Concert dedicat Zilei Îndrăgostiților

0
418

Filarmonica „Oltenia” va marca Ziua Îndrăgostiților printr-un concert anunțat pentru vineri, 15 februarie 2019, ora 19.00, sub bagheta maestrului Marius Hristescu. «Soprana Natalia Roman şi baritonul danez Lars Fosser vor aduce în aer iubirea din opere celebre, ca „Romeo şi Julieta” de Charles Gounod, „Turandot” de Giacomo Puccini şi „Nunta lui  Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart», anunță reprezentanții instituției. Invitat este și Eugen Negruţă, liderul „Concertino  Accordion Band”, care va interpreta „Opale Concerto pentru acordeon și orchestră de coarde” de Richard Galliani. Biletele pentru concert costă 40 lei (10 lei pentru elevi, studenţi, seniori) și pot fi procurate de la Agenţia Filarmonicii craiovene (Calea Unirii nr. 16, telefon 0251.414.698), deschisă de luni până vineri, între orele 10.00-18.00).

Anul 1999 marchează pentru Marius Hristescu începutul colaborării cu binecunoscutul cantautor Tudor Gheorghe, în urma căreia a luat naştere proiectul „Anotimpurile Poeziei Româneşti”. Datorită reputaţiei de compozitor şi orchestrator dobândite, artişti valoroşi ai momentului din industria muzicală românească, precum Felicia Filip, Nicu Covaci (Phoenix), Loredana Groza, i-au solicitat colaborarea.

 

Soprana Natalia Roman s-a născut la Drochia, în Republica Moldova și, din 2004, locuiește în Italia. A fost solistă la Opera de Stat și la Filarmonica din Chișinău şi a câștigat numeroase concursuri și premii. A cântat, cu mare succes la public, la Teatro Regio din Parma (Bărbierul din Sevilla), Festivalul Rossini Opera din Pesaro (Viaggio a Reims), la Teatro Comunale din Ferrara (Rigoletto) și la teatrele de Rovigo, Bolzano, Trento, Padova, Como, Jesi, Trieste și Verona. A interpretat Violetta într-o producție La Traviata, în Seul, Coreea de Sud. De asemenea, a avut mare succes în rolul Gilda în circuitul Lombard (Aslico).

Interpretările extraordinare ale baritonului Lars Fosser în roluri verdiene (Rigoletto, Nabucco, Posa în „Don Carlos” și Don Carlo în „Ernani”), pucciniene (Scarpia în „Tosca”, Sharpless în „Madama Butterfly”) sau wagneriene (Wotan și Alberich în „Inelul Nibelungilor”) au atras admirația publicului și au beneficiat de cronici elogioase. Lars Fosser a desfășurat o susținută activitate concertistică în săli celebre precum Carnegie Hall din New York, Danish Radio Symphony Hall, Tivoli Symphony Hall din Copenhaga, Mercedes Halle din Berlin și Braunschweig Kulturhaus, acompaniat de orchestre de renume.

În anul 2003, Eugen Negruţă împreună cu mai mulți muzicieni au format Ansamblul de Acordeoniști „Concertino” (actualmente Concertino Accordion Band) care activează la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”. Alături de acesta susține numeroase concerte în cele mai prestigioase săli de spectacol (Danemarca,  Franţa,  Italia,  Austria,  Polonia,  Luxemburg, Belgia, Azerbaijan, Croația, Lituania, Germania, Elveția, Rusia,  România,  Coreea  de  Nord,  China,  Canada). O filă  aparte în activitatea  ansamblului  și  a conducătorului  său  îi  revine  relațiilor  de  colaborare cu cei mai reputați acordeoniști din lume: Vladimir  Zubitsky  (Ucraina-Italia),  Duo  Paris-Moscou – Domi Emorine și  Roman  Jbanov,  Frank  Marocco  (SUA)  și  celebrul  acordeonist  și  compozitor  Richard  Galliano  (Franța). Concertino Accordion Band a înregistrat trei CD-uri: „Astor Piazzolla” (2006), „Muzica lumii” (2007) și „Culorile muzicii” (2012), “Live in Berlin” (2014), “Ten Years under the Rock’s” (2015), “XX century Music” (2017). Pe lângă ampla activitate din Concertino Accordion Band, Eugen Negruță susține numeroase concerte solistice.