Craiova intră în luna curăţeniei!

0
274

Autorităţile locale susţin că este vorba doar de o sintagmă, în realitate obişnuita campanie de curăţenie, care se începe de îndată ce vine primăvara, neputând să fie terminată în decurs de numai o lună. Pentru că oraşul e prea murdar ca să poată fi salubrizat ca la carte în doar câteva săptămâni, municipalitatea şi-a luat angajamentul să termine curăţenia …într-un an!

Ca răspuns la declaraţiile primarului Lia Olguţa Vasilescu, care a anunţat că începe „luna curăţeniei”, directorul RAADPFL Craiova, Radu Preda a spus că este vorba de „anul curăţeniei”, oraşul fiind deja prea murdar ca să mai fie salubrizat într-o lună, aşa cum se proceda până acum. ”Noi deja suntem în anul curăţeniei, am început deja acţiunea de ceva timp şi o vom termina probabil la toamnă”, a comentat acesta, la scurt timp după afirmaţii primarului. Oficial însă, campania de curăţenie va demara la începutul săptămânii viitoare, pe 19 martie, şi se va încheia pe data de 19 aprilie. În tot acest timp, autorităţile îşi propun să ecologizeze mai multe zone din municipiul Craiova.

Peste 100 de muncitori, implicaţi în campanie

Potrivit directorului RAADPFL Craiova, este vorba, în principal, de zonele în care s-au constatat depozitări necontrolate de deşeuri, de zonele din cadrul asociaţiilor de locatari şi proprietari, dar şi de zonele mărginaşe ale oraşului. La campanie participă peste 100 de lucrători de la SC Salubritate Craiova SRL şi ai RAADPFL Craiova. Primii vor fi angajaţii de la ”Spaţii verzi”, care au sarcina de a toaleta oazele de verdeaţă de pe domeniul public, precum şi arborii. Muncitorii de la Salubritate vor strânge apoi gunoaiele. De asemenea, vor fi mobilizate vole, buldozere, buldoexcavatoare şi camioane.

Cimitirele, sufocate de gunoaie

Autorităţile au explicat că şi-au dat seama că nu pot termina la timp acţiunea de curăţenie după modul cum a decurs salubrizarea cimitirului Ungureni. Directorul Preda a mărturisit că, deşi s-a lucrat cu 400 de angajaţi, spaţiul respectiv nu a putut să fie ecologizat într-o zi, aşa cum era plănuit, ci în patru. ”Ne propusesem să intrăm în toate cartierele craiovene cu o acţiune completă de curăţare a zonele verzi. Dar probabil că este o acţiune care nu ştiu dacă reuşim să o finalizăm într-o lună de zile pentru că, pe lângă zonele de blocuri, mai sunt şi cele de case, mai sunt şi acele spaţii din cimitire. La Ungureni am făcut curăţenie cu 400 de oameni timp de patru zile şi noi ne propusesem să terminăm într-o singură zi”.

Dalele din Lunca Jiului sunt reciclate

După cimitirul Ungureni, urmează Sineasca. Autorităţile spun că aici suprafaţa este dublă, motiv pentru care acţiunea de curăţenie va fi şi mai anevoios de realizat. ”Încet-încet, până la sfârşitul anului, eu îmi propun ca toate obiectivele pe care le gestionăm noi să fie curate. Deja în cimitirele craiovene intrăm cu alei din dale de beton. La ora la care discutăm preluăm dale din Lunca Jiului, de pe actualul amplasament al Aqua Parkului, pe care o să le facem alei în cimitire. Deci o să le refolosim fără să mai cheltuim bani de la bugetul local sau de la bugetul Regiei”. Directorul RAADPFL a explicat că acolo e o investiţie în derulare pe fonduri europene, iar dalele respective sunt casate, constructorii urmând să le arunce.

De ce nu este oraşul curat

Partea proastă este că unii dintre locatari nu păstrează curăţenia care se face. Autorităţile au povestit cum a fost distrus un loc verde care a fost creat pe strada ”Tudor Vladimirescu”. ”Deja avem zone întregi unde am amenajat spaţii verzi, unde am plantat gazon. Şi vreau pe această cale să le solicit craiovenilor ajutorul. Vă dau un exemplu: avem un spaţiu verde pe care l-am amenajat pe strada Tudor Vladimirescu, l-am împrejmuit, am pus seminţe de gazon şi proprietarii din zonă au pus acolo o cuşcă de câine şi câteva boluri. Toată munca noastră a fost distrusă de aceşti maidanezi!”. Fiind zonă de case, autorităţile le cer proprietarilor să-şi ţină câinii în curtea lor, ”nu e nevoie să îi pună pe domeniul public pentru că, până la urmă, banii pe care îi investim acolo sunt banii craiovenilor şi noi ţinem la ei”.

Craiovenii, chemaţi în ajutor

Radu Preda a declarat că, dacă o să se mai întâmple incidente de genul acesta, angajaţii RAADPFL Craiova vor fi sfătuiţi să anunţe Serviciul de ecarisaj şi care va prelua câinii şi îi va duce la adăpostul canin de la Făcăi. ”Nu ne permitem să ne batem joc de bani pentru că avem prea puţini”, susţin reprezentanţii municipalităţii. Mai mult decât atât, edilii îi îndeamnă pe craioveni să participe la această acţiune, în sensul ca să vină în întâmpinarea echipelor de muncitori când acestea vor ajunge în grădiniţele din incinta asociaţiilor de proprietari, cunoscut fiind faptul că această campanie se face aici cu titlul gratuit. ”Pe lângă instituţiile implicate, se face apel şi la craioveni să se alăture iniţiativei de ecologizatre a oraşului, aceasta fiind şi o acţiune de responsabilizare socială şi de implicare voluntară a acestora”, a mai spus directorul RAADPFL Craiova, Radu Preda.