Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă, a subliniat faptul că Statele Unite nu pot denunţa Planul comun de acţiune globală (Acordul privind programul nuclear iranian) acesta fiind un acord multilateral. Intervenţia eurodeputatului român a avut loc în contextul unei dezbateri pe acest subiect în plenul Parlamentului European, reunit în această săptămână la Strasbourg, în prezenţa Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene, Federica Mogherini.
Conform eurodeputatului Victor Boştinaru: „Haideţi să stabilim adevărul: Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a certificat ca şi dumneavoastră, doamnă Înalt Reprezentant, de nouă ori, faptul că de la intrarea în vigoare a Acordului nuclear, Iranul îşi respectă angajamentele. Ca urmare, comunitatea internaţională a ridicat sancţiunile impuse de problema nucleară, în timp ce sancţiunile impuse de Uniunea Europeană şi Statele Unite în legătură cu încălcările drepturilor omului şi activităţile teroriste rămân valabile. Sancţiunile americane sunt totuşi mult mai cuprinzătoare şi au un efect de extra-teritorialitate care cauzează incertitudine legală pentru companiile europene care fac afaceri cu Iranul.
Poziţia Uniunii Europene este însă fără echivoc. Decizia preşedintelui american de a invalida acordul nuclear afectează credibilitatea şi interesele americane, în special acum, luând în considerare înrăutăţirea situaţiei din Coreea de Nord. Această decizie rămâne o chestiune pur internă a Statelor Unite, pentru că Planul comun de acţiune globală este un acord multilateral, care nu poate fi abandonat de către o singură parte. În paralel, există o serie de alte chestiuni care nu fac parte din acord, dar care ar trebui incluse în dialogul nostru la nivel înalt cu Iranul: drepturile omului, lansarea de rachete balistice şi faptul că Iranul are o acţiune destabilizatoare în regiune, mai ales în Siria, Liban şi Yemen.”
Astfel, conform intervenţiei Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Federica Mogherini, în aceeaşi dezbatere: „În acest context, păstrarea şi implementarea acordului nuclear cu Iranul este esenţială. Nu ne putem permite noi tensiuni în Orientul Mijlociu şi nu putem să subminăm credibilitatea unui acord multilateral susţinut de Consiliul de Securitatea al ONU, cum nu ne permitem să renunţăm la un acord care funcţionează şi în care partea vizată îşi respectă promisiunile.”