Cum se vede Codul Muncii de la Bruxelles?

0
474

Rovana Plumb

„Prevederile din Codul Muncii exced politicilor europene, exced convenţiilor internaţionale pe piaţa muncii, la care România este parte”, a declarat, vineri, la Craiova, europarlamentarul PSD Rovana Plumb, în cadrul  conferinţei de presă. Aceasta a criticat faptul că România nu a prezentat instituţiilor europene nici o dată referitoare la necesitatea modificării Codului Muncii sau la măsurile efective pe care le va lua pentru „flexibilizarea pieţei forţei de muncă”.

Pe 8 martie, Guvernul Boc şi-a asumat răspunderea pe Codul Muncii, în ciuda protestelor în stradă ale sindicaliştilor nemulţumiţi. În aceeaşi zi opoziţia a depus o moţiune de cenzură, care urmează să fie dezbătută pe 15 sau 16 martie, după ce doar opt din cele 144 de amendamente depuse au fost aprobate în plen. Contestaţii la acţiunea de asumare a răspunderii de către Guvernul României vin şi de la Bruxelles, acolo unde, se pare, România nu a ajuns cu nici un fel de informaţie referitoare la modificările pe care vrea să le aducă la o lege cu impact social major, cum este Codul Muncii.

„Vreau să punctez faptul că prevederile din Codul Muncii sunt total în afara politicilor europene, fie că vorbim de legislaţie, fie de măsurile efective necesare creşterii şi adaptabilităţii pieţei forţei de muncă. România nu a trimis nimic la Comisia Europeană, nici un fel de dată clară către nici o instituţie europeană, din care să rezulte necesitatea introducerii flexibilizării pe piaţa forţei de muncă, nu a prezentat nici un indicator care să demonstreze că raportul dintre rata vacantării şi a şomajului impune această măsură” a declarat Rovana Plumb.

Mai mult decât atât, potrivit europarlamentarul PSD, şedinţele Consiliului de Miniştri nu se află pe lista priorităţilor ministrului Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale, Ioan Botiş. „La ultimele şedinţe ale Consiliului de Miniştri la nivelul Uniunii Europene, pe domeniul muncii, cel mai recent a avut loc în această săptămână, România participă de fiecare dată prin reprezentanţii misiunii ţării de la Bruxelles. Toţi miniştrii de profil din ţările UE vin la aceste reuniuni, România nu este însă reprezentată de ministru, deşi prezenţa sa este absolut necesară pentru că România trebuie să dea o poziţie”, a explicat Rovana Plumb.

Flexibilizarea sau destabilizarea pieţei muncii?

Membră în Comisia pentru muncă şi afaceri sociale în Parlamentul European, Rovana Plumb a subliniat faptul că noile reglementări nu fac decât să amplifice gradul de insecuritate a locului de muncă pe piaţa de profil din România. „Regulamentul pe piaţa muncii cuprinde drepturi şi obligaţii similare ale angajatului şi ale angajatorului. Noua formulă asumată de Guvernul Boc nu face decât să reflecte dorinţele angajatorilor şi nu este vorba de cei europeni, pentru că multinaţionalele europene nu au astfel de viziuni. Principiul flexibilităţii impus de Guvernul României, transformă, în mod anormal, acest principiu în nesiguranţa locului de muncă. Fără măsuri fiscale şi economice, discutăm degeaba despre un principiu al flexibilităţii”, a afirmat eurodeputatul.