Şase ani de închisoare după ce a vrut să-şi omoare un consătean pentru o palmă de pământ

0
320

Un bărbat de 65 de ani, din comuna doljeană Giurgiţa, a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare cu executare pentru tentativă de omor calificat, după ce şi-a înjughiat un consătean, pentru o palmă de pământ, în urmă cu mai bine de un an. Sentinţa a rămas definitivă miercuri, 11 decembrie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, pe 23 octombrie 2012, în jurul orei 17.00, Ion Rezeanu, de 65 de ani, din Giurgiţa, s-a întâlnit pe o uliţă din localitate, cu Ionel Pîra, de 32 de ani, chiar în faţa gospodăriei celui din urmă. Cei doi erau de ceva vreme în scandaluri, din pricina unei bucăţi de teren pe care şi-o revendica fiecare, aşa că s-au apucat la ceartă şi de această dată. În timpul discuţiilor, la un moment dat, Ion Rezeanu a scos un cuţit, cu care l-a lovit pe Pîra în zona toracică. Victima a ajuns la spital, iar autorul faptei a fost reţinut de procurorul de caz pentru 24 de ore. „Partea vătămată a fost transportată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, unde s-a stabilit că leziunea suferită a fost de natură a-i pune viaţa în primejdie. În aceste condiţii, procurorul de caz a dispus reţinerea autorului pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea infracţiunii de tentativă la omor calificat”, ne-a declarat, la momentul respectiv, procuror Magda Bădescu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Ziua următoare Rezeanu a fost prezentat Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă, a primit mandat pe 29 de zile, măsura fiind prelungită ulterior de instanţă.

Trimis în judecată în noiembrie 2012 pentru tentativă de omor, Ion Rezeanu a fost condamnat pe fond, la Tribunalul Dolj, pe15 aprilie 2013, la 9 ani de închisoare şi 2.000 de lei cheltuieli judiciare. A declarat apel, soluţionat de Curtea de Apel Craiova pe 8 iulie a.c.. Instanţa i-a admis apelul şi i-a redus pedeapsa la 6 ani de închisoare. Nici procurorii, nici inculpatul nu au fost mulţumiţi de sentinţă, astfel că au făcut recurs. Miercuri, 11 decembrie a.c., magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins atât recursul inculpatului, cât şi pe cel al Parchetului, ca nefondate, menţinând hotărârea Curţii de Apel Craiova. Din pedeapsa aplicată lui Rezeanu s-a scăzut  durata reţinerii şi arestării preventive, de la 24 octombrie 2012 la 11 decembrie 2013, acesta urmând să rămână în penitenciar până la ispăşirea pedepsei.