Sandu şi Dragomir, condamnaţi în procesul dezafilierii FCU Craiova

0
80

Conform hotărârii instanţei, Mititelu are de primit în jur de 240 milioane de euro

2Tribunalul Bucureşti a decis ca Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir să fie condamnaţi la 3 ani cu suspendare în cazul dezafilierii FCU Craiova.  Adrian Mititelu trebuie să primească 1 miliard de lei, adică aproximativ 240 de milioane de euro. Suma ar trebui plătită de Mircea Sandu, Dumitru Dragomir, FRF şi LPF. Sandu şi Dragomir  trebuie să plătească şi o amendă de 80.000 de lei şi trebuie să presteze 3 luni de muncă în folosul comunităţii. Atât LPF, cât şi FRF trebuie să plătească amenzi penale, în valoare totală de 370 de mii de lei. Decizia nu este una definitivă, mai există varianta apelului, care poate fi făcut în termen de 10 zile. „Stau şi mă minunez. Ce ţără e asta? Dacă noi în Comitetul Executiv provizoriu am luat prin vot democratic, la un raport făcut de jurişti, Adunarea Generală a hotărât definitiv, iar membrii Adunării Generale nu au fost chemaţi ca martori şi noi am fost condamnaţi, asta e ţara în care trăim. Este unul dintre cele mai mari abuzuri care au existat vreodată în ţara asta. Tot fotbalul românesc în ultimii 10 ani nu face atâţia bani. Tot fotbalul, toţi fotbaliştii din ţară. Cine să creadă asemenea aberaţii? A speriat-o Adrian Mititelu pe judecătoare, a dat-o la DNA şi săraca ce să facă?” a declarat Dumitru Dragomir  pentru Digi Sport.

Mircea Sandu a primit vestea în timp ce se afla la Nisa, în Franţa, unde se află la controlul periodic medical. „Sunt surprins, pentru că nu am comis absolut nicio faptă, nu numai penală, dar nici măcar civilă! Într-o astfel de asociaţie te asociezi benevol. Nu te obligă nimeni. Pentru asta trebuie să respecţi statutul. În momentul în care nu respecţi statutul sunt prevederile de sancţionare. Din moment ce m-am afiliat la FRF şi am dat adeziune că respect statutul federaţiei, FIFA, UEFA, regulamentele, sancţiunile” a spus Sandu pentru Pro Sport.

FRF va ataca decizia

FRF a emis un comunicat în privinţa deciziei luată ieri, considerând că vina aparţine lui Sandu şi Dragomir. Totodată FRF a anunţat că va utiliza căile de atac legale: „Federaţia Română de Fotbal consideră că deciziile membrilor fostei administraţii FRF în cazul dezafilirerii Universităţii Craiova au avut natură individuală şi subiectivă, astfel încât, pe cale consecinţă, şi răspunderea pentru aceste decizii ar trebui să fie una individuală. Trebuie să facem o distincţie clară şi să disociem, astfel, voinţa personală a decidenţilor de la acel moment şi poziţionarea instituţiei Federaţia Română de Fotbal faţă de acest subiect. Administraţia FRF are obligaţia de a apăra interesele fotbalului românesc şi ale instituţiei care guvernează fotbalul, astfel că va utiliza căile legale de atac la decizia de astăzi a Tribunalului Bucureşti”.

Procesul a început acum 3 ani

Pe 17 iunie 2013, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal (FRF), Mircea Sandu, şi fostul conducător al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie în dosarul dezafilierii Universităţii Craiova. Sandu şi Dragomir sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată, folosire a influenţei ori autorităţii persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau foloase necuvenite şi infracţiunea de sustragere de sub sechestru.

În acelaşi dosar au fost trimise în judecată şi FRF şi LPF, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată şi infracţiunea de sustragere de sub sechestru.

Potrivit anchetatorilor, la 20 iulie 2011, la o şedinţă a Comitetului Executiv al FRF s-a hotărât excluderea provizorie a SC Fotbal Club “U” Craiova SA, excluderea fiind pusă pe seama încălcării grave a statutului Federaţiei, fără a se detalia şi motiva în ce au constat încălcările şi gravitatea lor.

Pentru luarea deciziei de excludere, la adoptarea căreia nu s-au respectat prevederile statutare, Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, membri ai Comitetului, în calitatea lor de conducători ai Federaţiei Române de Fotbal, respectiv ai Ligii Profesioniste de Fotbal şi-au folosit influenţa şi autoritatea faţă de ceilalţi membri ai Comitetului Executiv al FRF, susţin procurorii.