În Dolj, a scăzut numărul înmatriculărilor autovehiculelor, a crescut cel al doritorilor de obţinere a permiselor de conducere

0
526

În ultima perioadă, Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIA) Dolj a avut activitate intensă , ţinând cont şi de pandemia de COVID – 19. Conform reprezentanţilor instituţiei, de la începutul acestui an, a scăzut numărul înmatriculărilor de autovehicule, dar a crescut numărul celor care doresc să dobândească un permis de conducere auto.

Prima problemă pe care am discutat-o cu şeful SPCRPCIA Dolj, comisar – şef Maria Vasile, a fost cea referitoare la înmatriculări de autovehicule, iar răspunsul nu s-a lăsat aşteptat: ” Sunt mai multe operațiuni în ceea ce privește radierea vehiculelor. Fiecare cetățean trebuie să se prezinte la noi într-o primă etapă, înscrierea datei primei înmatriculrăei în cartea de identitate a autovehiculului, dar și după ce predă la o societate de dezmembrări vehiculul pentru a-l radia din circulație. În acest sens, ne-am mobilizat, astfel încât să nu uităm de măsurile de protecție împotriva răspândirii Covid, astfel că am prelungit programul  de lucru cu publicul, am încurajat solicitările de radieri pe mail-ul instituției noastre, astfel încât să evităm aglomerațiile. Am prelungit și programul de lucru cu publicul, încercăm să acordăm prioritate radierilor venite în programul Rabla și am reușit, în sensul că nu s-au înregistrat aglomerații. De menționat e și faptul că, în schimb, a scăzut numărul înmatriculărilor în circulație, de la începutul anului. Dacă în 2020 puteam vorbi despre o creștere, generată și de ieșirea marii Britanii din UE, de la începutul acestui an s-a înregistrat o scădere. Poate odată cu măsurile de relaxare trendul po să fie altul, în sensul că poate o să înceapă din nou cetățenii să-și cumpere autoturisme, ba, mai mult, autoturisme prin programul Rabla, noi, și, de ce nu, și hibrid și electrice”.

Cel mai mare număr de candidaţi, la obţinerea permiselor de conducere auto, din ultimii zece ani

Cea de-a doua speţă pusă în discuţie s-a axat pe susţinerea examenelor necesare obţinerii permisului de conducere auto. “Susținerea examenelor pentru obținerea permiselor de conducere a fost o prioritate pentru foarte mulți oameni. De ce? pentru că probabil vor să aibă o independență, să nu mai depindă de mijloacele de transport în comun și să se simtă mai protejați cu autoturismul personal, dar a mai existat un factor. Odată cu munca la domiciliu, închiderea temporară a școlilor sau învățământului la distanță, au avut mai mult timp să se dedice învățatului pentru școala de șoferi. Am avut și un număr foarte mare de cetățeni români care s-au întors din străinătate din cauza problemelor generate de pandemie și și-au îndreptat atenția asupra obținerii permisului de conducere. pot să vă spun că avem cel mai mare număr de candidați din ultimii 10 ani. Este un număr relativ mare, avem peste 4.000 de candidați pe lună, avem 150 de candidați, în fiecare zi, la proba teoretică. Este un număr mare! Cât despre numărul examinatorilor, găsim soluții, încercăm să reorientăm resursa umană, în direcția în caare avem solicitări mai multe. Prioritatea noastră numărul unu este cea de a păstra măsurile de distanțare și protecția cetățenilor. În medie sunt șapte examinatori zilnic, avem însă și perioade în care avem și 6 și 8. Din păcate, și la noi au fost etape în care am avut infectați cu coronavirus, fie alte probleme de sănătate. Dar le-am gestionat, ne-am repliat. În proporție de 70%, sunt polițiști vaccinați”, a mai spus Maria Vasile.