cum este cazul celor din comuna Daneţi. Aici, Concorde Daneţi abia a reuşit de pe 80 de hectare recoltate să ajungă la 2.500 kg/ha.

          Să mai amintim că, după a a solicitat telefonic, prin centrala ministerului de resort, datele exacte despre situaţia din Dolj, ministrul Daea a ţinut să fie prezent şi să vadă personal primele brazde recoltate în judeţul Teleorman, fiind alături de un fermier care a dat startul campaniei de recoltat, în comuna Islaz pentru a vedea personal starea culturilor la acest moment.

Marele producător segărcean ridică iar economia

          ministruDin datele pe care ni le-a pus la dispoziţie conducerea Direcţia pentru Agricultură a judeţului Dolj, orzul cultivat în regim de gospodărie a populaţiei a făcut o surpriză plăcută în aceste zile. Astfel, în comuna Giurgiţa, cele 100 ha recoltate cu orz au dat o producţie medie de 6.300 kg/ha. În comuna Galicea Mare, de această dată o societate agricolă a scos o producţie de 3.430 kg/ha. Unicover Cerăt, de pe 20 hectare treierate a obţinut 4.500 kg/ha, iar Agrifarm de pe 180 ha a reuşit să ajungă la 5.500 kg/ha.

          „Avem în program 20.104 ha cultivate cu orz care trebuie recoltate. Din acest total, 9.961 hectare aparţin gospodăriilor populaţiei şi restul de 10.000 de hectare este al societăţilor agricole. Dar şi aici mai trebuie precizat că, două mari societăţi Oltyre şi Cervina au de recoltat 5.000 de hectare cultivate cu orz, ceea ce reprezintă jumătate din totalul deţinut pe această cultură de societăţile de profil”, ne-a precizat ing. Liliana Săvulea, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Dolj.

          După cum se arată şi într-un comunicat al MADR, Doljul este pe locul doi la suprafaţa cultivată cu orz: „Facem precizarea că suprafaţa înfiinţată cu orz în judeţul Teleorman este de 23.390 hectare, iar cea cultivată cu orzoaică este de 2.607 ha. În judeţul Olt au fost cultivate cu orz 16.000 ha, iar în judeţul Dolj 20.104 ha”.

O campanie agricolă promiţătoare

SONY DSC
SONY DSC

Recoltările de vară vor începe în câteva săptămâni şi la alte culturi. Cu grâu sunt programate a fi recoltate circa 157.131 de hectare. Cu secară sunt cultivate 1.184 ha. Triticalele au fost însămânţate pe 6.935 ha. Cea mai mică suprafaţă cultivată, aşa cum o arată datele livrate de DA Dolj este la ovăz, doar 1.500 ha. Pe locul secund, ca pondere, cultura de rapiţă pentru ulei va fi şi ea gata de recoltare de pe cele 29.507 hectare. Arăturile de vară pentru 228.966 ha sunt şi acestea programate.

          orzPrestaţia ministrului Agriculturii, Petre Daea, în pofida unor ieşiri verbale care au tot ţinut atenţia unei părţi a presei ce nu a făcut eforturile de a merge în profunzime, pare să fie una onorabilă. În fond, cu toate forţările şi inadvertenţele apărute, România a reuşit să-şi înscrie fermierii în schema unică de plată pentru Campania agricolă 2017. Programul guvernamental al tomatelor cultivate în spaţii protejate a prins contur evident. Cum-necum, legumicultorii depun, acum, documentaţia solicitată de MADR pentru a-şi primi subvenţiile. Mai nou, ministrul Daea a dat o nouă sarcină direcţiilor agricole judeţene, printre care şi cea din Dolj: convingerea cât mai multor Organizaţii ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI) să se unească şi să contracteze cu sistemele de irigaţii din Dolj. Zilele viitoare, conducerea Direcţiei pentru Agricultură Dolj şi reprezentanţi ai ANIF se vor deplasa la Calafat pentru a discuta cu producătorii agricoli şi a le prezenta beneficiile folosirii irigaţiilor pentru propriile culturi. O misiune deloc uşoară, mai ales că nu puţini dintre fermieri se rezumă la a cultiva cu precădere grâu şi a presta servicii agricole, contracost, prin mijloacele mecanizate de care dispun. Amenajarea hidroameliorativă de la Basarabi, municipiul Calafat, în mare parte reabilitată, poate deservi o suprafaţă de 3.989 ha pe segmentul Calafat – Băileşti.