S-a stins din viaţă maestrul Nicu Creţu. În vară, ar fi împlinit 70 de ani…

0
179

Nicu Cretu 1Lumea folclorului românesc este mai săracă după ce l-a pierdut şi pe maestrul dirijor şi violonist Nicu Creţu. Ieri, colectivul Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” a anunţat cu mare durere pierderea sa, „omul al cărui nume este strâns legat de instituţia în care şi-a desfăşurat activitatea încă de la înfiinţare”.

Născut pe 17 iulie 1947, la Măceşu de Sus, judeţul Dolj, Nicu Creţu a condus orchestra Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” chiar din anul înfiinţării, adică din 1992, fiind unul dintre oamenii care au pus bazele acesteia. Mai târziu, în perioada 2003-2009, a fost şi director al ansamblului. Inginer de profesie, absolvent al Facultăţii de Mecanică din Timişoara, a moştenit dragostea pentru folclor de la tatăl său. „Muzica este tot ce ştiu eu să fac mai bine, de aceea mi-e atât de uşor să mă exprim prin ea. Cântecul popular este pentru mine un crez, cel mai frumos dar oferit de Dumnezeu neamului acesta, cea mai mare bogăţie spirituală”, spune maestrul Nicu Creţu.

Nicu CretuPe 11 decembrie 2007, la Teatrul Naţional Craiova avea loc spectacolul aniversar „O viaţă consacrată cântecului popular românesc – Maestrul Nicu Creţu şi invitaţii săi”. O adevărată sărbătoare a cântecului şi jocului popular, maestrul Creţu marcând astfel împlinirea a 60 de ani, dintre care mai bine de jumătate dedicaţi folclorului românesc. În această vară, ar fi împlinit 70 de ani, pe care cu siguranţă i-ar fi sărbătorit tot prin cântec şi joc…

Trupul său neînsufleţit va fi depus duminică, 15 ianuarie, la sediul Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” din Craiova (strada Crişului nr. 9), acolo unde, între orele 9.00 şi 14.00, toţi cei care doresc îi vor putea aduce un ultim omagiu. Înmormântarea va avea loc duminică, ora 14.30, la cimitirul Hanul Doctorului.

Dumnezeu să-l odihnească în pace! Rămas bun, MAESTRE!