Craiovenii au venit cu idei pentru amenajarea zonei de la sensul giratoriu care se află în vecinătatea Colegiului Naţional „Carol I”. Cetăţenii propun să se refacă soclul statuii domnitorului Carol I şi să se amenajeze locuri de parcare în preajma celor două mari licee, care se găsesc în zonă.
În cadrul campaniei Bugetare participativă, lansată pentru prima dată de municipalitatea craioveană, unul dintre proiectele depuse de cetăţeni se referă la reamenajarea sensului giratoriul de la Colegiul Naţional „Carol I”. Propunerea aparţine craioveanului Emil Marian Grigore şi a fost estimată a se realiza cu un buget de 30.000 de euro, în decursul unui an. Craioveanul a propus ca, în primul rând, diametrul sensului giratoriu să fie mişcorat pentru îmbunătăţirea circulaţiei. De la 11 metri, cât este în prezent, acesta s-ar reduce la numai 6 metri şi ar permite crearea unei benzi suplimentare pentru şoferi. „În prezent, diametrul sensului giratoriu este de 11 metri. Redesenarea şi refacerea sensului giratoriu prin reducerea diametrului de la 11 metri la 6 metri ar da posibilitatea creării unei benzi suplimentare în jurul sensului giratoriu şi fluidizarea circulaţiei”, susţine craioveanul Emil Marian Grigore.
Cele 30 de locuri de parcare urmau să fie desfiinţate
Măsura ar putea fi urmată, mai spune iniţiatorul propunerii, de introducerea unei benzi de circulaţie suplimentare pe strada „Ion Maiorescu” – pe porţiunea dintre sensul giratoriu şi intersecţia cu strada „Matei Basarab” din dreptul ISJ. Cele 30 de locuri de parcare aflate pe partea dreaptă ar urma să fie desfiinţate. Sau, într-o altă variantă, s-ar introduce parcarea cu plată pentru aceste locuri. „S-ar crea astfel condiţii pentru încurajarea transportului public în zona centrală, pe străzile „Popa Şapcă” şi „A.I. Cuza”, limitarea utilizării autoturismelor în zona ultracentrală”, susţine iniţiatorul proiectului.
Soclul statuii lui Carol I ar trebui refăcut
Concomitent ar trebui să fie refăcut şi soclul statuii domnitorului „Carol I”. Pentru armonizarea întregului monument cu stilul arhitecturii vechi a zonei, dominat de clădirile Colegiului Naţional „Carol I”, bisericii Sfânta Treime şi Colegiul Naţional „Elena Cuza”, craioveanul susţine că este nevoie de un alt postament pentru statuie. Acesta ar urma să fie realizat de specialişti. „Forma şi stilul noului soclu al statuii Regelui Carol I va putea fi inspirat de acela al monumentului Domnitorului Barbu Ştirbei, care de altfel se află în imediata apropiere şi este primul în ordine istorică (1918) şi cel mai frumos monument public al Craiovei. O altă sursă de inspiraţie ar putea fi superbul Monument al Independenţei, aflat odinioară în apropierea intrării parcului Romanescu, ale cărui imagini se mai păstrează”, este de părere craioveanul Emil Marian Grigore.
Buget de 30.000 de euro pentru amenajarea zonei
Concret, iniţiatorul acestui proiect propune să se realizeze un concurs de soluţii arhitectonice pentru realizarea soclului pe care este amplasată statuia. Bugetul pentru această fază a proiectului este estimat la 10.000 de euro. Varianta câştigătoare ar urma, apoi, să fie pusă în practică de către municipalitate. Se estimează aici un buget de până la 30.000 de euro, în funcţie de complexitatea şi valoarea artistică a soclului statuii. Tot în cadrul proiectului, se propun să fie executate şi marcaje pentru zona respectivă. Proiectul însă a fost respins de autorităţi, pe motiv că soluţia propusă contravine reglementărilor privind sistematizarea circulaţiei.
Trotuarele dintre licee, propuse pentru modernizare
Un proiect pentru amenajarea zonei dintre liceele „Carol I” şi „Elena Cuza” a propus şi craioveanul Gigi Croitoru. Acesta susţine că ambele trotuare de pe strada „Mihai Viteazul”, de la intersecţia cu „Ion Maiorescu” şi până la intersecţia cu strada „Bibescu” sunt deteriorate şi ocupate în permanenţă de autoturisme. Atunci când ies de la şcoala, copiii din clasele ce desfăşoară cursuri după-amiaza, sunt nevoiţi să folosească partea carosabilă pentru a se deplasa, acest lucru fiind extrem de periculos mai ales când se însereaza devreme sau când plouă şi vizibilitatea este redusă. ”De aceea, propun refacerea acestor trotuare şi trasarea unor locuri de parcare, precum şi montajul unor piloni pentru delimitarea a cel putin 1,5 metri necesari pentru deplasarea pietonilor, de-a lungul acestora (asa cum s-a procedat în mai multe zone din centrul oraşului)”, se arată în propunerea craioveanului. Autorităţile locale au aprobat acest proiect care are un buget estimat de 50.000 de euro.
modificam cam mult si cam prea repede chiar ceea ce-am construit nu cu prea mult timp inainte …
Chiar nu puteti gandi parcari subterane sau supraterane?
este atat de greu sau a sosit noaptea mintii?
Comments are closed.