Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au finalizat cercetările şi l-au trimis în judecată pe Marin Pelea, bărbatul care a încercat să-l mituiască pe şeful Postului de Poliţie Unirea. Dosarul în care bărbatul va fi judecat pentru dare de mită a fost înregistrat marţi, 12 martie a.c., pe rolul Tribunalului Dolj, dată la care instanţa a menţinut şi arestarea preventivă a bărbatului. În timpul discuţiilor purtate cu şeful de Post, Pelea i-a spus poliţistului că-i dă bani ca să dea foc dosarului sau să i-l dea lui, orice, numai ca nepotul său să scape „basma curată”.
Marin Pelea, de 47 de ani, bărbatul care a vrut să-l mituiască pe şeful Postului de Poliţie Unirea ca să-şi scape nepotul de dosar penal, a fost reţinut, pentru 24 de ore, pe 26 februarie a.c. de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, sub acuzaţia de dare de mită. Asta după ce a fost prins în flagrant în timp ce-i dădea 1.600 de lei agentului Cătălin Cică, şeful Postului de Poliţie Unirea, care-i întocmise dosar penal pentru conducere fără permis lui Vasile Ică, nepotul său. Prins cu banii în mână de echipa operativă formată din ofiţeri ai Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj şi procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, bărbatul n-a vrut să recunoască nimic, susţinând sus şi tare că cei 1.600 de lei îi scosese de la bancă pentru că şeful de Post îi ceruse banii cu împrumut.
Operaţiunea a avut la bază denunţul pe care poliţistul l-a făcut la Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj. Agentul Cătălin Cică a declarat că Pelea insistă să primească bani pentru a-şi scăpa nepotul de dosarul penal întocmit de poliţişti. Insistenţele bărbatului erau întemeiate în condiţiile în care nepotul său este în perioada de supraveghere, pentru că are deja la activ o condamnare la 3 luni de închisoare cu suspendare pe o perioadă de 2 ani şi 3 luni, tot pentru conducere fără permis.
Potrivit rechizitoriului întocmit în cauză, pe 25 februarie, Cătălin Cică, şeful Postului de Poliţie al comunei Unirea, a sesizat DGA-SJA Dolj că pe 19 februarie, inculpatul Pelea Marin i-a promis suma de 2.500 lei, în situaţia în care denunţătorul va instrumenta dosarul astfel încât Vasile Ică, nepotul inculpatului, să fie exonerat de răspundere penală în acest dosar.
„…Mie spune-mi preţu’ şi cât ceri atâta îţi dau!”
Poliţistul l-a sunat pe Vasile Ică şi l-a chemat la Post să-l audieze, întâlnirea fiind stabilită pentru 26 februarie a.c. În jurul orei 14.00, Marin Pelea a venit la Postul de Poliţie însoţit de nepotul său. Cei doi au intrat într-o încăpere a Postului, unde Cătălin Cică, poliţistul luându-i lui Ică o declaraţie pentru completarea dosarului. Pe timpul consemnării acestei declaraţii, inculpatul Pelea Marin, prezent în încăpere, i-a cerut denunţătorului să instrumenteze dosarul în aşa fel încât nepotul său să nu suporte consecinţe penale, după cum rezultă şi din transcrierea înregistrării convorbirilor, ataşată la dosar: «La un moment dat, inculpatul i s-a adresat denunţătorului afirmând „ia fi atent! Îl mai trimiţi undeva de aici? (n.n. Dosarul) i-am dat foc şi cu asta basta”, replica denunţătorului fiind „nu-i dăm nici un foc, îi dăm propuneri corespunzătoare”, pentru ca inculpatul să continue „mi-l dai mie!” iar denunţătorul să afirme ”cum să-ţi dau ţie dosarul?! odată ce e înregistrat trebuie să dăm soluţie legală prin parchet. Mă înţelegi?”. Deşi denunţătorul i-a comunicat că dosarul va fi instrumentat în condiţii legale, soluţia urmând a fi adoptată de către parchet, inculpatul i-a promis din nou denunţătorului suma de 1.500 lei: „mie spune-mi preţu’ şi cât ceri, atâta îţi dau! cinşpe e bine?” denunţătorul „ce cinşpe?”, inculpatul „milioane”. Denunţătorul l-a întrebat pe inculpat „ce cinşpe milioane bă? pentru ce?” pentru ca inculpatul să răspundă „pentru aia!”. Discuţia dintre inculpat şi denunţător referitoare la dosarul penal instrumentat de cel din urmă a continuat, inculpatul întrebând „păi şi nu e bine cinşpe milioane…pentru ca dosarul acesta să nu mai fie, să nu mai… di colo colo”».
Văzând că denunţătorul îi replica permanent că dosarul va fi soluţionat, în mod legal, prin Parchet, inculpatul i-a spus acestuia să va reveni la sediul Postului de Poliţie pentru a mai sta de vorbă. Şi a revenit, în jurul orei 15.30, de această dată singur. A intrat în aceeaşi încăpere în care fusese anterior, în încăpere aflându-se şi şeful de Post. «În timpul discuţiei purtate cu denunţătorul, inculpatul i-a pus pe birou denunţătorului suma de 1.600 lei, afirmând „ia colea, zisăi că pe tine nu te…. da fi atent! Asta să nu-i cauzeze la dosarul celălalt, asta vreau eu să…”», după cum se mai arată în rechizitoriu.
Imediat, în încăperea în care se aflau cei doi, au intrat membrii echipei operative. Oamenii legii l-au întrebat pe Pelea care este motivul prezenţei sale în acel loc şi ce este cu banii, bărbatul răspunzând că venise pentru a-i aduce poliţistului suma de 1.600 lei cu titlu de împrumut, pentru că îi ceruse agentul cu vreo două săptămâni în urmă.
Marin Pelea a fost adus la Craiova, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, a fost audiat, reţinut pe 24 de ore, iar pe 27 februarie Tribunalul Dolj a admis propunerea Parchetului şi a dispus arestarea preventivă a bărbatului pentru 29 de zile. Marţi, când a fost trimis în judecată, instanţa a menţinut arestarea preventivă a lui Pelea, i-a respins cererea de eliberare şi a stabilit primul termen de judecată pentru 1 aprilie a.c.