Poliţistul de frontieră doljean, care coordona o reţea de braconieri, la judecată împreună cu alţi doi colegi

0
180

Trei agenţi ai Poliţiei de Frontieră Dolj au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj într-un dosar cu nouă inculpaţi, vizând comiterea unor infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită, braconaj, folosirea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi complicitate la aceste infracţiuni. Este vorba despre poliţistul de frontieră arestat în octombrie anul trecut, pentru protejarea şi coordonarea unei reţele de braconieri şi de doi colegi care i-au fost complici, furnizându-i informaţii care să-l ajute să-şi ferească protejaţii, dar şi de braconierii pe care îi ajuta. Dosarul s-a înregistrat la Tribunalul Dolj şi este acum analizat în camera preliminară.

frontieraProcurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au finalizat cercetările, desfăşurate împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară ai Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, şi au dispus trimiterea în judecată a nu mai puţin de nouă inculpaţi în dosarul agentului Poliţiei de Frontieră Dolj care coordona şi proteja o reţea de braconieri. Este vorba despre Aurel Iovan, agent de poliţie în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră (S.P.F.) Bistreţ, aflat în arest preventiv, acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită (10 acte materiale), complicitate la infracţiunea de braconaj cinegetic (3 acte materiale), complicitate la infracţiunea de braconaj piscicol (6 acte materiale), instigare la infracţiunea de braconaj piscicol, folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii (9 acte materiale) şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată; Florin Şarlă, aflat sub control judiciar, acuzat de dare de mită în formă continuată (3 acte materiale), braconaj cinegetic în formă continuată (3 acte materiale), constituirea unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi uz de armă letală fără drept în formă continuată (3 acte materiale); Ovidiu Alexandru Ozunu, Bogdan Cosmin Bărbulescu şi Nicolae Balaci, toţi trei sub control judiciar, acuzaţi de dare de mită în formă continuată (3 acte materiale), braconaj cinegetic în formă continuată (3 acte materiale) şi constituirea unui grup infracţional organizat; Gheorghe Cătălin Grecu, agent de poliţie în cadrul S.P.F. Bistreţ, în stare de libertate, acuzat de instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice; Sorin Andrei, agent de poliţie în cadrul S.P.F. Bistreţ, în stare de libertate, acuzat de acces ilegal la un sistem informatic şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice; Florin Valentin Tătoiu, în stare de libertate, acuzat de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi Gigi Bozgan, în stare de libertate, acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Agentul Aurel Iovan – după gratii din luna octombrie

BraconajAnchetatorii au comunicat că, în urma unei anchete complexe s-a stabilit faptul că, în perioada iunie – octombrie 2016, Balaci Nicolae, Şarlă Florin, Ozunu Alexandru Ovidiu şi Bărbulescu Cosmin Bogdan s-au deplasat în zona Bistreţ, judeţul Dolj unde, pe timpul nopţii, au braconat prin împuşcare mistreţi şi iepuri, acest lucru întâmplându-se pe timpul executării serviciului de către agentul de poliţie Iovan Aurel care avea în competenţă zona respectivă. Agentul de poliţie facilita braconierilor accesul în perimetrul fondului cinegetic, iar după ce aceştia împuşcau animalele sălbatice, le asigura părăsirea în siguranţă a zonei, pentru aceste facilităţi Iovan Aurel primind ulterior foloase necuvenite, respectiv vânat braconat, în valoare de aproximativ 2.500 euro. Având în vedere aceste aspecte, anchetatorii au pus la punct detaliile prinderii membrilor grupării. Astfel, în noaptea de 16/17 octombrie 2016, agentul de poliţie Aurel Iovan a intrat de serviciu, conform graficului şi, la fel ca în alte dăţi, le-a facilitat braconierilor accesul în zonă, aceştia împuşcând 4 mistreţi şi 3 iepuri, a căror valoare a fost estimată la aproximativ 6.000 euro. Numai că acum anchetatorii erau pregătiţi, astfel că, împreună cu jandarmi şi „mascaţi” de la Serviciul de Acţiuni Speciale al IPJ Dolj, au descins la trei locaţii aparţinând braconierilor şi agentului de poliţie, ocazie cu care au fost găsite animalele împuşcate, precum şi o cantitate însemnată de peşte. Cei patru bărbaţi au fost audiaţi, procurorul de caz dispunând, pe 17 octombrie, reţinerea pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă, a poliţistului de frontieră, Aurel Iovan, dar şi a lui Florin Şarlă, Ovidiu Alexandru Ozunu şi Bogdan Cosmin Bărbulescu, în timp ce faţă de Nicolae Balaci s-a dispus măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile. Pe 18 octombrie, inculpaţii au fost prezentaţi Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă, pentru poliţistul de frontieră fiind emis mandat de arestare preventivă pe 30 zile, prelungit ulterior de instanţă, în timp ce faţă de celelalte trei persoane s-a dispus măsura controlului judiciar. Însă pe parcursul cercetărilor, anchetatorii au stabilit că agentul Aurel Iovan a fost sprijinit şi de doi dintre colegii săi. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au mai reţinut, în rechizitoriu, că Aurel Iovan, folosindu-se tocmai de prerogative funcţiei de agent de poliţie, a permis celorlalţi inculpaţi sau suspecţi din cauză să comită în mod repetat infracţiuni de braconaj cinegetic sau piscicol, cu complicitatea sa activă şi cu sprijinul agenţilor de poliţie Cătălin Gheorghe Grecu şi Sorin Andrei, prin oferirea de informaţii secrete de serviciu sau nepublice, pentru a nu fi depistaţi de alte organe abilitate ale statului cu atribuţii de constatare a infracţiunilor sau contravenţiilor.

Dosarul cu cei nouă inculpaţi s-a înregistrat la Tribunalul Dolj pe 9 ianuarie a.c. şi a intrat în camera preliminară, unde va fi analizat de judecători.