Concert Puccini, cu Orchestra Operei Naționale din Belgrad

0
342

Festivalul Internațional „Craiova Muzicală” – ediția a 41-a se apropie de final, la acest sfârșit de săptămână propunând iubitorilor de muzică o seară funk, soul, gospel și bossa-nova, cu participarea trupei „Casual Band”, un concert de colinde și cântece de iarnă pentru viitoarele mame și o seară excepțională Giacomo Puccini, cu renumita Orchestră a  Operei Naționale din Belgrad.

Prilejuit de împlinirea a 90 de ani de la trecerea în eternitate a marelui compozitor italian, concertul de duminică, 14 decembrie, ora 19.00, îl va avea la pupitrul dirijoral pe Dejan Savic, iar ca soliști – pe Natasa Jovic Trivic (soprană), Suzana Suvakovic Savic (mezzosoprană), Susan Plazinic și Janko Sinadinovic (tenori). Prețurile biletelor: 15 și 20 de lei.

Orchestra Operei Naționale din Belgrad are o bogată istorie, fiind considerată un ansamblu profesionist încă din 1882, activând în cadrul Teatrului Național. Din 1919, Opera a devenit o instituție independentă, prima lucrare prezentată fiind „Madama Butterfly” de Puccini (11 februarie), sub bagheta maestrului Stanislav Binicki. Au urmat apoi multe premiere din repertoriul internațional, ca și lucrări aparținând compozitorilor sârbi.

Dejan Savic

Dirijorul Dejan Savic s-a născut în anul 1957, la Belgrad, într-o familie de muzicieni. A studiat la Universitatea de Muzică din Belgrad și a urmat cursurile de Master la „Academy of Arts” din Novi Sad. În perioada 1985-2000 a fost director artistic al Serbo Jewish Choral Society „The Baruh Brothers”, fondată în 1879. Din 1993 este dirijor principal al Belgrade Opera and Ballet Company.

 În program:

  • „Madama Butterfly”: Intermezzo din actul II: „Love duet” Cio Cio San-Pinkerton din actul I și „Flower duet” Cio Cio San-Suzuki din actul II; Aria lui CioCio San „Un bel di vedremo”
  • „La Fanciulla del West”: Aria lui Dick Johnson „Ch’ella mi creda” din actul III
  • „Tosca”: Duet Floria Tosca-Mario Cavaradossi din actul I; Aria lui Mario Cavaradossi „E lucevan le stelle” și Aria Floriei Tosca „Vissi d’arte” din actul II
  • „Manon Lescaut”: Intermezzo: Aria lui des Grieux „Donna non vidi mai” din actul II și Aria lui Manon Lescaut „In quelle trine morbide”
  • „Suor Angelica”: Intermezzo
  • „Turandot”: Aria lui Liu „Signore ascolta”
  • „La Boheme”: Aria lui Rodolfo „Che gelida manina” și Duet Mimi-Rodolfo din actul I