„Comunitatea internaţională ignoră foametea şi conflictul din Yemen”

0
383

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă, a atras atenţia în plenul Parlamentului European, reunit în această săptămână la Strasbourg, asupra situaţiei din Yemen şi criza umanitară cauzată de conflictul suniţi – şiiţi. Intervenţia eurodeputatului român a fost făcută în contextul celei mai recente dezbateri privind situaţia din Yemen, în prezenţa Comisarului European pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, Christos Stylianides.

Conform eurodeputatului Victor Boştinaru: „Conflictul din Yemen a devastat vieţile a milioane de oameni şi s-a transformat într-o criză umanitară majoră. Țara se apropie tot mai mult de spectrul foametei şi acest lucru se poate agrava şi mai mult pe măsură ce conflictul continuă.

Cel mai important este să subliniem faptul că yemeniţii suferă de foamete din cauza războiului. Este un dezastru provocat de oameni care ucide în mod brutal civilii. Ambele părţi transformă foametea într-un instrument de război. În afară de aceasta, am sentimentul că opinia publică şi comunitatea internaţibostinaruonală închid ochii la originea şi consecinţele dramatice ale acestui conflict. 

Este un război civil care este alimentat şi susţinut de actorii regionali, o imagine desăvârşită a conflictului dintre suniţi şi şiiţi din Orientul Mijlociu. 

De ce este important astăzi să subliniem acest fapt? Pentru că acest conflict ar putea fi încheiat cu bunăvoinţa celor doi actori principali: Iranul şi Arabia Saudită -ambii fiind mai mult sau mai puţin «partenerii» noştri-, dar şi cu sprijinul unor actori globali. Însă, deoarece responsabilităţile sunt foarte grele de ambele părţi şi alegerea de a condamna acţiunile ruşinoase ale unei singure părţi ar fi o greşeală. Dragi colegi, este periculos astăzi să ţinem partea cuiva, însă, cel mai important este până la urmă să ne pese de viaţa acestor oameni. 

Trebuie să punem presiuni pentru ca acest conflict să se termine imediat, să permitem ajutorul medical şi umanitar şi să obţinem finanţare deplină pentru acest ajutor. Nu în ultimul rând, Uniunea Europeană trebuie să aibă un rol mai important în tranziţia politică din această ţară, deoarece a câştigat deja o pârghie politică considerabilă şi poate fi văzută ca un actor onest pentru obţinerea unei soluţii politice.”