Utilaje performante de provenienţă germană, prezentate specialiştilor doljeni

0
388

Facultatea de Agricultură şi Horticultură din Craiova a fost ieri gazda unui eveniment remarcabil, organizat sub egida Ziua Porţilor Deschise –Pentru o mai bună structură a solului, în parteneriat cu firma germană Güttler, Facultatea de Ştiinţe ale Naturii, Inginerie şi Informatică Arad şi Universitatea de Ştiinţe Agronomice Cluj.

În cadrul evenimentului la care au luat parte cadre didactice, studenţi, dar fermieri din judeţul Dolj, reprezentanţii Güttler au prezentat o serie din utilajele agricole pe care compania le produce, specializate în pregătirea solului, practic a patului germinativ, premergător înfinţării culturilor. Este vorba de Solmaistru (compactor), GreenMaster (întreţineera pajiştii), Avant şi Duplex (combinatoare frontale), Tăvălug Güttler (tăvălug prismatic), SuperMaxx (cultivator multilateral) şi PrimusPlus (cultivator pentru teren arabil). Utilajele produse de Güttler oferă randamente sporite pentru toate lucrările prevăzute în tehnologiile specifice, dar şi la curăţarea miriştii.

Deviza Güttler: “Fiecare picătură contează”

Potrivit conf. univ. dr. Marius Vlad, următoarea etapă a parteneriatului constă în demonstraţiile în câmp efectuate de studenţi, profesori şi fermieri, în cadrul cărora va fi urmărit efectul benefic al utilajelor produse de compania Güttler asupra solului. “Evenimentul organizat astăzi la Craiova, este de fapt prima etapă a unui parteneriat între Facultatea de Agricultură şi Horticultură din Craiova, compania Güttler, Facultatea de Ştiinţe ale Naturii, Inginerie şi Informatică Arad şi Universitatea de Ştiinţe Agronomice Cluj. Güttler este o companie producătoare de utilaje agricole specializate în a lucra terenul cât mai apropiat normelor agrotehnice moderne, permiţând reţinerea apei în sol, pentru că deviza lor este Fiecare picătură contează. O atenţie aparte au reţinut-o utilajele GreenMaster, un sistem modular utilizat la întreţinerea pajiştilor. Concomitent, putându-se efectua atât combaterea buruienilor cât şi supraînsămânţarea pajiştii. Parteneriatul acesta se bazează pe relaţia cercetare-învăţământ-mediu economic. La evenimentul desfăşurat astăzi sunt prezenţi fermieri reprezentativi din judeţul Dolj, împreună cu reprezentanţii Camerei Agricole Dolj, cercetători din domeniul agricol, studenţi şi cadre didactice. Participanţii au luat parte la o prezentare a acestor utilaje super-performante, recomandabile efectuării de lucrări agricole specifice inclusiv zonelor secetoase. Având în vedere faptul că regiunea noastră este destul de afectată de secetă, încercăm prin toate mijloacele să venim în sprijinul fermierilor. Va mai urma o etapă-parte a acestui proiect, în cadrul căreia studenţii noştri împreună cu fermierii vor face demonstraţii în câmp, şi, prin lucrări de cercetare vor urmări efectul benefic al acestor utilaje asupra solului”, a declarat Marius Vlad, conf. univ. dr. în cadrul Faculăţii de Agricultură şi Horticultură din Craiova.

Cum nu prea ştim pe unde mai efectuează stagii de practică studenţii Facultăţii de Agricultură şi Horticultură din Craiova, am putea spune că întreg demersul se circumscrie unei pledoarii ex cathedra, adică fără a ne mai lungi cu vorba “practica ne omoară”.