SUA: După falimentul Silicon Valley Bank sectorul bancar are frisoane

0
9514

Va rămâne în istorie numele Silicon Valley Bank (SVB) ca declanşatorul unei noi crize financiare internaţionale? Închisă de autorităţile americane la 10 martie a.c. în urma unui bank-run (expresie ce desemnează un număr mare de clienţi ai băncii care îşi retrag rapid depozitele) banca din California, a 16-a prin talia activelor sale, a generat multă nelinişte. Guvernul şi Banca Centrală americană au intervenit rapid pentru a stopa efectul de contagiune, preluând controlul băncilor cu probleme, inclusiv al SVB, dar şi Silvergate şi Signature Bank, promiţând că nu va cheltui din banii contribuabililor iar pe de altă parte că va proteja depozitele bancare indiferent de mărimea lor, chiar şi pe cele care nu sunt garantate. Nu doar SVB a avut în portofoliu obligaţiuni de stat otrăvitoare, ci şi alte bănci. Administraţia Biden a anunţat un plan de salvare, iar preşedintele american a declarat că va face tot ce este necesar pentru ca sistemul financiar american să rămână solid.

SVB a fost a 16-a cea mai mare bancă din Statele Unite până vineri după-amiază. Pe site-ul său, compania cu sediul central în Santa Clara, statul California, a indicat că are active totale de aproximativ 221 miliarde de dolari şi depozite totale de 342 miliarde de dolari. FDIC a precizat că nu este clar ce parte din aceste depozite se află peste limita de asigurare.

Banca – care a fost înfiinţată în 1983 şi a avut birouri în 13 ţări şi regiuni, între care Canada, Insulele Cayman, China, Hong Kong, India, Israel, Statele Unite şi Uniunea Europeană – s-a prăbuşit după ce deponenţii, mulţi dintre ei oameni bogaţi şi celebrităţi, s-au grăbit să-şi retragă bani din cauza temerilor privind siguranţa băncii şi să-i depoziteze în bănci mari, precum JPMorgan sau Bank of America.

Această fugă la ghişeele Silicon Valley Bank a luat prin surprindere pieţele financiare şi a şters peste 100 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă a băncilor americane. Printre cei care ar avea depozite la banca californiană s-ar număra Prinţul Harry şi Meghan Markle, au afirmat mai multe surse, care însă n-au fost confirmate.

Închiderea Silicon Valley Bank a fost anunţată de FDIC, marcând cel mai grav eşec al instituţiilor financiare din SUA din aproape 15 ani.  Ultimul faliment bancar american de o asemenea amploare a fost cel al Washington Mutual în 2008, care avea active de 307 miliarde de dolari.

Potrivit Federal Deposit Insurance Corp, deponenţii asiguraţi vor avea acces la depozitele lor cel târziu luni dimineaţă. Sucursalele SVB se vor redeschide, de asemenea, în acel moment, sub controlul autorităţii de reglementare.

Asigurarea standard a FDIC acoperă până la 250.000 de dolari per deponent, per bancă, pentru fiecare categorie de proprietate a contului.

Deponenţii neasiguraţi vor primi certificate de administrare judiciară pentru soldurile lor. Autoritatea de reglementare a mai spus că va plăti deponenţilor neasiguraţi dividende în avans în cursul acestei săptămâni, cu potenţiale plăţi suplimentare de dividende pe măsură ce autoritatea de reglementare va vinde activele SVB.

Dacă deponenţii cu mai mult de 250.000 de dolari îşi vor primi în cele din urmă toţi banii înapoi va fi determinat de suma de bani pe care autoritatea de reglementare o va obţine pe măsură ce vinde activele Silicon Valley sau dacă o altă bancă preia în proprietate activele rămase. Au existat îngrijorări în comunitatea tehnologică că, până la desfăşurarea acestui proces, unele companii ar putea avea probleme în a plăti salariile.

Potrivit comunicatului de presă, cecurile oficiale ale SVB vor continua să fie compensate.

Prăbuşirea SVB, un jucător cheie în comunitatea tehnologică şi de capital de risc, lasă companiile şi persoanele bogate în mare parte nesigure de ceea ce se va întâmpla cu banii lor. Colapsul băncii californiene ar putea afecta negativ inovaţia susţin unele voci – SVB era cunoscută pentru sprijinirea startup-urilor, lăsând o gaură pe care alte bănci s-ar putea să nu se grăbească să o umple, afirmă unii analişti.

Duminică, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că lucrează îndeaproape cu organismele de reglementare din domeniul bancar pentru a răspunde la colapsul Silicon Valley Bank şi a-i proteja pe deponenţi, dar a precizat totuşi că nu este avută în vedere o salvare a băncii via o injecţie de fonduri publice.

„Vrem să ne asigurăm că problemele care există la o bancă nu se răspândesc la altele care sunt sănătoase,” a spus Yellen la CBS. „Suntem foarte conştienţi de problemele pe care le au deponenţii. Mulţi dintre ei sunt firme mici, care au angajaţi în întreaga ţară. Desigur, acesta este un motiv de îngrijorare.”