Cele mai bune filme ale anului strălucesc la Gala Oscar 2015

1
412

Cea mai aşteptată seară a cinematografiei mondiale – Gala premiilor Oscar – va fi găzduită pe 22 februarie de Dolby Theatre din Los Angeles. Concurenţa anunţată este una acerbă, lupta pentru statueta de aur urmând să se dea între peliculele „Boyhood” – un experiment cinematografic unic, filmat pe parcursul a 12 ani, „The Imitation Game” – povestea matematicianului care a spart codul „Enigma”, „Birdman” sau „American Sniper” – filmul dedicat lunetistului texan Chris Kyle. La fel de mare este suspansul şi la categoria „Cel mai bun actor”, unde favoriţii sunt Michael Keaton („Birdman”), Eddie Redmayne („The Theory of Everything”) şi Bradley Cooper („American Sniper”). În cursa pentru Oscar, la categoria „Cea mai bună actriţă” au intrat, anul acesta,  Julianne Moore („Still Alice”), Reese Witherspoon („Wild”), Rosamund Pike („Gone Girl”), Felicity Jones („The Theory of Everything”) şi Marion Cotillard („Deux jours, une nuit”). Gazda ceremoniei de anul acesta va fi actorul Neil Patrick Harris, care a prezentat şi Premiile Emmy de patru ori. Premiile Academiei Americane de Film se decernează încă din 1929, iar audienţa de anul trecut a fost de 43 de milioane de telespectatori.

„Boyhood”, favoritul specialiştilor

Cele mai multe nominalizări, în cadrul ediţiei cu numărul 87 a Premiilor Oscar, le-au obţinut  producţiile „The Grand Budapest Hotel” şi „Birdman”, fiecare concurând la nouă categorii. Favorit, atât în opinia experţilor cât şi în ochii pariorilor, rămâne însă „Boyhood”, experimentul cinematografic  al regizorului Richard Linklater, care a fost filmat pe parcursul a 12 ani, surprinzând evoluţia unui copil de la vârsta de 5 ani până la 18 ani.  Actorul a fost filmat timp de 4.207 de zile, filmările având loc în fiecare an, de obicei în timpul verii. Potrivit experţilor, Boyhood ar putea câştiga patru trofee de top: Cel mai bun film, Cel mai bun regizor (Richard Linklater), Cea mai bună actriţă în rol secundar (Patricia Arquette) şi Cel mai bun montaj. Lansat în august 2014, filmul realizat cu un buget de 4 milioane de dolari a avut încasări de 24.919.000 de dolari.

„American sniper”- încasări de 300 de milioane de dolari şi speranţe pentru măcar o statuetă

Cel mai recent film al regizorului Clint Eastwood, „American sniper”, prezintă biografia lui Chris Kyle, lunetistul texan care a ucis 200 de oameni în timpul războiului din Irak. Destinul acestuia este însă unul tragic. După patru misiuni în Irak a devenit celebru fiind considerat un adevărat erou în Statele Unite. Cel mai prolific „sniper” din istoria armatei SUA a fost însă ucis în 2013, în timpul unui antrenament, de un coleg lunetist. Inspirat din fapte reale, filmul dezvăluie o poveste cutremurătoare. Lunetistul duce la bun sfârşit patru misiuni de război, în care nu-şi lasă în urmă niciun camarad, salvând viaţa acestora în mai multe rânduri. Ajuns acasă îşi dă seama însă seama că traumele de pe câmpul de luptă nu îi vor da pace niciodată. Filmul se încheie cu imagini autentice de la funeraliile lui Chris Kyle. O producţie controversată, „American Sniper” – povestea lui Chris Kyle „Legenda” –  a adunat peste 300 de milioane de dolari la box-office, record absolut pentru luna ianuarie.

„Birdman” – o poveste despre…actori

„Birdman”, filmul lui Alejando González Iñárritu, îl are în centrul atenţiei pe Riggan Thomson (Michael Keaton), un actor celebru la un moment dat pentru interpretarea unui supererou- Birdman. După anii de glorie, actorul îşi dă seama că uşor-uşor dispare din amintirile fanilor. Într-o încercare disperată, la sfârşitul carierei, Riggan plănuieşte o piesă pe Broadway. Actorul ştie că aceasta este ultima  şansă de reveni în atenţia publicului şi înfruntă fiecare obstacol întâmpinat de punerea în scenă. Pelicula este o combinaţie excelentă de dramă şi umor, un film despre condiţia actorului, cu dramele, mărirea şi decăderea sa. „Birdman” candidează cu şanse pentru cel mai bun film, iar Michael Keaton, actorul din rolul principal, este considerat marele favorit la categoria „Cel mai bun actor”.

„The Imitation Game” – geniul matematicianului britanic care a spart codul „Enigma”

Filmul cotat şi el cu şanse la Oscar este un omagiu adus matematicianului britanic Alan Turing, cel care a avut un rol fundamental în obţinerea victoriei finale de către Aliaţi la sfîrşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Turing a fost cel care a reuşit să spargă codul „Enigma”, fapt ce a permis dezlegarea tuturor planurilor de război secrete ale naziştilor. Filmul regizorului norvegian Morten Tyldum străbate mai multe perioade ale vieţii lui Turing, oprindu-se cu precădere la efortul de a sparge codul „Enigma”. Pelicula nu trece însă peste sumbrul deznodământ al vieţii matematicianului care, la câţiva ani după terminarea războiului, a fost acuzat de homosexualitate.

„The Theory of Everything” – viaţa fizicianului Stephen Hawking

Realizat ȋntr-o notă tipic englezească, „The Theory of Everything” are toate ingredientele unei drame biografice solide. Filmul are ca subiect viaţa fizicianului Stephen Hawking ȋncepând cu perioada de studenţie la Cambridge, mai exact cu momentul ȋntâlnirii cu cea care avea să ȋi devină ulterior soţie – studenta la o facultate umanistă (limbi romanice) Jane Wild. Acţiunea este plasată în anii ’60, chiar în perioada în care viitorul mare om de ştiinţă începea să sufere din cauza afecţiunii care l-a paralizat în cele din urmă, forţându-l să trăiască într-un scaun cu rotile şi să se exprime cu ajutorul unui computer sofisticat. Filmul reuşeşte să surprindă în câteva scene  extraordinare teoriile omului de ştiinţă, gândirea tipică acestuia, care dorește să se poată demonstra și ceea ce este de nedemonstrat.

„The Grand Budapest Hotel” –  nouă nominalizări la Oscar

„The Grand Budapest Hotel” descrie aventurile lui Gustave H (Ralph Fiennes), un legendar portar la un mare hotel din Republica Zubrowka (un stat fictiv) din perioada interbelică, şi ale lui Zero Moustafa, hamalul hotelului, care devine cel mai bun prieten al său. Povestea este piperată cu un furt de proporţii şi recuperarea unei picturi renascentiste, dar şi lupta pentru o avere de familie, totul pe fundalul schimbărilor bruşte şi dramatice ce afectează viaţa pe continent. Filmul este total diferit de poveştile ce stau la baza producţiilor hollywood-iene, fiind o explozie de umor negru. Mai presus de toate însă, „The Grand Budapest Hotel” este o analiză pertinentă a istoriei redată prin evenimente obişnuite, protagoniste fiind personaje simple şi pline de candoare, dar caricaturale.

„Selma” – lupta dusă de Martin Luther King pentru drepturile afro-americanilor

„Selma” este o cronică a luptei duse de Martin Luther King,  în încercare de a  obţine drepturi egale pentru cetăţenii afro-americani. Personajele centrale ale filmului  sunt  Martin Luther King, soţia sa – Coretta Scott King – şi preşedintele american Lyndon B. Johnson. Povestea se axează pe relaţia dintre King, cunoscut luptător pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare din SUA şi Lyndon Johnson. Filmul surprinde şi cele trei incursiuni din segregatul oraş Selma (Alabama) către Montgomery, în 1965, pentru a se obţine susţinerea Mişcării pentru Drepturi Civile.

„Whiplash” – musical-ul nominalizat la Oscar

„Whiplash” este un musical cu cinci nominalizări la Premiile Oscar de anul acesta. Filmul prezintă povestea unui student aflat la începutul unei cariere extraordinare, dar şi a unei încercări foarte grele. Acesta îşi doreşte să ajungă  basistul celei mai bune orchestre de jazz din ţară. Este pregătit să facă orice pentru asta, însă excentricul său profesor are nişte metodele de predare care-l pun în încurcătură. Pe lângă acţiunera filmului, iubitorii de muzică vor putea aprecia cu siguranţă şi jazzul din coloana sonoră.

Lista completă a nominalizărilor la cea de-a 87-a ediţie a premiilor Oscar:

Cel mai bun film: „American Sniper”, „Birdman”,  „Boyhood”, „The Grand Budapest Hotel”, „The Imitation Game”, „Selma”, „The Theory of Everything”, „Whiplash”.

Cel mai bun regizor: Alejandro Gonzalez Inarritu („Birdman”), Richard Linklater („Boyhood”), Bennett Miller („Foxcatcher”), Wes Anderson („The Grand Budapest Hotel”), Morten Tyldum („The Imitation Game”).

Cel mai bun actor în rol principal: Steve Carell („Foxcatcher”), Bradley Cooper („American Sniper”), Benedict Cumberbatch („The Imitation Game”), Michael Keaton („Birdman”), Eddie Redmayne („The Theory of Everything”).

Cea mai bună actriţă în rol principal: Marion Cotillard („Deux jours, une nuit”), Felicity Jones („The Theory of Everything”), Julianne Moore („Still Alice”), Rosamund Pike („Gone Girl”), Reese Witherspoon („Wild”).

Cel mai bun actor în rol secundar: Robert Duvall („The Judge”), Ethan Hawke („Boyhood”), Edward Norton („Birdman”), Mark Ruffalo („Foxcatcher”), J.K Simmons („Whiplash”).

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Patricia Arquette („Boyhood”), Laura Dern („Wild”), Keira Knightley („The Imitation Game”), Emma Stone („Birdman”), Meryl Street („Into the Woods”).

Cel mai bun film străin: „Ida” (Polonia), „Leviathan” (Rusia), „Tangerines” (Estonia), „Timbuktu” (Mauritania), „Wild Tales” (Argentina).

Cel mai bun lungmetraj de animaţie: “Big Hero 6”, “The Boxtrolls”, “How to Train Your Dragon 2”, “Song of the Sea”, “The Tale of the Princess Kaguya”.

Cea mai bună regie artistică: “The Grand Budapest Hotel”, “The Imitation Game”, “Interstellar”, “Into the Woods”, “Mr. Turner”.

Cel mai bun scenariu adaptat: “American Sniper” (Jason Hall), “The Imitation Game” (Graham Moore), “Inherent Vice” (Paul Thomas Anderson), “The Theory of Everything” (Anthony McCarten), Whiplash” (Damien Chazelle).

Cel mai bun scenariu original: „Birdman” (Alejandro G. Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Jr. & Armando Bo), “Boyhood” (Richard Linklater), “Foxcatcher” (E. Max Frye şi Dan Futterman), “The Grand Budapest Hotel” (Wes Anderson & Hugo Guinness), “Nightcrawler” (Dan Gilroy).

Cea mai bună imagine: „Birdman”, “The Grand Budapest Hotel”, “Ida”, “Mr. Turner”, “Unbroken”.

Cel mai bun montaj: “American Sniper”, “Boyhood”, “The Grand Budapest Hotel”, “The Imitation Game”, “Whiplash”.

Cea mai bună coloană sonoră: “The Grand Budapest Hotel” (Alexandre Desplat), “The Imitation Game” (Alexandre Desplat), “Interstellar” (Hans Zimmer), “Mr. Turner” (Gary Yershon), “The “Theory of Everything” (Jóhann Jóhannsson).

Cel mai bun cântec: “Everything Is Awesome” din “The Lego Movie”, “Glory” din “Selma”, “Grateful” din “Beyond the Lights”, “I’m Not Gonna Miss You” din “Glen Campbell…I’ll Be Me”, “Lost Stars” din “Begin Again”.

Cel mai bun montaj de sunet: “American Sniper”, “Birdman”, “The Hobbit: The Battle of the Five Armies”, “Interstellar”, “Unbroken”.

Cel mai bun mixaj de sunet: “American Sniper”, “Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)”, “Interstellar”, “Unbroken”, “Whiplash”

Cele mai bune efecte vizuale: “Captain America: The Winter Soldier”, “Dawn of the Planet of the Apes”, “Guardians of the Galaxy”, “Interstellar”, “X-Men: Days of Future Past”.

Cel mai bun machiaj/ cea mai bună coafură: “Foxcatcher”, “The Grand Budapest Hotel”, “Guardians of the Galaxy”.

Cele mai bune costume: “The Grand Budapest Hotel”, “Inherent Vice”, “Into the Woods”, “Maleficent”, “Mr. Turner”.

Cel mai bun scurtmetraj animat: “The Bigger Picture”, “The Dam Keeper”, “Feast”, “Me and My Moulton”, “A Single Life”.

Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune: “Aya”, “Boogaloo and Graham”, “Butter Lamp (La Lampe Au Beurre De Yak)”, “Parvaneh”, “The Phone Call”

Cel mai bun lungmetraj documentar: “CitizenFour”, “Finding Vivian Maier”, “Last Days in Vietnam”, “The Salt of the Earth”, “Virunga”.

Cel mai bun scurtmetraj documentar: “Crisis Hotline: Veterans Press 1”, “Joanna”, “Our Curse”, “The Reaper (La Parka)”, “White Earth”.

Comments are closed.