Primarul de la Sadova copiază afacerile lui Costel Tulitu din Bechet

0
1291

Spuneam în articolul „De ce şi-a mutat fostul primar al Bechetului, Costel Tulitu, cartierul general în comuna Sadova?”, apărut în cotidianul nostru la data de 5 martie a.c., că vom reveni cu mai multe amănunte legate de relaţia dintre fostul edil al oraşului Bechet, Costel Tulitu, şi actualul primar al comunei Sadova, Eugen Safta. Este clar că fostul securist Costel Tulitu i-a devenit sfătuitor, pentru că afacerile pe care Eugen Safta le desfăşoară la Sadova sunt trase la indigou cu cele din Bechet, de acum vreo doi ani, şi nu se deosebesc decât gradele de rudenie care încasează banii.

Eugen Safta

Eugen Safta este „bine sfătuit” de către Costel Tulitu. Prima afacere pe care ultimul a încercat-o la Bechet a fost cea cu islazul comunal, pe care i l-a dat spre adiministrare fiului său Cătălin Tulitu. A fost o mişcare care le-a adus bani, fără să facă absolut nimic, aşa că s-a gândit să i-o recomande şi lui Eugen Safta. Acesta din urmă a găsit firma DS Grup care îi aparţine unui verişor mai îndepărat, Florin Docea, pentru că s-a gândit că nu are rost să intre sub incidenţa  art. 76, alin. 1 al Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare conform căruia: “Primarii (…) sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I”.

Islazul a ajuns pe mâna unui verişor al primarului

Asta arată că Tulitu a învăţat ceva din propria experienţă. Aşa se face că DS Grup SRL încasează sume frumoase de la Primăria Sadova, pentru prestări servicii, când ei nu fac nici o lucrare la islaz comunal care are o problemă şi mai mare, dar pe care o vom trata într-un articol viitor. Şi pentru că s-au deşteptat băieţii şi nu mai repetă greşelile pe care le făcea Costel Tulitu în Bechet, au mai introdus pe firmament şi o altă firmă, SC DS BIOSEM DISTRIBUTION, care a primit şi ea o sumă importantă de bani pentru livrare de îngrăşământ care nu a ajuns niciodată pe islazul comunal. Acest islaz figurează în documente cu o suprafaţă de 600 ha, dar în realitate ea este mult mai mică, pentru că o parte din el a fost retrocedată unor oameni, şi care se pare că au titluri de proprietate pe acele loturi. Tot DS Grup a primit, prin încredinţare directă, anul acesta, deszăpezirea la nivelul comunei Sadova. Sunt surse din Primăria Sadova care spun că DS Grup a efectuat lucrările de deszăpezire cu utilajele care îi aparţin în realitate primarului Eugen Safta. Este posibil, mai spun sursele noastre, ca între firma lui Eugen Safta şi DS Grup să existe un contract de comodat cu privire la utilaje. Pentru că afacerea trebuie să fie profitabilă pentru ambele părţi, nu este aşa?

Într-un timp scurt a reuşit să pună la punct un mecanism

Şi lucrurile nu se opresc aici în comuna Sadova. O altă societate comercială care este în graţiile primarului din Sadova, Eugen Safta, se numeşte NICDUL SRL. În spatele acestei firme se află un consilier local, Cosmin Amza. SC NICDUL SRL a primit, pentru trei scări turnate la piaţă şi săparea de trei metri de şanţ, 600 de milioane de lei vechi, din bani publici.  Şi acesta este doar un exemplu. Într-o perioadă foarte scurtă, în nici un an de zile, Eugen Safta a reuşit să îşi pună la punct, la Primăria Sadova, un mecanism prin care să poată scurge banii publici către buzunarele unor apropiaţi. Nu este nici primul şi nici ultimul primar care face acest lucru, şi cum timpul este înainte, probabil că va dezvolta acest mod de lucru. Dar Eugen Safta trebuie să înţeleagă că şi alţii care au încercat să profite de banii publici au ajuns, la un moment dat, să aibă de a face cu instituţiile abilitate ale statului, şi unii chiar au stat câteva luni de zile la închisoare, şi vorbesc aici de fostul primar al comunei Giurgiţa, Valentin Mitrică, şi fostul primaral comunei Cârna, Andrei Cornel. Să nu mai spun că cel care îl sfătuieşte, Costel Tulitu, a ajuns în atenţia DNA-Serviciul Teritorial Craiova, exact pentru genul de afaceri pe care Eugen Safta la practică la această oră.