Comuna Cârcea, una cu anvergură de oraş

0
1418

În ziua de 2 aprilie 2004, lua fiinţă comuna Cârcea, până atunci sat pendinte de Coşoveni. Era, ca fiecare localitate aflată la început de drum, confruntată cu dificultăţi. Populaţia era scăzută, undeva la peste 1.700 de locuitori, infrastructura era deplorabilă (drumuri, iluminat public, şcoli, alimentare cu apă potabilă, etc.). Au fost depuse eforturi şi,  acum, Cârcea poate fi denumit un oraş , aflat în apropierea Craiovei. Populaţia a crescut, ajungând la peste 6.000 de persoane, iar utilităţile fac parte dintr-o clasă “Premium”. Toate realizările din cele două decenii , precum şi planurile de viitor au fost prezentate de primarul Valerică Pupăză, într-un eveniment omagial, la care au fost prezenţi cca 200 de invitaţi, la sfârşitul săptămânii care tocmai s-a încheiat. Rămâne ceva : Cârcea se dezvoltă ….

Aşa cum aminteam, pe 2 aprilie 2004, satul Cârcea se desprindea de comuna Coşoveni, conform Legii nr. 84/2004, şi devenea comună. Începutul a fost greu. “Eram, atunci , în normalitatea satului românesc, cu o populaţie de 1.780 de locuitori, cu o suprafaţă de 3.400 ha, din care intravilanul constituia 150 ha. Erau multe provocări, în ceea ce priveşte infrastructura şi serviciile publice. Atunci, am fost numit primar interimar, după ce fusesem viceprimar la Coşoveni, şi am avut o echipă extraordinară, pe care o şi prezint, la acest eveniment aniversar : Avram Tudor, viceprimar în trei mandate, şi consilierul local Alexandru Popa, de asemenea în trei mandate. Acum, la ceas aniversar, am lângă mine cei mai buni colaboratori : viceprimarul Marius Drînceanu, secretarul Primăriei, Cristina Totora, şi arhitect – şef al dezvoltării comunei, Andreea Vlăduţ“, a precizat primarul comunei, Valerică Pupăză.

Începuturi şi continuări

Dar, să revenim la începuturi şi să continuăm. “La momentul respectiv, ne confruntam cu multe probleme. A fost nevoie de întâlniri permanente cu locuitorii, în vederea identificării nevoilor acestora. Atunci, s-a stabilit o strategie, pe mai multe paliere, scurt, mediu şi lung, pentru dezvoltare. Erau drumuri de de pământ, iar sursele de apă proveneau din fântâni publice, care nu respectau nicio normă de igienă. Nu existau reţele de canalizare, iar despre iluminatul public nu cred că mai putem vorbi – o lampă la trei – patru stâlpi. S-a mers pe programe bine structurate, iar extinderea intravilanului, care a ajuns la 1.191 ha,  a dus la dezvoltare economică, avânt, în prezent, 800 de societăţi comerciale, care contribuie, la buget, cu banii aferenţi. Nu pot să amintesc de reţeaua de alimentare cu apă, realizată în 2007, aceasta având, în prezent , 77 km. În domeniul sănătăţii, s-a realizat construirea unui Centru medical modernizat şi bine echipat, care deserveşte toată populaţia. Am inaugurat Centrul Cultural, unul extraordinar, care este pus la dispoziţia tuturor, fiind dotat cu cele mai moderne utilităţi  “, a mai spus Valerică Pupăză.

Educaţia, pe primul plan

Nu a fost lăsat, la coadă, capitolul “Educaţie”. Au fost şi sunt în derulare foarte multe programe. “Prioritatea acordată educaţiei se reflectă în ceea ce am implementat de-a lungul anilor. Programul “Şcoală după şcoală”, susţinut integral de Consiliul Local Cârcea, în colaborare cu Liceul Tehnologic ” Constantin Ianculescu” şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a avut şi are, ca scop, creşterea performanţelor şcolare, accelerarea învăţării prin activităţii educative şi asigurarea unei mase calde elevilor”, a mai menţionat primarul din Cârcea.  În acelaşi context, vine cu precizări prof. Adrian Velişcu, director al Liceului Tehnologic “Constantin Ianculescu ” : “În 2019, s-a reabilitat cantina şcolii, cu o sală de mese pentru 108 locuri . Avem , în prezent, undeva la 230 de copii care urmează toate cursurile învăţământului preuniversitar, inclusiv o grupă a Grădiniţei cu Program Prelungit. Toate sălile de clasă au fost dotate cu mobilier şi tehnică de ultimă generaţie. Mai mult, începând de luni, 15 aprilie, şcoala va intra în programul “Masă Sănătoasă”, iniţiat de Guvernul României . În incinta şcolii noastre, am amenajat şi dotat primul loc de joacă pentru copiii comunei, pe o suprafaţă de 815 mp, iar, acum, demarăm amenajarea celui de-al doilea, în zona “Banu Mărăcine”. Acestea nu puteau fi puse în practică fără sprijinul Primăriei şi Conslilului  Local Cârcea. ”

Un Centru Civic modern

Trecutul s-a dus, prezentul îl vedem, dar vine viitorul. În acest sens, ne vorbeşte tot Valerică Pupăză: “În anul 2022, în urma unei analize detaliate, am decis crearea unui spaţiu urban, pe care l-am denumit “Centru Civic”, pentru îmbunătăţirea vieţii şi eficientizarea administrării publice. Este vorba despre un nou corp al Primăriei Cârce şi despre o altă clădire, destinată Serviciilor Publice, în cel din urmă urmând să funcţioneze tot ceea ce ţine de cetăţean: servicii medicale; cele destinate evidenţei populaţiei; cabinete notariale şi de avocatură; Poşta Română, etc. Între cele două corpuri, legătura va fi asigurată printr-o articulaţie cu formă dinamică, inspirată din structurile umanoide. Incinta va fi amenajată cu multiple spaţii, ce vor oferi posibilităţi de petrecere a timpului liber. Vor fi amenajate şi 80 de locuri de parcare .”