SC Eco Sud, firma care administrează depozitul ecologic de la Mofleni, continuă să taxeze tonele de gunoi aduse din oraş la un preţ majorat cu 10 euro pe tonă. În tot acest timp, Primăria Craiova continuă şi ea să îi atragă atenţia că practică un tarif ilegal, iar modul în care procedează aduce prejudicii de imagine instituţiei şi, mai grav, poate să expună la riscuri sănătatea craiovenilor. Tot dialogul acesta se poartă, mai nou, prin comunicate de presă pe care cei doi parteneri de contract şi le trimit reciproc.
După ce a pierdut în instanţă procesul de majorare a tarifului, Salubritatea a primit, pe data de 5 aprilie, din partea SC Eco Sud tichete de cântar pe care a fost menţionat un tarif majorat la 26,07 euro pe tonă, fără TVA.
Autorităţile locale susţin acum că nu înţeleg poziţia adoptată de către reprezentanţii SC Eco Sud SA „care preferă să pună în pericol cetăţenii municipiului Craiova prin blocarea depozitării deşeurilor, refuzând să-şi îndeplinească obligaţiile conform contractului de asociere nr. 17/2002 şi alegând să dea conotaţii politice, în lipsa justificărilor legale şi financiare pe care aceştia sunt obligaţi să le ofere atunci când transmit orice solicitare către Primărie şi Consiliul Local Craiova”, se arată într-un comunicat de presă al municipalităţii.
„Majorarea nu îndeplineşte toate condiţiile de legalitate”
În opinia municipalităţii, majorarea tarifului de depozitare a deşeurilor, solicitată din luna ianuarie 2017 de către SC Eco Sud SA, nu poate fi acceptată atâta timp cât nu este fundamentată şi nu îndeplineşte toate condiţiile de legalitate şi oportunitate din Ordinul Preşedintelui ANRSC 109/2007. „În ciuda comunicării permanente, atât prin corespondenţă electronică, dar şi prin întâlniri la sediul autorităţii locale, pe care reprezentanţii Primăriei Craiova au avut-o cu reprezentanţii SC Eco Sud SA, aceştia din urmă nu au putut justifica nici până la această oră diverse cheltuieli ale companiei mai sus menţionate în calculul modificărilor de tarif solicitate”, este de părere autoritatea locală.
Cine plăteşte noua celulă
Reprezentanţii Primăriei Craiova susţin că şi-au achitat cu conştiinciozitate, la termen, toate facturile emise de către SC Eco Sud SA către Salubritate. „În acest context, este foarte dificil să înţelegem raţiunea reprezentanţilor SC Eco Sud SA de a solicita o majorare a tarifului de depozitare a deşeurilor fără fundamentarea legală”, este poziţia oficială a municipalităţii, care face totodată precizarea că SC Eco Sud SA a transmis documentaţia de construire a unei noi celule abia în februarie 2017, în situaţia în care „reprezentanţii SC Eco Sud SA, după 12 ani de gestionare a Depozitului Ecologic de la Mofleni, ştiu că o celulă ajunge la un maximum de capacitate în aproximativ cinci ani, iar ultima autorizată a împlinit deja acest termen”.
Municipalitatea susţine că Eco Sud face toate investiţiile
Autoritatea locală susţine că a notificat firma Eco Sud cu privire la neîndeplinirea unor obligaţii contractuale, pe care şi le-au asumat prin clauzele stipulate în contractul de asociere nr. 17/2002, una dintre acestea fiind ca noua celulă să se amenajeze pe cheltuială proprie. „Prin contractul de asociere nr. 17/2002, finanţarea integrală a programului de investiţii la Depozitul Ecologic de la Mofleni, inclusiv proiectarea, construirea, schimbarea destinaţiei terenului şi gestionarea cad în sarcina S.C. Eco Sud”, se precizează în comunicatul de presă al primăriei.
Municipalitatea invită Eco Sud la dialog
În concluzie, Primăria Craiova este de părere că „afirmaţiile Eco Sud din comunicatele de presă apărute în spaţiul public sunt de natură să aducă atingere imaginii instituţiei noastre faţă de care nu vom înţelege să rămânem pasivi, încercând astfel să creeze o presiune atât asupra conducerii instituţiei, cât şi asupra funcţionarilor publici din Primăria Municipiului Craiova, cu scopul vădit de a obţine majorarea tarifului de depozitare, în situaţia în care o astfel de solicitare nu este judicios fundamentată şi care nu corespunde realităţilor juridice şi financiare”.
În plus, reprezentanţii municipalităţii şi-au declarat public disponibilitatea de a colabora cu SC Eco Sud SA „pentru binele interesului public, dar şi speranţa că SC Eco Sud SA respectă aceleaşi principii şi că nu intenţionează să expună craiovenii la riscuri fără precedent în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor din oraş”.