Revoltă simulată în penitenciarele craiovene

0
58

Penitenciarele din Craiova au desfăşurat, ieri, un amplu exerciţiu de alarmare planificat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor să aibă loc simultan în toate închisorile din ţară. Acţiunea a cuprins două situaţii tactice ipotetice: o revoltă a tuturor deţinuţilor cazaţi pe o secţie de deţinere şi baricadarea într-o celulă a unui număr de cinci persoane private de libertate. Tot cu această ocazie au fost realizate percheziţii generale asupra persoanelor private de libertate, a camerelor de deţinere, a secţiilor şi a altor locuri unde acestea au acces.

În urma percheziţiilor, la Penitenciarul de Minori şi Tineri din Craiova au fost descoperite cinci obiecte ascuţite care puteau fi folosite ca arme albe, şase fierbătoare improvizate, greutăţi improvizate din sticle umplute cu apă şi un dispozitiv artizanal confecţionat pentru efectuarea tatuajelor. La Penitenciarul Craiova, în urma acestor controale au fost găsite şase telefoane mobile şi cinci arme albe. În cadrul exerciţiului de alarmare, la Penitenciarul de Minori şi Tineri din Craiova au participat 198 de funcţionari publici cu statut special, în timp ce de la Penitenciarul Craiova au fost 346.

Potrivit reprezentanţilor penitenciarelor, astfel de acţiuni vor continua şi au drept scop dezvoltarea abilităţilor personalului şi a capacităţii de intervenţie rapidă pentru soluţionarea eficientă a incidentelor critice şi operaţionale, dar şi menţinerea unui grad ridicat de siguranţă a locurilor de deţinere.