Fuziunea nucleară: motorul stelelor şi energia de mâine

0
404

Departamentul de Fizică din cadrul Facultăţii de Știinţe împreună cu Centrul de carieră şi recrutare româno-bulgar facilitează în 14 decembrie 2017, orele 12:00, în Amfiteatrul „Liviu Tătar”, o întâlnire între dr. Alexandru Boboc, absolvent de Fizică de la Craiova, promoţia 1997, şi studenţii actuali, încercându-se realizarea unei legături profesionale între generaţii.

Prelegerea constituie o introducere în lumea reactoarelor de fuziune şi va fi susţinută de către dr. Alexandru Boboc, care, începând din 2004 ocupă poziţia de fizician senior la Centrul Culham pentru energie din fuziune din Abingdon-Oxfordshire, parte a Agenţiei Britanice de Energie atomică. Dr. Alexandru Boboc şi-a realizat studiile doctorale în Energetică, la Universitatea din Padova şi, în ultimii ani, a primit din partea Institutului de Fizică din Marea Britanie titlurile de Chartered Engineer şi Chartered Physicist.

Reactorul de fuziune experimental este un vis început cu 60 de ani în urmă, ajuns foarte aproape de realitate, deoarece, în mai puţin de 10 ani, primul reactor fuziune experimental – ITER va fi pus în funcţiune. Prezentarea este o introducere în atmosfera şi istoria cercetării legate de fuziunea nucleară. Vor fi evidenţiate în această prezentare avantajele acestui tip de centrală care este de un miliard de ori mai eficientă decât o centrală obişnuită pe bază de cărbune. De asemenea, vor fi prezentate problemele de ultimă oră care trebuie rezolvate, în special cele legate de modul în care poate fi controlat un mediu a cărui temperatură este de zece ori mai mare decât în centrul Soarelui.