În doar o săptămână, în judeţul Dolj s-au înregistrat nu mai puţin 461 de cazuri de pneumonie, multe dintre acestea necesitând chiar internarea în spital, după ce medicii au hotărât să-i ţină sub supraveghere pe bolnavi. În aceste condiţii, specialiştii îi avertizează pe doljeni ca la primele semne de răceală să nu ezite să anunţe medicul de familie.
Peste 1.400 de doljeni au ajuns la medic în doar o săptămână cu infecţii respiratorii, unii dintre ei cu pneumopatii ce au necesitat internarea în spital. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, în acest interval s-au înregistrat 997 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi 461 de cazuri de pneumopatii acute.
Copiii şi bătrânii, cei mai afectaţi
Cei mai mulţi bolnavi sunt din rândul copiilor, dar şi al persoanelor vârstnice. În momentul în care s-au prezentat la medic, acestea au acuzat dureri de cap, febră mare şi respiraţie greoaie. Medicii spun că, de cele mai multe ori, pacienţii vin la spital atunci când boala ajunge într-un stadiu avansat, iar vindecarea necesită un tratament mai îndelungat.
Specialiştii atenţionează însă că ar trebui evitat consumul de antibiotice fără prescripţie din partea medicului întrucât o astfel de atitudine ar putea determina apariţia mai multor probleme medicale. Potrivit medicilor, automedicaţia cu antibiotice în cazul virozelor respiratorii este una eronată, care poate avea efecte secundare. Asta pentru că virozele respiratorii sunt în proporţie de 90% de origine virală şi nu răspund la tratamentul cu antibiotice. Administrarea abuzivă de antibiotice poate avea ca rezultat negativ, în timp, apariţia rezistenţei la acest tip de medicamente. În aceste condiţii, în momentul în care organismul se confruntă cu infecţii bacteriene, antibioticele nu îşi mai fac efectul.
Peste 4.000 de doljeni au fost vaccinaţi antigripal
În această săptămână au fost vaccinaţi antigripal 4.129 de doljeni din grupele la risc, prin cabinetele medicilor de familie, în spitale şi centrele de copii. La nivel național, peste 96.000 de persoane au fost vaccinate în primele două săptămâni de la demararea campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii împotriva gripei de sezon. Pentru sezonul 2014-2015, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 500.000 de doze de vaccin gripal, care au fost în totalitate distribuite către direcţiile de sănătate publică. Autorităţile sanitare au încheiat un acord-cadru pe o durată de doi ani pentru trei milioane de doze de vaccin, astfel încât, în funcţie de receptivitatea populaţiei şi a cadrelor medicale, vor putea fi suplimentate cantităţile de vaccin şi peste cele 500.000 de doze.
Ca în fiecare an, campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi. Sunt vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, adică cele cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide conform strategiei MS şi recomandărilor OMS şi ECDC.