Încă un copil a murit din cauza rujeolei

0
442

Încă un deces provocat de rujeolă a fost confirmat, ieri, de autorităţile sanitare. Un copil în vârstă de un an şi trei luni, din Dolj, a murit din cauza acestei afecţiuni, ceea ce face ca numărul celor care şi-au pierdut viaţa, de la izbucnirea epidemiei, să ajungă, în judeţul nostru, la trei cazuri. Bebeluşul a fost internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova, dar din cauza complicaţiilor, organismul acestuia nu a mai putut lupta.

spital 1România se confruntă de câteva luni cu o epidemie de rujeolă, care până acum a făcut 13 morţi (5 în judeţul Arad, 3 în judeţul Timiş, 3 în judeţul Dolj, 1 în judeţul Caraş Severin şi 1 în Bucureşti). De asemenea, un al 14-lea deces posibil cauzat de rujeolă se află în curs de confirmare/infirmare (judeţul Timiş).

Ministerul Sănătăţii a anunţat că, la nivel naţional, au fost confirmate 2.165 de cazuri, cele mai multe (885) fiind la copii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 4 ani. Din cauza acestei epidemii de rujeolă, Ministerul Sănătăţii împreună cu reprezentanţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, UNICEF şi de la Institutul de Sănătate Publică au propus o serie de măsuri care se referă la scăderea vârstei de vaccinare la 9 luni, întrucât o caracteristică a acestei epidemii de rujeolă este că afectează şi copiii sub un an (s-au înregistrat 375 de cazuri). Sunt peste 300.000 de doze de vaccin la nivel naţional, care sunt distribuite către medicii de familie acolo unde este nevoie, au precizat autorităţile sanitare.

137 de cazuri de rujeolă, confirmate în Dolj

rujeolaPână în prezent, de la începutul epidemiei, în judeţul Dolj au fost confirmate nu mai puţin de 137 de cazuri de rujeolă, cu 25 de cazuri mai mult faţă de săptămâna trecută.

Cazuri de rujeolă au fost depistate în 33 de judeţe şi în municipiul Bucureşti, cele mai multe fiind în Arad (509), Caraş Severin (403), Timiş (308) şi Mureş (262). În Dolj sunt 137 de cazuri, în Bistriţa Năsăud – 129, în Cluj – 90, în Braşov -42, Suceava – 38, în Hunedoara (36), Olt (32), Brăila (25), Bihor (24), Mehedinţi (19), Alba (18), Sălaj (18) şi Bucureşti (17). Sub zece îmbolnăviri s-au înregistrat în Gorj (9), Harghita (7), Călăraşi (6), Iaşi (5), Buzău (5), Sibiu (4), Ilfov (4), Bacău (3), Constanţa (3), Neamţ (3), Dâmboviţa (2), Vâlcea (2). În judeţele Maramureş, Giurgiu, Vaslui, Botoşani şi Prahova s-a înregistrat câte un caz de rujeolă.

Majoritatea cazurilor reprezintă focare în comunităţile cu acoperire vaccinală scăzută. În contextul epidemiologic actual s-a recomandat intensificarea acţiunilor de vaccinare cu ROR a copiilor incomplet vaccinaţi/nevaccinţi. Totodată, reprezentanţii Misterului Sănătăţii au făcut un apel către părinţii care nu şi-au vaccinat până în acest moment copiii să meargă la medicul de familie pentru a-i imuniza pe cei mici.

O boală extrem de contagioasă

Rujeola este boală transmisibilă pe cale respiratorie, extrem de contagioasă. Imunitatea împotriva infecţiei rujeolice se dobândeşte fie prin trecerea prin infecţie, fie prin vaccinare . Boala se manifestă prin febră înaltă, conjunctivită (aspect de “copil plâns”), rinoree ,tuse, erupţie (pete catifelate roze pe faţă, ulterior trunchi şi membre). Rujeola poate evolua sever cu pneumonie, encefalită sau se poate suprainfecta bacterian. În situaţii foarte rare, virusul nu este eliminat din organism şi peste ani produce panencefalita sclerozantă subacută, boală care deşi este extrem de rară este extrem de periculoasă ducând invariabil la deces.

Anul trecut, acoperirea vaccinală în România se păstra sub nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), de 95%, pentru boli precum difterie, tetanos, rujeolă, rubeolă, oreion şi hepatită B, în principal din cauza refuzului vaccinării. Conform datelor Centrului Naţional de Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile, rata medie de acoperire vaccinală este de 75,4% pentru vaccinul contra rubeolei, rujeolei şi oreionului. Limita de siguranţă pentru menţinerea imunităţii de comunitate, cea care îi protejează atât pe copiii nevaccinaţi (sub 1 an), cât şi pe cei mai mari şi nevaccinaţi, este de cel puţin 80% din populaţie vaccinată. Reducerea vaccinării împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului a dus, în ultimii ani, la două epidemii de rujeolă şi una de rubeolă, România pierzându-şi statutul de ţară care avea tentativa de eliminare a rujeolei de pe teritoriul ei.

Medicii reamintesc faptul că vaccinarea împotriva rujeolei este singura metodă eficientă de control a evoluţiei epidemiei şi imunitatea comunitară nu se poate realiza decât prin acoperiri vaccinale înalte.