Acordul dintre UE şi Turcia privind gestionarea crizei refugiaţilor şi modul în care statele europene se ocupă de acest lucru au fost subiectele principale discutate la Parlament European de la Strasbourg săptămâna trecută ( 7-10 martie a.c). Situaţia femeilor refugiate ce caută protecţie în Europa pentru ele şi familiile lor a fost subiectul ales pentru a marca Ziua internaţională a femeii 2016. S-a discutat totodată şi despre ajutorul umanitar alocat Greciei. Săptămâna aceasta, popular-europenii vor dezbate la Bruxelles mai multe proiecte ce ţin de securitatea aeriană, europarlamentarul Marian Jean Marinescu, vicepreşedintele EPP, fiind raportorul unuia dintre aceste proiecte.
Plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg a găzduit, zilele trecute, o dezbatere privind rezultatele summit-ului UE – Turcia şi reuniunii informale a membrilor Consiliului European de luni, 7 martie. Miercuri ( 9 martie a.c) deputaţii europeni au cerut detalii despre acordul încheiat de liderii UE cu Turcia privind gestionarea fluxurilor de migranţi şi refugiaţi, subliniind că regulile internaţionale privind azilul trebuie respectate. În dezbaterea din plen cu Consiliul şi Comisia, cei mai mulţi lideri de grupuri politice au insistat că negocierile de aderare la UE cu Turcia şi negocierile privind liberalizarea vizelor pentru cetăţenii turci care călătoresc către UE nu trebuie legate de subiectul refugiaţilor. „În urma Summit-ului UE-Turcia s-a discutat mult la Strasbourg. Concluzia a fost că trebuie să securizăm frontierele externe. Grupul PPE este de acord să avem un acord cu Turcia, pentru că Turcia este cheia în acest moment în ceea ce priveşte fluxul de refugiaţi. S-a discutat şi despre un acord în problema fondurilor alocate pentru refugiaţi, 3 miliarde de euro dar nu s-a stabilit modalitatea, asta fiind o problemă. Ameninţările la libertatea presei în Turcia şi recenta închidere a ziarului Zaman de către autorităţi, precum şi situaţia minorităţii kurde au fost subiecte abordate în discuia cu ministrul olandez Jeanine Hennis-Plasschaert, pentru Consiliu, şi cu vice-preşedintele Comisiei Valdis Dombrovskis. De asemenea, au mai fost discutate pregătirile pentru viitorul Consiliul European din 17-18 martie. Tot la Strasbourg s-a mai discutat despre politica fiscală şi ”semestrul european” – metoda de coordonare a politicilor europene, care se vor afla, de asemenea, pe agenda viitoarei reuniuni a Consiliului European. Comisia Europeană a făcut o propunere Consiliului cu referire la Grecia, un ajutor financiar de 700 milioane de eurom ajutor umanitar şi acolo este o discuţie, cum se vor aloca banii”, a precizat europarlamentarul Marian Jean Marinescu.
Siguranţa spaţiului aeriană va fi dezbătută la Bruxelles
Vicepreşedintele EPP, Marian Jean Marinescu va fi la Bruxelles săptămâna aceasta şi îşi dedică o bună parte din timp programelor spaţiale. Este raportor pe un proiect ce vizează regulamentul Agenţiei Europene de Siguranţă Aeriană şi va face o primă modificare de regulament. Dar asta nu e tot, se va ocupa şi cu rapoartele de descărcarea bugetară pentru întreprinderile mixte, sunt 7 astfel de întreprinderi mixte pentru Cercetare-Inovare. Va încheia săptămâna tot cu problema refugiaţilor. „Despre programul spaţial pot să spun că este unul amplu ce urmăreşte viitorul industriei de aviaţie. Voi prezenta şi o opinie pe activitatea Programului Spaţial. Se lucrează la Strategia de Apărare şi Securitate Naţională. Este vorba de importanţa tehnologiilor, de programele spaţiale. Se discută foarte mult pentru că în iunie la Consiliu se va stabili politica de securitate şi voi veni cu o propunere pentru Programul European Comun al Guvernelor pentru Sateliţi, în toamnă fiind o mare dezbatere pe strategie la Comisia Europeană. O să continui întâlnirile pentru Agenţia de Siguranţă Aeriană cu reprezentanţii mai multor ONG-uri, asociaţii, chiar la finele acestei săptămâni în Anglia am să mă văd cu conducerile Airbus şi Rolls Royce”, a mai spus deputatul european, Marian Jean Marinescu.