Asociaţia Macedonenilor din România, acţiuni dedicate zilei de 8 Decembrie

0
1672

Împreună, de Ziua Limbii Macedonene

În cadrul manifestărilor prilejuite de sărbătorirea Zilei Limbii Macedonene în România, 8 decembrie, Asociaţia Macedonenilor din România (AMR) a organizat o serie de acţiuni în cadrul filialelor din întreaga ţară, cât şi la Bucureşti.

Ziua Limbii Macedonene este o zi de referinţă pentru AMR, fiind şi Sfântul Clement din Ohrid, patronul Macedoniei de Nord, al oraşului Ohrid şi al Bisericii Ortodoxe Macedonene, cât şi primul autor de limbă slavonă. Din 2018, această zi este celebrată în România graţie iniţiativei deputatului minorităţii macedonene din perioada 2016-2020, Mariana Venera Popescu, unicul iniţiator al Legii 214/27.07.2018.

În perioada 9-10 decembrie, membrii AMR din cadrul filialelor din Dolj, Drobeta Turnu-Severin, cât şi Iaşi, cât şi simpatizanţi au participat la manifestările dedicate Zilei Limbii Macedonene, la Bucureşti. Cu acest prilej, alături de reprezentanţii AMR, preşedinte Laura Elen Rogobete Cristescu şi Eugen Gherghel – secretar, însoţiţi de domnul deputat Ionel Stancu, cât şi de Mariana Venera Popescu au vizitat o serie de obiective ale capitalei, precum Palatul Parlamentului, a treia cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafaţă din lume, cea mai scumpă clădire administrativă şi cea mai grea clădire din lume, Palatul Primăverii, cunoscut şi sub numele de Casa Ceauşescu, care din 2016 găzduieşte un muzeu, cât şi Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

Cele două zile petrecute la Bucureşti au fost momente ideale pentru a prezenta membrilor paşii parcurşi pentru înfăptuirea dezideratului, o zi a limbii macedone în România, de a prezenta o retrospectivă a acţiunilor din acest an, a vorbi despre tradiţiile specifice sărbătorilor de iarnă, pe stil vechi,dar şi de a discuta despree venimentele pe care AMR le va organiza în 2024.

”Prin intermediul manifestărilor organizate de către Asociaţia Macedonenilor din România, etnicii macedoneni îşi afirmă identitatea culturală, element important în întărirea roluluilor în societatea românească. În fiecare săptămână, la sediile AMR din ţară sunt organizate cursuri de limbă macedoneană, iar anual, ies de sub tipar publicaţii scrise de etnicii noştri. Procesul de transmitere a limbii materne macedonene către tinerele generaţii este uşor realizat, adaptat generaţiei actuale prin tehnici interactive moderne. Participăm la târguri de carte, susţinem promovarea dialogului interetnic”, au menţionat reprezentanţii AMR.