„Dolju-n bucate”, cu preparate tradiţionale din zece localităţi, cântece şi dansuri populare

0
432

O nouă ediţie „Dolju-n bucate”, ce aduce la un loc preparatele tradiţionale, portul cântecele şi dansurile populare, va avea loc mâine, 15 mai, cu începere de la ora 12.00, la Casa Universitarilor din Craiova. Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Dolj şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, în parteneriat cu Universitatea din Craiova, cu sprijinul voluntarilor din localităţile Bârca, Dăbuleni, Calafat, Urzicuţa, Izvoare, Greceşti – Cernăteşti, Pleniţa, Mischii, Bratovoeşti, din asociaţiile studenţeşti de la Facultăţile de Litere şi Horticultură, din Asociaţia Studenţilor Basarabeni din Craiova, precum şi de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară.

Ca şi la ediţiile anterioare ale proiectului „Dolju-n bucate”, fiecare comunitate rurală participantă la eveniment se va reprezenta prin port popular, prin preparate tradiţionale specifice acestui judeţ, Olteniei, altor regiuni româneşti sau românilor de peste Prut, a căror bucătărie este păstrată aici de cei pe care viaţa i-a adus în acest colţ de ţară.

Oaspeţii se vor mai delecta cu frumuseţea cântecului popular interpretat de solistul Liviu Olteanu – acompaniat la vioară de Aurică Voinescu, membru al cunoscutului Taraf din Greceşti, cu jocul tradiţional dăruit de Ansamblul „Hora Desnăţuiului”  al Casei de Cultură „Adrian Păunescu” de la Bârca, vor admira obiectele decorative din lemn realizate de Rodica şi Viorel Dîlganu din Craiova. Anca Dumitrescu readuce în peisaj „Covorul oltenesc” ţesut în atelierul din comuna doljeană Măceşu de Jos, iar Liliana Dobriţoiu va prezenta din nou cu drag frumoasa ie românească.

«Şi această ediţie „Dolju-n bucate” împlineşte dorinţa echipei C.J.C.P.C.T. Dolj de a-i ţine aproape pe tineri de lumea satului tradiţional şi, în acelaşi timp, de a pune în valoare gospodarii comunităţilor rurale, oameni minunaţi care îşi asumă responsabilitatea conservării şi promovării identităţii locale. În jurul meselor cu bucate se vor face auzite povestiri despre copilăria de altădată, viaţa satului, despre rădăcini, identitate, dragoste pentru pământ, greutăţi, nevoi, aşteptări», precizează C.J.C.P.C.T. Dolj.

Ediţiile anterioare ale proiectului „Dolju-n bucate” au fost organizate în colaborare cu localităţile Dăbuleni, Calafat, Bârca, Urzicuţa, Giurgiţa, Izvoare, Pieleşti, Greceşti, Cernăteşti, Ghidici, Maglavit, Desa, cu Forumul de Prietenie Româno – Macedonean şi Casa de Cultură „Amza Pellea” din Băileşti, A.T.R.ECO, Asociaţia Vlahilor din Bulgaria.