Cărți noi pentru îndrăgostiții și iubitorii… de cărți

0
409

Imaginile vând și, s-a probat, valorează uneori cât o mie de cuvinte. Tocmai de aceea, între noutățile de carte ale lunii în curs la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” figurează două istorii ilustrate. Una dedicată pasionaților de istorie, iar cea de-a doua celor interesați de ideile, planurile și faptele celor mai importanți gânditori ai omenirii.

Ilustrații se regăsesc și în cartea dedicată lui Dinu Lipatii. De această dată doar ca pretext pentru cunoașterea unei firi formidabile. Personalitatea sa, cu toate culmile și scăderile, este pusă sub lumina reflectoarelor. Timiditate și talent, abnegație și modestie dusă la extrem. Piese ale aceluiași puzzle care a încântat multe săli de concerte și nenumărați apropiați.  Pentru a rămâne la capitolul imaginilor, redate scriptic, cursiv, fără artificii și sensuri întortocheate, semnalăm apariția autobiografiei unei prime doamne – Michelle Obama. O poveste fascinantă despre responsabilitate, datorie, credință și ambiția depășirii unui destin sortit să rămână captiv în universul middle class-ului american. De la Chicago la Washington, cartea descrie în detaliu traiectoria fabuloasă urmată de Michelle Obama.

Coborând puțin în timp, încetul cu încetul, lectura ne transferă în Suedia anului 1793. Societatea tenebroasă și instabilă din Stockholm, cu personaje greu de încadrat într-un tipar și o intrigă alertă și misterioasă deopotrivă formează subiectul unui roman polițist de mare succes. Rămânem în nord. Doar pentru a reciti Primul Război Mondial. Catherine Merridale ni-l propune pe Lenin  în postura de călător într-un voiaj care, deși consumat într-un vagon de lemn, promitea instaurarea „epocii de aur”. Personalitatea liderului comunist și, în special, circumstanțele și fisurile unei epoci aparte sunt doar câteva provocări de lectură pe care cititorii sunt invitați să le atace. Ultima oprire: interbelicul românesc, perioadă de aur sau preludiu pentru un picaj inevitabil, este atent observat prin lupa diplomaților americani: W. Culbertson și A.M. Owsley. Tăios sau detașat, profilul unei Românii cu restanțe severe, cu frământări mentalitare, vesele neplăceri, bârfe și comploturi, istorii în desfășurare și planuri mărețe i se înfățișează cititorului încă de la primele pagini.

Rugăciunile a nu mai puțin de 37 de personalități ale literaturii universale și ale personajelor create de acestea, însoțite de comentariile și reflecțiile scriitoarei Ioana Pârvulescu, se constituie într-o invitație la cunoașterea omenirii de aproape, prin rugăciune, puncte de speranță și angoase. Ultima dar nu cea din urmă carte, semnată de Igor Bergler, vine cu șase povești sclipitoare. Drăcești în sens figurat, poveștile lui Igor Bergler sunt greu de încadrat. Autorul este cunoscut pentru bestsellerurile „Biblia pierdută” și, mai recent, „Testamentul lui Abraham”. Literatură mainstream, polemică ascuțită sau proză de excepție, cărțile scriitorului român incită, motiv pentru care se citesc pe nerăsuflate.

Cărțile pot fi consultate la sala de lectură a bibliotecii și, de asemenea, pot fi împrumutate la domiciliu atât de la bibliotecă, cât și de la cele patru filiale din cartierele Brazdă, Rovine, Valea Roșie și 1 Mai.

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”