O lună de zile a durat pregătirea de iarnă a Universităţii Craiova, desfăşurată în staţiunea Belek. Oltenii şi-au împărţit perioada din zona Antalyei în două stagii, unul în resortul „Papillon”, care s-a bazat mai mult pe latura fizică, fiind programate doar 3 amicale, iar cel de-al doilea, la „Kaya Pallazzo”, în care au abundat meciurile de verificare. Astfel, celor 7 jocuri anunţate iniţial, antrenorii au mai adăugat alte două. Şase dintre cele 9 jocuri au fost abordate cu întreg lotul, iar 3 dintre ele au fost rezervate testării jucătorilor tineri şi celor care nu au prins primul „11”. Meciurile cu Sioni Bolnisi, Pakhtakor şi Mordovia au fost abordate de Universitatea, dar şi de adversari, cu formaţiile secunde. Bilanţul general al celor 12 meciuri este 6 victorii, 4 egaluri şi 2 eşecuri. În ultimele 7 amicale nu au evoluat cei 3 jucători convocaţi la selecţionata divizionară: Bălgrădean, Dumitraş şi Vătăjelu. Au ratat cantonamentul Curelea şi Ferfelea, puşi pe lista de transferuri, fiindcă nu acceptă reducerea salariilor, iar Avrămia nu a prins al doilea stagiu din cauza unei accidentări. De asemenea, tânărul Adrian Cârstea a absentat în ultimele 5 jocuri, după o accidentare destul de gravă la tibie. Ca şi în meciurile oficiale, alb-albaştrii nu propun un golgheter, mai mulţi fotbalişti reuşind să marcheze, golurile fiind reuşite de 10 jucători: Herghelegiu (3), Băluţă (2), Brandan (2), Târnăcop (2), Bawab, Nuno Rocha, Kay, Ivan, Briceag, Mateiu. Dacă în primele partide au fost create două echipe echilibrate, cu jucători titulari, dar şi unii mai puţin folosiţi, pe finalul stagiului s-a folosit mai mult timp o garnitură care s-ar apropia de cea care va începe meciurile oficiale.
Dumitraş, singura apariţie în primul „11”
Deşi majoritatea adversarilor au fost aleşi dintre formaţiile estice, care se regăsesc în această perioadă în Antalya, craiovenii au întâlnit stiluri diferite de joc, adaptându-se treptat la acestea. Astfel, Wisla sau Şheriff şi-au impus jocul de o manieră netă în prima repriză, dar pe parcurs au fost „citite” de craioveni, care au reuşit să le şi învingă. Universitatea rămâne o echipă organizată, care pleacă de la premisa de a nu primi gol şi apoi încearcă să puncteze în ofensivă. Mai complicat va fi în partidele în care adversarii vor deschide scorul sau vor avea avantaj. Cele situaţii de acest gen petrecute de când au venit Cârţu şi Săndoi au fostt cu Chiajna, cânc am egalat în prelungiri, şi cu Steaua. Dintre noutăţi, Dumitraş pare să se impună deja în banda dreaptă a defensivei, el căpătând şi un moral deosebit după golul marcat pentru selecţionata lui Iordănescu. Briceag asigură un back-up sigur pentru Vătăjelu, are viteză, este extrem de determinat, mai având de lucrat la poziţionare în teren. În banda stângă a fost încercat şi Andrei Sin, care s-a descurcat destul de bine. Capverdianul Ericson posedă un fizic impresionant, dar n-a dovedit nimic în minutele avute la dispoziţie. Argenitinianul Luciano a impresionat în amicalele cu Sioni, Shanghai şi Jagiellonia, dar parcă s-a transformat total în cele cu Pakhtakor şi Mordovia, în care a pierdut majoritatea mingilor pe care le-a avut. Cuplurile de stoperi sunt Kay-Izvoranu şi Frăsinescu-Acka, ultimii impunându-se ca titulari, deocamdată. La mijloc se constată o creştere în joc la Alex Băluţă, iar Varga a dat impresia că mai vrea să spună totuşi ceva în fotbal. Târnăcop şi Madson sunt aceiaşi jucători laborioşi pe care i-am văzut în tur, cu un plus pentru primul care a şi marcat de două ori. În schimb, o scădere de ritm se constată la Alex Mateiu.
Frăsinescu, al doilea căpitan
Căpitanul echipei rămâne Pablo Brandan, în ciuda faptului că nu şi-a prelungit contractul care expiră în vară, iar al doilea căpitan a fost desemnat Cosmin Frăsinescu. În atac, Bawab a făcut spectacol pe metru pătrat în unele partide, dar eficienţa sa nu a fost pe măsura driblingurilor. Nuno Rocha a evoluat în 2 meciuri şi confirmă pe postul de atacant, nu mijlocaş central, aşa cum a evoluat în naţionala Capului Verde. Ivan a avut evoluţii bune, la el pericolul apărând la revenirea în Bănie, unde cade pradă tentaţiilor de tot felul. Herghelegiu este golgheterul amicalelor, cu 3 reuşite, dar nu pare să aibă şanse de a prinde primul „11”. El a fost încercat şi ca mijlocaş central, unde s-a descurcat destul de bine. Cât despre portari, Bălgrădean nu are rival, mai ales după acest intermezzo tricolor, Straton va fi rezerva sa, în timp ce Brac pare să piardă lotul din cauza gafelor de care nu s-a debarasat. Dintre juniorii luaţi să ia contact cu lotul de seniori, niciunul nu a arătat ceva special, chiar dacă Manea, spre exemplu, a fost folosit destul de mult. Marcu s-a remarcat totuşi în două dintre jocuri, ambele însă cu adversari modeşti. Formula de bază a Craiovei, cu back-up-uri pe fiecare post, ar fi: Bălgrădean (Straton) – Dumitraş (Achim), Frăsinescu (Kay), Acka (Izvoranu), Vătăjelu (Briceag) – Târnăcop (Varga), Madson (Mateiu), Brandan (Cârstea), Băluţă (Sin) – Nuno Rocha (Ivan), Bawab (Herghelegiu).
Lotul Craiovei a sosit joi seara în ţară, iar până luni jucătorii sunt liberi, urmând ca apoi să revină la antrenamente, pentru a pregăti meciul cu Pandurii, programat luni, 23 februarie, ora 20.30. Astăzi, Bălgrădean, Dumitraş şi Vătăjelu, care fac parte din selecţionata divizionară, au programat amicalul cu Moldova, în Antalya, iar apoi se vor alătura şi ei lotului Universităţii.
Sorin Cârţu:
„Am muncit foarte bine şi suntem mulţumiţi pentru tot ceea ce am realizat în această perioadă. A fost un program destul de încărcat, am atins şi tot ceea ce ne-a interesat, de la pregătirea fizică în general la fazele tehnico-tactice. Îmbucurător a fost faptul că am mai câştigat nişte jucători, în turul campionatului ne-am bazat pe 12-14 jucători de câmp, iar după perioada asta de pregătire am mai câştigat 4-5 jucători”
Emil Săndoi:
„A fost bine din toate punctele de vedere. Nu am prea avut accidentări şi aproape toţi băieţii au prins toate antrenamentele, toate jocurile. În primele partide am folosit câte două echipe, după care am început să folosim o echipă care să joace un meci întreg. Ne-am cam atins toate obiectivele. Acum rămâne să păstrăm evoluţiile bune şi în partea a doua a campionatului”
Amicalele Craiovei din Antalya, rezultate şi marcatori:
Sheriff Tiraspol (loc 3 Liga 1 Moldova) 2-1 / Târnăcop 29, Nuno Rocha 44
Mordovia Saransk (loc 10, Liga I, Rusia) 0-2
Pakhtakor Tashkent (loc 1 Liga 1, Uzbekistan) 2-0 / Kay 20, Ivan 54
Wisla Cracovia (loc 4 Liga 1 Polonia) 2-1 / Brandan 49, Băluţă 71
Jagiellonia Bialystok (loc 5 Liga 1 Polonia) 2-1 / Bawab 21, Mateiu 73
Shanghai East Asia (loc 12 Liga 1, China) 2-2 / Briceag 22, Brandan 89 (p.)
FC Sioni Bolnisi (loc 14 Liga 1 Georgia) 1-0 / Băluţă 22
Kuban Krasnodar (loc 8 Liga 1 Rusia) 0-0
Pogon Szczecin (loc 7 Liga 1 Polonia) 0-0
Anji Mahacikala (loc 1, Liga a II-a, Rusia) 0-1
Khazar Lankaran (loc 7 Liga 1 Azerbaidjan) 3-0 / Târnăcop 2, Herghelegiu 59, 82
Genclerbirligi (loc 11 Liga 1 Turcia) 1-1 / Herghelegiu 37