PDL a cedat: la UMF Târgu Mureş vor fi „linii” de predare în limba maghiară şi engleză

1
424
Mihai Răzvan Ungureanu

Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş va avea linii cu predare în limba maghiară la specializările Medicină, Farmacie şi Asistenţă medicală generală, pentru 325 de studenţi, şi în engleză la Medicină, pentru 50 de studenţi, potrivit proiectului de hotărâre de guvern pus ieri în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educaţiei, timp de 10 zile. Prin acest proiect este completat punctul 44 din Anexa nr. 2 la HG 966/2011, respectiv cel care se referă la UMF Târgu Mureş, fiind prevăzute domeniile şi programele de studii universitare acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu care pot avea linii în limbile maghiară şi engleză, numărul de credite de studii transferabile şi numărul maxim de studenţi care pot fi şcolarizaţi la aceste specializări. Ministerul Educaţiei precizează că proiectul de act normativ a fost discutat cu instituţia de învăţământ superior şi cu Consiliul Naţional al Rectorilor, fiind trimis pentru analiză şi avizare Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ministerului Justiţiei. Ieri, Cabinetul Ungureanu a adoptat, în primă şedinţă, acest proiect de HG.

Ieri dimineaţă, înainte de şedinţa de Guvern, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că Executivul va aplica o soluţie tehnică de înfiinţare a liniei maghiare de învăţământ la UMF Târgu Mureş, astfel încât studenţii să nu aibă nimic de reproşat faţă de modul de rezolvare a acestei probleme. „În şedinţele coaliţiei am spus că, atunci când reprezentanţii acesteia vor ajunge la un punct de vedere comun privind universitatea din Târgu Mureş, Guvernul va reacţiona în funcţie de acest punct de vedere, iar ieri (n.r. – luni) s-a ajuns la un astfel de punct de vedere. Soluţia tehnică posibilă trebuie să respecte Legea învăţământului, principiul autonomiei universitare şi multiculturalitatea”, a explicat premierul. Acesta a arătat, totodată, că a dorit ca, alături de limba maghiară şi cea engleză, universitatea din Târgu Mureş să asigure predarea şi în limba germană, dar că, pentru aplicarea acestei măsuri există, în prezent, unele „impedimente”. „Sper ca, la un moment dat, să înţelegem multiculturalitatea şi prin limba germană”, a concluzionat Ungureanu.

Vicepremierul Marko Bela a declarat, ieri, înaintea şedinţei grupurilor parlamentare ale Uniunii, că parlamentarii UDMR (n.r. – care, luni, au decis să nu mai participe la întrunirile Camerei şi Senatului) vor participa la lucrările Parlamentului în cele zece zile în care proiectul de hotărâre privind UMF Târgu Mureş se va afla în dezbatere publică, subliniind că „nu avem o decizie să nu participe. Bineînţeles”.

1 COMENTARIU

  1. Nesimțire a guvernanților,fie ei PDL,UNPR,UDMR,etc.În timp ce despre PSD si PNL se spune că sunt în grevă,că trag chiulul,despre cei UDMR se spune că boicotează.Încă odată guvernul PDL punctează,pupînd în dos UDMR-ul.O să le rămână amintirea gustului(puterii)

Comments are closed.