Pro şi contra revenirii lui Mirel Rădoi la Universitatea Craiova

0
334

După ce Universitatea Craiova a încheiat colaborarea cu antrenorul bulgar Ivaylo Petev, iar Mirel Rădoi s-a despărţit de formaţia Al Jazira din Emiratele Arabe Unite, fostul selecţioner al României este favorit să revină la Universitatea Craiova, echipă pe care a antrenat-o în sezonul trecut. Mirel Rădoi a plecat din Bănie nemulţumit de staff-ul echipei, de persoanele din care îl şicanau permanent, care nu-i îndeplineau solicitările legate de infrastructură (printre altele, era ignorată dorinţa sa de a se tunde iarba pe terenul de antrenament la nivelul la care era cea pe care urma să se joace următorul meci).

Una dintre declaraţiile de la plecare: “Se derulau lucrurile în așa fel încât mai devreme sau mai târziu tot trebuia să-mi dau demisia. Începuseră să apară public informații pe care noi le discutam într-un cerc restrâns. Ușa biroului meu era mereu deschisă. Eu am început să las multe coli A4 pe birou, cu diverse înscrisuri. Scriam nume de jucători la care, într-adevăr, luasem decizia să renunț. Dar și nume care eu voiam să rămână”.

Au mai contribuit la despărţirea de Ştiinţa şi eliminarea din Cupa României, după o remiză cu Ocna Mureş şi o înfrângere la Piteşti, eşecul cu fcu, ratarea dramatică a intrării în grupele Conference League, conflictul cu Sorin Cârţu şi scoaterea din lot a jucătorilor Ivan, Markovic, Hanca şi Vînă, care a produs nemulţimire în .  

Argumentele pro şi contra revenirii lui Mirel Rădoi:

 Pro

 -Este dorit de Mihai Rotaru, în ciuda problemelor care s-au iscat în timpul primului mandat, este agreat şi de public, fiind oltean şi un tip care spune lucrurilor pe nume.

-Cunoaşte foarte bine lotul de jucători al Universităţii Craiova, atât pentru că i-a antrenat, dar şi pentru că i-a urmărit ca selecţioner la U21 şi la naţionala mare. 

-Mirel Rădoi este considerat cel mai implicat antrenor care a trecut prin Bănie, din toate punctele de vedere.

-În primul mandat, Rădoi a avut rezultate bune, chiar dacă echipa a jucat câteva meciuri importante pe teren propriu la Severin. De asemenea, jocul echipei a fost unul destul de solid în majoritatea partidelor.

-E antrenorul care a fost cel mai aproape de o calificare cu Universitatea Craiova în grupele europene, reuşind calificarea cu Zorya Luhansk şi apoi suferind o eliminare la lovituri de departajare la Beer Sheva, după ce în tur se obţinuse o remiză, deşi jucase în inferioritate numerică în repriza secundă.

-Deşi a exclus un grup de jucători, Rădoi a întreţinut o atmosferă bună în cadrul lotului şi plecarea a fost regretată de majoritatea componenţilor echipei, inclusiv de unii dintre cei pedepsiţi de antrenor.

-Returul cu Zorya Luhansk, scor 3-0, meciul în carea debutat Mirel Rădoi în Bănie, rămâne cel mai bun meci al Universităţii Craiova din ultimii ani.

-Este oltean get-beget şi nu şi-a negat niciodată afecţiunea din copilărie faţă de Universitatea Craiova, deşi ca jucător a devenit un simbol al Stelei.

-A colaborat bine cu Alex Mitriţă, în perioada în care a fost selecţioner, vedeta Ştiinţei reuşind să-i aducă o victorie importantă, contra Armeniei, în preliminariile Mondialului din 2022. Mai târziu, Mitriţă avea să marcheze împotriva echipei lui Rădoi, într-un meci Al Taee – Al Raed.

-A avut rezultate excelente la naţionala de tineret a României, unele OK la prima reprezentativă, la Universitatea Craiova, precum şi la Al Bataeh şi Al Taee, în ţările arabe.

-Nu a ezitat să recunoască faptul că a regretat despărţirea de Universitatea Craiova.

-Deşi la Craiova a folosit o aşezare cu trei fundaşi, are un stil de joc ofensiv, apreciat în Bănie.

-Faţă de prima colaborare, Mihai Rotaru ar fi dispus acum să renunţe la jucătorii aflaţi pe „lista neagră” a antrenorului, aceştia neconfirmând nici sub comanda tehnicienilor care i-au urmat lui Rădoi. De asemenea, faţă de primul mandat, acum ar fi vorba de o colaborare directă cu Mihai Rotaru, care este preşedintele clubului, nemaifiind alte persoane în conducere.

 Contra

 -Rădoi a plecat cu scandal din Bănie, certându-se public cu Sorin Cârţu, deranjându-l pe Mihai Rotaru prin decizia de a exclude din lot un grup de jucători fără să-l anunţe în prealabil pe patronul clubului.

-Dacă Mihai Rotaru şi l-ar dori pe Rădoi, în schimb colaboratorii săi din cadrul echipei nu sunt deloc încântaţi de antrenor, care, de altfel, a acuzat lipsa de sprijin şi chiar şicanele acestora în timpul mandatului său la Craiova.

-Deşi atât rezultatele, cât şi jocul echipei au convins, au fost câteva momente critice: eliminarea din Cupa României, după o remiză ruşinoasă cu Ocna Mureş şi apoi o înfrângere cu FC Argeş, precum şi eşecul cu fcu, unicul suferit de Universitatea Craiova în duelurile directe cu rivala locală.

-Temperamentul lui Mirel Rădoi, încăpăţânarea şi impulsivitatea care-l fac să ia hotărâri surprinzătoare, uluitoare uneori. Aşa s-a întâmplat şi cu plecarea neaşteptată de la naţională, despărţirea bruscă de Universitatea Craiova şi punerea pe liber inopinată a unor jucători. Inclusiv folosirea lui Benga în derby-ul cu fcu a fost ciudată, în condiţiile în care ar fi trebuit să joace Vătăjelu şi Căpăţână în benzi, după ce Bancu s-a accidentat. Chiar în ţările arabe a avut decizii neprevăzute.

-Jucătorii pe care i-a solicitat şi i-au fost aduşi la Universitatea Craiova n-au confirmat, Mitrea şi Florescu părăsind şi ei echipa la scurt timp după ce Rădoi a plecat.

-Deşi a precizat că regretă plecarea de la Craiova, Rădoi ar putea să nu mai agreeze o revenire, atât pentru că ar fi vorba de o „ciorbă reîncălzită”, dar şi pentru că ar putea fi pus într-un context asemănător celui care a determinat despărţirea de club.