„Apărarea europeană comună reprezintă cel mai ambiţios proiect european”

0
412

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă şi raportor alternativ pe raportul anual privind Politica de Securitate şi Apărare Comună (PSAC), a subliniat faptul că apărarea europeană comună reprezintă cel mai ambiţios proiect european actual. Declaraţia eurodeputatului Victor Boştinaru vine în contextul dezbaterii comune privind Politica externă, de securitate şi de apărare europeană, găzduită de Parlamentul European, în plenul de la Strasbourg, în prezenţa Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene, Federica Mogherini

Conform eurodeputatului Victor Boştinaru: „Astăzi dezbatem două dintre cele mai importante rapoarte redactate în Parlamentul European, raportul Gahler şi raportul McAllister. Provocările cu care ne confruntăm devin din ce în ce mai presante, iar în acest context, Uniunea Europeană rămâne în continuare, aşa cum dumneavoastră, doamnă Înalt Reprezentant aţi subliniat, puterea cea mai de încredere şi cea mai stabilă la nivel global.

Da, trebuie să acţionăm împreună, într-o manieră eficientă, atât în interiorul cât şi în afara Uniunii Europene; trebuie să ne protejăm cetăţenii şi să ne ajutăm partenerii şi aliaţii pentru a face faţă provocărilor externe, fie că vorbim de războaie convenţionale sau hibride, atacuri cibernetice sau teroriste. Cooperarea în cadrul PSAC şi PESC este singura posibilitate pe care o avem la dispoziţie pentru a maximiza capacitatea noastră şi pentru a evita dublarea eforturilor. Bineînţeles, este nevoie şi de un buget pe măsura acestor provocări şi ambiţii, atât la nivel naţional, cât şi la nivel european. 

Salut progresele făcute de la adoptarea Strategiei Europene cu privire la Politica Externă şi de Securitate, inclusiv adoptarea unei serii de noi măsuri precum: Fondul European de Apărare, programul European de Dezvoltare Industrială în domeniul Apărării dar şi notificarea activării PESCO. Acestea sunt doar câteva dintre reuşitele pe care le-am reportat în calea noastră spre o apărare cu adevărat comună. Acesta este până la urmă, cel mai ambiţios proiect european. 

În final, nu pot decât să subliniez importanţa relaţiilor noastre transatlantice şi parteneriatul nostru strategic şi complementar cu NATO. De asemenea, salut extinderea spre Balcanii de Vest, extindere necesară pentru asigurarea securităţii Uniunii noastre. Totodată,  vă reamintesc necesitatea ca aceste state să se alinieze la standardele europene în domeniul securităţii şi apărării şi încurajez deschiderea, de îndată ce este posibilă, a capitolului 31 din negocierile pentru aderare.”