Ziua Artei Fotografice în România (11 ianuarie) a fost sărbătorită, la Craiova, de Fotoclubul „Mircea Faria” printr-o inedită expoziție, deschisă în Sala „Ștefan Ciuceanu” a Muzeului Olteniei (strada „Madona Dudu” nr. 14). Intitulată „Fotografii cu fotografi”, aceasta cuprinde imagini relativ recente cu fotografi „în acțiune”, surprinși pe peliculă sau digital de actuali membri ai clubului. Autori sunt Victor Cătălin Boldîr, Horațiu Buzatu, Florin Chirea, Sorin Danciu, Dorian Delureanu, Mihai Diaconu, Albert Dobrin, Marius Nițipir, Oana Țiganilă și Claudiu Vulpan. Expoziția rămâne deschisă până pe 8 februarie 2019 și va putea fi vizitată zilnic, de marți până duminică, inclusiv, între orele 9.00 și 17.00, intrarea fiind liberă.
11 ianuarie a fost declarată Ziua Artei Fotografice în România prin Hotărârea de Guvern nr. 458/5 mai 2010, publicată în Monitorul Oficial nr. 319 din 14.05.2010. Data reprezintă ziua de naștere a lui Carol Popp de Szathmary (1812-1887), recunoscut ca primul fotograf al României.
Carol Popp de Szathmari s-a născut la Cluj, la 11 ianuarie 1812, iar în 1843 s-a stabilit la Bucureşti. Călător neobosit, participant la evenimentele care au format Europa modernă, pictor, acuarelist şi desenator extrem de prolific, Carol Popp de Szathmari este cunoscut, în primul rând, drept primul fotograf de război din Europa. S-a bucurat de mare succes la Expoziţia mondială de la Paris din 1855, unde a prezentat un album de fotografii realizate în timpul Războiului Crimeei. Un exemplar din acest album a fost dăruit Împăratului Franţei, Napoleon al III-lea. Carol Popp de Szathmari a murit la 14 martie 1887.
Ziua Artei Fotografice în România este prilej de organizare, în toată țara, a unor evenimente culturale cu tematică specifică. La Craiova, dedicată evenimentului a fost expoziția „Fotografii cu fotografi”, organizată de Fotoclubul „Mircea Faria”, care a deschis, totodată, anul fotografic 2019. «De departe, domnul Victor Boldâr E.FIAP (18 martie 1935 – 30 noiembrie 2014), membru fondator al fotoclubului, este protagonistul expoziției. Mai multe detalii despre domnia sa puteți găsi în cele două albume pe care le-am realizat și publicat online pe pagina fotoclubului (www.mirceafaria.ro), edițiile tipărite în serie limitată fiind astăzi epuizate. Deși plecat dintre noi de câțiva ani, domnul Boldâr este prezent în amintirile noastre, iar evenimentele pe care le-am organizat împreună în ultimul sfert de veac au marcat viața fotografică românească», a menționat la vernisaj Dorian Delureanu, președintele fotoclubului craiovean, care, la rândul său, aduce pe simeze două imagini inedite, cu fotografii Sean Hudson și Sorin Radu, din perioada în care a cochetat cu fotografia de teatru (1992-2000).
«Ideea colegei noastre Oana Țigănilă, care a propus tema și titlul expoziției „Fotografii cu fotografi”, este una extrem de generoasă. De aceea propun colegilor de fotoclub să transformăm această expoziție într-un eveniment în desfășurare până la închidere, pe 8 februarie, în sensul în care fiecare expozant să poată să-și înlocuiască periodic (dacă dorește) fotografiile prezentate», a mai spus Dorian Delureanu.