Cazierul sectorului vitivinicol, completat şi analizat de specialişti

0
393

Ovidiu Gheorghe

Vinuri acceptabile din punct de vedere financiar, dar nu slabe calitativ, mai mulţi producători din domeniul vitiviniculturii la concursurile naţionale şi internaţionale de specialitate, diminuarea suprafeţelor cultivate cu hibrizi producători direcţi, dar şi pârghii legale pentru inspecţia vinurilor – sunt doar câteva dintre observaţiile pe care invitaţii conferinţei organizate ieri de Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), la Craiova, le-au făcut cunoscute atât producătorilor, cât şi reprezentanţilor instituţiilor şi autorităţilor prezente la întâlnire: DADR şi APIA din Dolj, Olt, Mehedinţi, Vâlcea, Argeş, Caraş-Severin şi Teleorman, Universitatea din Craiova, Arhiepiscopia Craiova etc.

PNVV a reluat, după 30-40 de ani, concursurile internaţionale de vinuri, unde dumneavoastră aveţi şansa să vă etalaţi şi să vă confruntaţi vinurile cu cele ale producătorilor din Europa şi din lume. Ar fi bine ca dumneavoastră să vă regăsiţi în loja concurenţilor, pentru a vedea unde vă situaţi din punct de vedere al calităţii, al potenţialului, deoarece rolul acestor concursuri nu este doar acela de a obţine o medalie, ci şi de a crea o competiţie, aşadar o dorinţă mai mare de a veni cu vinuri de foarte bună calitate”, s-a adresat prof. univ. dr. Aurel Popa, de la Facultatea de Horticultură din Craiova, producătorilor prezenţi în sală. Acesta a prezentat o serie de probleme pentru care autorităţile şi producătorii ar trebui să caute soluţii, bifând astfel unul dintre obiectivele conferinţelor care se desfăşoară în cele şapte filiale ale PNVV, respectiv realizarea unei evidenţe exacte a realităţilor din teren, pe baza căreia să fie elaborate strategii concrete pentru îmbunătăţirea calităţii şi productivităţii în sectorul vitivinicol. „Este foarte important să nu uităm care trebuie să fie poziţia noastră în faţa hibrizilor producători direcţi – HPD. Mai mult de jumătate din cantitatea de vin produsă în România este realizată de aceşti hibrizi. Trebuie să facem paşi mai repezi în ceea ce priveşte diminuarea acestor suprafeţe”, a afirmat prof. Aurel Popa. Acesta a explicat că, în primul rând, este nevoie de o delimitare a suprafeţelor cultivate cu viţă-de-vie, întrucât producţia rezultată de pe acestea este pusă la „grămadă” din punct de vedere al denumirilor. „Ne găsim într-o zonă în care calitatea este la ea acasă şi unde trebuie să facem ceva pentru a delimita arealele viticole, pentru că altfel nu vom avea credibilitate. Este în interesul producătorilor acest lucru. Vorbim de o delimitare cadastrală, nu administrativă”, a atras atenţia specialistul.

De asemenea, prof. Popa le-a spus producătorilor de vinuri că pe piaţă este nevoie şi de „vinuri acceptabile ca preţ, dar asta nu înseamnă că ele trebuie să fie slabe calitativ”, pentru că, spune acesta, numai aşa hibrizii producători direcţi din România vor putea fi învinşi.

Enoturismul – o soluţie!

La rândul său, directorul general al PNVV, Ovidiu Gheorghe, a adus în discuţie şi perspectivele unor câştiguri din enoturism (turism în zonele vitivinicole), atât financiare, cât şi de imagine. „Ar trebui să purcedem la realizarea unui nou proiect, pentru că acesta se va încheia la un moment dat – pe enoturism. Cred că s-ar scoate mai mulţi bani din acest tip de turism, decât din vânzarea efectivă a vinurilor. Producătorul îşi face publicitate, zona se dezvoltă din punct de vedere turistic, sunt destule avantaje”, a explicat şeful PNVV.

E nevoie de pârghii legale pentru a curăţa piaţa de falsuri

O altă temă cuprinse în agenda conferinţei de ieri a fost analiza izotopică pentru determinarea autenticităţii vinului, un demers despre care Ovidiu Gheorghe spune că va „curăţa piaţa de falsuri: „Degeaba s-au făcut investiţii de către unii investitori, degeaba se promovează consumul de vinuri pe piaţă şi se face inspecţia vinurilor de calitate, dacă organismele responsabile nu au pârghii legale pentru corectarea deficienţelor. Analiza izotopică este esenţială în determinarea autenticităţii vinului. Determină apa exogenă şi alcoolul de origine neviticolă din vinuri. Demersul este de curăţare a pieţei. Aşa vor putea fi date sancţiuni, vor putea fi închise crame pentru neconformitatea produselor. Una dintre pârghiile inspecţiei vinurilor este Ordinul nr. 797/2007, cea a cazierului vinicol. Obligaţia României este de a crea această bază de date a cazierului vinicol, prin Oficiul NVP. Aşa inspecţia verifică dacă vinul de pe piaţă corespunde sau nu standadelor impuse, dacă producătorul este sau nu un jucător loial”. „Până la urmă falsurile cele mai grosolane sunt cele care conţin sintetizatori, îndulcitori artificiali şi coloranţi. Cei care înlocuiesc apa din struguri sunt deja versaţi – dacă-mi este permisă expresia –, înseamnă că folosesc tehnologii avansate”, a opinat prof. Aurel Popa.