Organism european abilitat să deruleze urmăriri penale referitoare la infracţiunile de fraudare a bugetului UE

0
1144

Proiectul de înfiinţare a instituţiei Parchetului european a fost agreat de 17 state membre, printre care şi România, la reuniunea Consiliului European de primăvară, de săptămâna trecută. Noul organism european va fi abilitat să deruleze urmăriri penale referitoare la infracţiunile de fraudare a bugetului UE. 

consiliul-europeiSarcina exclusivă a Parchetului European va consta în efectuarea de cercetări şi urmăriri penale, având competenţa, la nevoie, de a trimite în judecată (în instanţele din statele membre) persoanele învinuite de săvârşirea de infracţiuni care afectează bugetul UE.

Parchetul European va avea o structură descentralizată, integrată în sistemele judiciare naţionale. Procurori europeni delegaţi vor efectua cercetările şi urmăririle penale în statul lor membru, utilizând personal naţional şi aplicând legislaţia naţională. Acţiunile lor vor fi coordonate de Parchetul european, pentru a se asigura o abordare uniformă pe întreg teritoriul UE, aspect de o importanţă vitală, în special în cazurile transfrontaliere. Întreaga structură se va baza pe resursele existente şi ar trebui, prin urmare, să nu implice costuri suplimentare substanţiale.

Îmbunătăţirea protecţiei intereselor financiare ale UE

euroInstanţelor naţionale li se va atribui sarcina de a efectua controlul judiciar, ceea ce înseamnă că acţiunile Parchetului european vor putea fi contestate în instanţele naţionale. În acelaşi timp, iniţiativa legislativă consolidează în mod considerabil drepturile procedurale ale persoanelor suspectate care vor face obiectul cercetărilor desfăşurate de Parchetul European.

Statele membre raportează că, în fiecare an, se pierd circa 500 de milioane de euro din bugetul UE, din cauza unor suspiciuni de fraudă. Tratatul de la Lisabona prevede instituirea unui Parchet european (articolul 86 din TFUE) şi consolidarea Eurojust (articolul 85 din TFUE). În discursul privind starea Uniunii  din septembrie 2012, fostul preşedinte Barroso a reiterat angajamentul Comisiei de a concretiza acest proiect.

Într-un document comun din 20 martie 2013, miniştrii de justiţie din Franţa şi Germania şi-au exprimat sprijinul pentru instituirea Parchetului european. În mai 2011, Comisia a adoptat Comunicarea privind protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene prin măsuri de drept penal şi investigaţii administrative, în care sunt formulate propuneri privind îmbunătăţirea protecţiei intereselor financiare ale UE.

 ***

În iulie 2012, Comisia a adoptat o propunere de directivă pentru combaterea fraudelor care afectează bugetul UE prin intermediul dreptului. Propunerea include definiţii comune ale infracţiunilor împotriva bugetului UE, pedepse minime armonizate (inclusiv pedeapsa cu închisoarea în cazurile grave) şi termene de prescripţie comune.