Liderii de sindicat ar putea beneficia de măsuri de protecţie suplimentară, potrivit unui proiect de lege de modificare a Codului Muncii depus la Senat, care reinstituie interdicţia de concediere şi o extinde pe o perioadă de 2 ani de la încetarea mandatului.
DeputaÅ£ii PSD Adrian Solomon şi Cristina Nichita susÅ£in, în expunerea de motive, că modificările vin pentru a pune în acord legea cu două decizii ale CCR. Prin decizia 814/2015 CCR a stabilit că articolul 60 alineatul (1), litera g) din Codul Muncii care prevedea că ”pe durata exercitării unei funcÅ£ii eligibile într-un organism sindical, cu excepÅ£ia situaÅ£iei în care concedierea este dispusă pentru o abatere disciplinară gravă sau pentru abateri disciplinare repetate, săvârÅŸite de către acel salariat” este neconstituÅ£ional.
Judecătorii au considerat că interdicţia de a concedia persoanele care ocupă funcţii eligibile într-un organism sindical, în cazurile în care concedierea nu are legătură cu activitatea sindicală, contravine Constituţiei. În locul textului declarat neconstituţional pentru că îi privilegia pe liderii de sindicat, cei doi parlamentari propun o formulare care reinstituie aceste drepturi, extinzându-le pe o perioadă de 2 ani de la încetarea mandatului.
Astfel, concedierea salariaÅ£ilor nu ar mai putea fi dispusă “pe toată durata exercitării mandatului de reprezentanÅ£ii aleÅŸii în organele de conducere ale sindicatelor, precum ÅŸi pe o perioadă de 2 ani de la încetarea acestuia, pentru motive care nu Å£in de persoana salariatului, pentru necorespundere profesională sau pentru motive ce Å£in de îndeplinirea mandatului pe care l-au primit salariaÅ£ii din unitate”.
De asemenea, forma propusă de către iniÅ£iatori pentru articolul 52 alineatul (1), litera b), prevede că suspendarea contractului individual de muncă la iniÅ£iativa angajatorului se poate face ”în cazul în care salariatul a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcÅ£ia deÅ£inută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreÅŸti”, din text fiind scoasă posibilitatea concedierii ”în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatului”.
Modificarea vine ca urmare a deciziei 279/2015 a CCR, potrivit căreia ”suspendarea contractului individual de muncă ca efect al formulării unei plângeri penale de către angajator împotriva salariatului nu întruneÅŸte condiÅ£ia caracterului proporÅ£ional, măsura fiind excesivă în raport cu obiectivul ce trebuie atins”.
IniÅ£iatorii susÅ£in în expunerea de motive a proiectului de lege că modificările propuse vor duce la ”asigurarea stabilităţii locului de muncă în condiÅ£iile ÅŸi limitele constituÅ£ionale, precum ÅŸi la realizarea unor garanÅ£ii legale împotriva eventualelor acÅ£iuni ale angajatorilor de natură să împiedice exercitarea mandatului de către reprezentanÅ£ii aleÅŸi în organele de conducere ale sindicatelor”. Senatul este prima Cameră sesizată.