În viaţă, totul se plăteşte

0
6308

Pe 8 ianuarie 2020, în comuna Seaca de Pădure (jud. Dolj) a avut loc un accident rutier, soldat cu decesul unei persoane. Până aici,  un eveniment ca oricare altul, din nefericire tragic, dar care are o poveste în spate. Este vorba despre cea a victimei, una care începe prin 1985 – 1986.

Ar trebui să o luăm cu sfârşitul. Acesta începe printr-un comunicat de presă emis de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj: „Sâmbătă dimineaţa (11 ianuarie 2020 – n.r.), un bărbat de 58 de ani, din comuna Carpen, care conducea un autoturism, pe DJ 606, în comuna Seaca de Pădure, ar fi pătruns pe contrasens, s-a răsturnat şi a accidentat mortal un bărbat, în vârstă de 75 de ani, din Seaca de Pădure, care se deplasa pe partea carosabilă, din direcţie opusă”. Vicima a fost, între timp, înhumată, iar conducătorul auto va suporta, indubitabil, efectele legii. Numai că acum începe povestea.

O viaţă plină de probleme

Victima accidentului se numeşte Marin Rîcu , zis Mărin a’ lu’ Ţîrcă. Cunoscut ca unul care a făcut probleme, de-a lungul timpului, prin comunitate. În timpul liber, cât nu se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, era unul dintre cei mai buni gospodari din Seaca de Pădure. Şi-a făcut o casă, şi-a strânsă o mică avere, totul ca la carte, un om aşezat, cum se spune prin sate. Dar, prin 1985 – 1986, şi-a pecetluit, se pare, destinul. Atunci, după o „şezătoare bahică”, împreună cu „Geolgău”, un om al satului, al cărui nume nimeni nu şi-l mai aduce aminte, i-a aplicat mai multe lovituri acestuia şi l-a lăsat pe marginea şoselei. Victima a fost găsită decedată, dar nimeni nu ştia autorul. 

Ancheta a fost condusă, la momentul respectiv, de  Alexandru Dolea, unul dintre cei mai buni criminalişti pe care i-a avut Doljul. Era din zonă şi ştia cum sunt cei de acolo. Se spune că l-a prins pe autor după ce a găsit un fir de păr, în raza de desfăşurare a anchetei. Oricum, după ce a asigurat zona, având, aşa cum era şi este şi acum, sprijinul procurorilor, Alexandru Dolea a descoperit autorul. Acesta era chiar Mărin a’ lu’ Ţîrcă. I s-a dat, lu’ Mărin, o pedeapsă de 15-16 ani, pe care şi-a ispăşit-o la începutul anilor 2000.

Proaspăt liberat, Mărin s-a întors acasă, şi-a văzut de familie, până când nu-l luau, iar, aburii bahici. Până prin urmă cu patru ani, când, în urma unui conflict cu fostul învăţător al comunei, Ştefan Buşe, pe care îl bate şi-l bagă în spital, va primi o pedeapsă privativă de libertate, ispăşindu-şi-o până în noiembrie 2019. Vine din nou acasă, se apucă de muncă, îşi mai bea, câteodată, minţile. 8 ianuarie este ziua în care viața lui a ajuns la capăt. În acea zi, pleacă de acasă, merge la un magazin, face unele cumpărături şi merge spre gospodărie.

Pe drum, dă acea maşină peste el şi îi curmă viaţa. Dar, mâna destinului, locul în care a murit este cel în care, prin 1985 – 1986, l-a omorât el pe Geolgău. Dovadă că totul se plăteşte în viaţă…