Ziua eroilor celebrată cu onoruri militar la Craiova

0
770

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, subprefectul, Ionel Ciobotea, parlamentari, cadre militare în activitate, în rezervă şi retragere, veterani de război, consilieri judeţeni, consilieri locali, directori de instituţii deconcentrate, s-au adunat ieri, pentru a aduce un omagiu eroilor neamului, de Ziua Înălţării Domnului. Ceremoniile militare au avut loc la momunemntele eroilor din cimitirele, Sineasca, Ungureni, Evreiesc, la al militarilor germani, la al celor ruşi şi la cimitirul Catolic. Fiecare dintre manifestări s-a încheiat cu depunere de coroane de flori şi cu defilarea garzii de onoare. 

De sărbătoarea Înălţării Domnului în toate bisericile, mănăstirile şi catedralele ortodoxe din ţară şi din străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuţi de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului. Ieri, la ora 12.00 au fost trase clopotele tuturor lăcaşelor de cult din Craiova. Apoi, în cimitirul Sineasca, unde autorităţile judeţene şi locale au fost primite cu onoruri militare a fost intonat semnalul „Atenţiune” de către trompet, şi după aceea a început slujba religioasă. La monumentul eroilor de la cimitirul Sineasca, după slujba soborului de preoţi, nu au ţinut alocuţiuni decât preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, şi subprefectul judeţului, Ionel Ciobotea. Ion Prioteasa, în discursul său, a afirmat că datorită jertfei eroilor neamului România este astăzi „parte a Europei unite, manifestându-se în interiorul spaţiului comunitar ca o naţiune puternică şi independentă”. „De praznicul Înălţării Domnului, românii îşi onorează eroii, pe cei care şi-au sacrificat viaţa pe câmpurile de luptă, cu speranţa împlinirii idealurilor de secole. E greu să exprimi în doar câteva cuvinte faptele de vitejie ale înaintaşilor noştrii, care prin trudă şi jertfă au plămădit o naţiune unitară, au apărat independenţa şi libertatea ei. Chiar dacă pentru o perioadă îndelungată de timp au trăit despărţiţi în propria lor ţară, separaţi prin graniţe, şi aflaţi sub stăpâniri diferite, ei nu şi-au pierdut niciodată sentimentul unităţii, de origine, limbă şi de credinţă. Astfel după secole de luptă pentru dobândirea propriei identităţi, România este parte a Europei unite, manifestându-se în interiorul spaţiului comunitar ca o naţiune puternică şi independentă. Un stat respectat de partenerii săi. Ziua eroilor are o semnificaţie deosebit de importantă pentru noi toţi, fiind nu numai o manifestare a credinţei şi ataşamentului faţă de cei care s-au distins prin vitejie şi credinţă faţă de patrie, dar este şi un simbol al personalităţii, al independenţei şi integrităţii României. Această zi ne oferă prilejul de a aduce un sfânt prinos, şi de a ne apleca în faţa eroilor fără nume, ostaşilor care şi-au sacrificat viaţa pentru o ţară demnă şi prosperă. Dumnezeu să îi odihnească în pace”, a spus Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

„Trebuie să trăim în moderniate, prin tradiţie, prin specificul naţional şi local”

În mesajul să, subprefectul Ionel Ciobotea a îndemnat la unitate, şi la încercarea de a trăi în moderniate fără a uita de tradiţii. Acesta a mai spus că trebuie să ne preţuim şi să ne iubim eroii nu numai în momentele aniversare, ci în fiecare zi, şi nu doar prin vorbi, ci şi prin fapte. „Eroii poporului român sunt acele personalităţi care care au demonstrat prin sacrificiul suprem că interesul comunităţii poate fi mai presus decât interesul propriu. Astăzi suntem datori şi onoraţi să îi omagiem pe cei care s-au dovedit a fi cei mai mari apărători ai neamului românesc, şi ai interesului naţional, pentru care au adus jertfa propriilor vieţi. Trebuie să trăim în moderniate, prin tradiţie, prin specificul naţional şi local, într-o epocă a globalizării politice şi economice. Este necesar să ne iubim eroii şi trecutul, nu doar prin vorbe, ci prin fapte, nu doar în această zi aniversară şi mai ales în zilele următoare”, a declarat suprefectul Ionel Ciobotea.