“Împreună împotriva traficului de persoane”, ediţia a VI-a : 40% dintre copiii traficaţi provin din centrele de plasament

0
1130

         Traficul de persoane în Europa şi provocările fenomenului pentru România au fost analizate la finele săptămânii trecute, în cadrul celei de-a VI-a ediţii a conferinţei Împreună împotriva traficului de persoane”. La eveniment, care s-a desfăşurat în sistem, online, au luat parte : magistraţi, avocaţi, poliţişti, inspectori de muncă, funcţionari publici, medici, cercetători şi profesori, reprezentanţi ai ONG-urilor, supravieţuitori ai traficului de persoane, politicieni şi diplomaţi, precum şi alţi actori implicaţi în lupta anti-trafic în Europa şi în plan global. Conferinţa a fost găzduită de Ramona Strugariu, europarlamentar Renew Europe, în parteneriat cu Reţeaua de Organizaţii Neguvernamentale împotriva Traficului de Persoane, Centrul European pentru Educaţie şi Cercetare Juridică şi Freedom House România.

Conform tendinţelor actuale identificate în Raportul Publicat recent de Uniunea Europeană privitor la traficul de persoane, tot mai mulţi copii devin victime sigure ale traficanţilor şi sunt supuşi mai multor forme de exploatare. Conferinţa şi-a propus şi a reuşit să abordeze principalele provocări cu care ne confruntăm în prevenirea şi combaterea traficului de persoane sau protejarea supraviețuitorilor acestui fenomen îngrijorător, în special protejarea copiilor, subliniind necesitatea unei cooperări internaționale eficiente și a implicării inter-instituționale. Eradicarea traficului de persoane, în contextul transnațional actual, este imposibilă fără o cooperare europeană puternică în materie penală, cu o abordare integrată și cuprinzătoare. Combaterea traficului de copii rămâne, de departe, una dintre principalele provocări cu care se confruntă astăzi Europa. Subiectul provocărilor pe care Europa le are de înfruntat în materie de trafic de persoane continuă din 2014, când a fost organizată prima ediție a conferinței “Împreună împotriva traficului de persoane”.

Silvia Tăbuşcă, Coordonatorul Programului de Securitate Umană CEECJ şi Ramona Strugariu, deputat european (Renew Europe) au deschis seria dezbaterilor. În cadrul primului panel, “Este traficul de persoane o ameninţare la adresa securităţii cetăţenilor UE ?”, au avut intervenţii extrem de interesante : Olivier Onidi, Comisia Europeană, Coordonator al UE pentru combaterea traficului de persoane; Robert Crepinko, Coordonatorul Centrului European pentru Trafic de Migranți (EMSC), EUROPOL; Ryszard Piotrowics, prim-vicepreședinte al Grupului de Experți privind Acțiunile împotriva Traficului de Persoane (GRETA), Consiliul Europei şi Andrew Noble, Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii în România.

Trebuie să încercăm ca statul, prin agențiile specializate, să răspundă în mod adecvat

Ryszard Piotrowicz, prim-vicepreședinte al GRETA din Consiliul Europei, susţine că statele, deşi trebuie să protejeze victimele traficului de persoane, sunt, de multe ori, o ameninţare la adresa acestora. Referitor la România, oficialul este de părere că oamenilor le este teamă să vorbească deschis despre problema traficului de persoane. „Aici este problema statelor, nu a infractorilor, pentru că asta reprezintă o cale prin care ei pot obţine bani uşor. Trebuie să înţelegem şi să nu mai pretindem că putem capăt acestei desfăşurări definitiv. Trebuie să încercăm ca statul, prin agențiile specializate, să răspundă în mod adecvat. Statele trebuie să protejeze victimele, nu trebuie să fie drăguțe, simpatice, ci să își îndeplinească obligațiile care le revin. Cerem statelor să facă ceea ce sunt obligate să facă și ceea ce multe dintre ele nu fac”, a afirmat Piotrowicz, în cadrul celei de-a VI-a ediții a conferinței internaționale „Împreună împotriva traficului de persoane”.

Din respect pentru participanți, nu voi veni în această conferință cu un discurs diplomatic

Excelenţa Sa, Andrew Noble, Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, a subliniat faptul că cea mai mare parte dintre oamenii traficaţi care ajung în Regat provin din România, iar Marea Britanie a fost ţara în care a activat una dintre cele mai mari reţele de trafic provenind din România. Ambasadorul se referea la celebru caz Ţăndărei. “Din respect pentru participanți, nu voi veni în această conferință cu un discurs diplomatic. De fapt, s-ar putea să nu fiu diplomat deloc și îmi cer scuze pentru asta. Este o prioritate uriașă pentru Ambasada Marii Britanii în București și, în general, pentru ambasadele din Europa, dar, având în vedere numărul mare al victimelor de naționalitate română supuși traficului de persoane și exploatării prin muncă, chiar trebuie menționată preocuparea Ambasadei pe această problematică….

“Protejarea copiilor şi traficul de persoane

În cadrul celui de-al doilea panel, “Protejarea copiilor şi traficul de persoane : speţe şi lecţii învăţate”, au avut intervenţii spectaculoase : Thi Hoang, Editor manager JIED, Lider în cercetarea tehnologică împotriva traficului de persoane, Global Initiative Against Transnational Organized Crime; Adriana Săftoiu, Deputat în Parlamentul României; Gabriela Chamorro, Ofițer de informații, Unitatea privind criminalitatea împotriva copiilor, Direcția comunităţilor vulnerabile, INTERPOL;  Nadine Finch, Cercetător onorific, Universitatea din Bristol, Expert internațional privind drepturile copiilor; Iana Matei, Președinte Reaching Out România;  Oana Ţoiu, fost Secretar de Stat în Ministerul Muncii și Justiției Sociale în Guvernul Tehnocrat.

Existenţa unei încrengături de interese între poliţie, clasă politică şi justiţie

Adriana Săftoiu, vicepreședintele Comisiei parlamentare de anchetă privind situația copiilor dispăruți, a menţionat cu această ocazie că potrivit audierilor ce au avut loc în Parlament, aproximativ 40% dintre copiii dispăruți în România provin din centrele de plasament. Săftoiu a mai spus că unul dintre motivele principale pentru care rețelele de trafic de persoane nu pot fi destructurate ar consta în încrengătura de interese dintre Poliție, clasa politică și Justiție „Într-adevăr, la începutul acestui an s-a înființat această comisie în Parlamentul României, propunând o comisie de anchetă pentru cazul copiiilor dispăruți. Din ianuarie 2020 până la finele lui iunie 2020, în România au dispărut 6.000 de copii. O mare parte dintre ei sunt găsiți, dar ceea ce m-a surpins a fost când reprezentantul Ministerului de Interne mi-a spus că 40% dintre acești copii provin din centrele de plasament. Cei care ne-au ajutat să înţelegem fenomenul au fost ONG-urile. ONG-urile ne-au făcut să înţelegem că o mare parte din acești copii devin traficaţi, ei sunt preluați de rețele, că vorbim de proxenetism, muncă la negru sau cerşetorie. Una dintre cele mai şocante afirmaţii în aceste audieri aparţine ONG-urilor, care ne-au spus că, după munca lor de zeci de ani de zile, ei au identificat o cauză pentru care aceste rețele nu pot fi destructurate: existența unei încrengături de interese între poliție, clasă politică și justiție. O afirmație foarte gravă”, a afirmat parlamentarul.

Lansarea campaniei de informare anti-trafic

În cadrul panelul III, Confiscare şi spălare de bani : principalele provocări în lupta împotriva traficului de persoane, Anniina Jokinen, Ofițer principal de program, Institutul European pentru Prevenirea și Controlul Criminalității, afiliat la Organizația Națiunilor Unite (HEUNI); Dan Alexandru Popa, Adjunctul Membrului național român la EUROJUST; Warner Ten Kate, Procuror național pentru trafic de persoane și de migranți, Țările de Jos; Greg Bristol, Fondator al Institutului de Investigații și Instruire împotriva Traficului de Persoane (HTITI), Fost agent special al FBI şi Gianina Cornea, Procuror, DIICOT România, au răspuns la întrebările jurnaliştilor şi au prezentat date exacte şi rezultate concludente ale anchetelor federale, pe traficul de fiinţe umane.

Concluziile și lansarea campaniei de informare anti-trafic au fost creionate, la finalul conferinţei de către de Ramona Strugariu, deputat european (Renew Europe) şi Cristina Guseth, Director, Freedom House România.